Skocz do zawartości

Moneta - XV w. ??

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Znawca nie jestem ale to moze byc półgrosz Jana Olbrachta bity 1492-1498, niestety skany jakie dales i jakie ja mam w katalogu sa kiepskie, ogolnie jest jeszcze pare bardzo podobnych monet i wszystkie sa z okresu XV w.

Zobacz tutaj http://someoldcoins.org/saur/d/d011d.htm
Napisano
Po czasie zauwazylem roznice w datach bicia monety jakie wpisalem i jakie sa w linku. Powodem jest to ze moj katalog ktory mam w domu twierdzi inaczej niz strona z linka
  • 4 weeks later...
Napisano
Pod łapą orła jest taki jakby krzyżyk z czterek łezek i jest też coś w stylu rozety - mam identyczne dwie monetki - wykopki i jest na nich gotycka inskrypcja Ioan Alberti - a wiec Jan Olbracht (nawiasem mówiąc historiografia jest dziwna - skoro jak byk pisze że nazywał siealbert to po co mówimy Olbracht :) ) i Regni Poloniae - czyli królestwa polskiego", były w obiegu nawet do połowy XVII wieku (moje znalazłem wśród kilku krajcarów z wojny trzydziestoletniej). Moneta nie jest dużo warta- 20 - 40 złotych, ale nie to jest najważniejsze! Pozdro

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie