Gość Napisano 15 Kwiecień 2002 Napisano 15 Kwiecień 2002 Nie wiem czy kogoś z Was interesuje ta tematyka ... poszukuję wszelkiego rodzaju wiadomości i szczególnie zdjęć wraku Groma ... może am ktoś dostep do jakiś materiałów ... w Muzeum MW w Gdyni jest zapis wideo z eksploracji wraku - czy ktoś wie czy można go skopiowac lub odbić sobie fotki ?
Gość Napisano 15 Kwiecień 2002 Napisano 15 Kwiecień 2002 z tego co pamiętam co mi koledzy mówili - jeżeli Grom jest zatopiony koło Jastarnii to płetwonurkowie z bazy LOK nurkują tam co roku.
Gość Napisano 15 Kwiecień 2002 Napisano 15 Kwiecień 2002 Grom leży w Norweskim fiordzie Rombaken.Posiadam artykuł z MSIO na ten temat nr 4/97.Podaj maila, prześlę. Natomiast koło Helu niedaleko portu woj. leży Wichermacpis@polbox.com
Gość Napisano 15 Kwiecień 2002 Napisano 15 Kwiecień 2002 Wicher leży koło Helu ??? Skąd ten pomysł ??? Od dziecka byłem pewien że po wrzesniu Niemcy mieli plany wcielenia go do Kriegsmarine jako \seerose\" ale był zbyt mocno uszkodzony i reszte wojny spędził (podobnie jak Gryf) jako okręt-cel ... po wojnie ponoć został pocięty na złom - tak pisał Jerzy Pertek ... no to jak ?
Gość Napisano 15 Kwiecień 2002 Napisano 15 Kwiecień 2002 nie został pocięty, leży sobie spokojnie na dnie. kupa ludzi nurkowała i nurkuje na wichrze
Gość Napisano 15 Kwiecień 2002 Napisano 15 Kwiecień 2002 radzę kliknąć na adres www.seaqest.pl/turystyka/baltyk/skladniki/mapa.htm; na mapie niedaleko od falochronu portu w Helu leży Wicher
Gość Napisano 16 Kwiecień 2002 Napisano 16 Kwiecień 2002 Bolas, skontaktuj się ze mna na priva, dostaniesz kontakt do Marynarki wojennej w sprawie tego filmu z eksploracji GROM-a.Jacek
Gość Napisano 16 Kwiecień 2002 Napisano 16 Kwiecień 2002 a czy ktoś z Was dysponuje fotkami wraków Gryfa i Wichra ?
Gość Napisano 16 Kwiecień 2002 Napisano 16 Kwiecień 2002 z tego co wiem w prasie marynistycznej jest to jedyny artykół który się ukazał i jest to chyba jedyne czasopismo które miało z tym związek
Gość Napisano 16 Kwiecień 2002 Napisano 16 Kwiecień 2002 o Wichra mógłbyś popytać w klubachpłetfonurków. Często widziałem z falochronu jak schodziły do niego różne ekipy.A Gryfa mógłbyś sam sfotografować !!! Leży zaraz z tyłu dyżurki of.dyż. trałowców za portem wojennem. Są tam w sumie 3 wraki które jeszcze wystają.Jeden to Gryf, drugi chyba z tego co mówili powojenna Warszawa lub Wicher, same wyciągnięte kadłuby, trzeci jakiś mały drewniany, może trałowiec.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.