Skocz do zawartości

wykrywacz dla amatora

Warchol

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Amatorem jestem ja-Wy egzekutorami(;
Moja opinia wynika po przeczytaniu nie malej ilosci postow.Powiem tak-panie i panowie troszke zrozumienia dla nas prostaczkow.Kazdy kiedys zaczyna.Wiec prosze o w miare konkretna odpowiedz.Moralizowac prosze np. na forum towarzyskim..Uwaga zadaje pytanie-lubie historie ,lubie chodzic po lasach ,polach itd.Chcialbym przy tym sprobowac znalec monete? bagnet? czolg? Co kupic? Mam do dyspozycji 1500PLN.Nowy?Z gory dziekuje i pozdrawiam.
Napisano
Witaj.
Piszesz, że przeczytałeś dużo postów - czy aby napewno były to posty z działu Sprzęt poszukiwawczy"???

Przecież tam masz setki odpowiedzi na swoje pytanie.

Żeby Cię nie zniechęcić - ze swojej strony polecam Ci zakup nowego Minelaba Musketeera. Cena - ok. 1500 pln.

Poczytaj jeszcze posty w dziale Sprzęt poszukiwawczy".

Pozdrawiam,
RG42
  • 2 weeks later...
Napisano
Dzieki serdeczne.
Czytam czytam.
Mysle ciagle intensywnie mam teraz na oku 3 typy-Musketera,X-TERRA30 oraz Garreta GTAX550.Zastanawiam sie nad cewkami,tzn,czy dokupowanie wiekszej zmobilizuje skuteczniej do wynajdywania wiekszych fantow?Czy raczej nastawic sie na drobnice a z czasem kupic inny sprzet na ..czolgi?X-TERRA30 nie ma innych narazie cewek ,za to ma niezly czytelny panel i dobre osiagi.Garret ma dosc tanie cewki na skompletowanie i niezly ich wybor.Reszta w kazdym modelu z grubsza sie powiela.Diabel tkwi w szczegolach.Najgorsze jest to ze nie mam praktyki -nie wiem co wybrac w zwiazku z tym. To co wiem to tylko teoria.
Napisano
Siemasz.

Spośród tych trzech wybrałbym X-Terra i nastawił się na typową drobnicę, a z czasem kupiłbym sobie jakiś wykrywacz do żelaza.

A może warto dołożyc trochę i kupic np. X-Terra 50 albo Sovereigna?

Skąd jesteś?

Pozdrawiam,
RG42
Napisano
Tak tak.. wtaki sposob to dojdziemy do sprzetu za pare tysiakow (;
Policzylem za Musketer z kilkoma drobiazgami to i tak 2500.X-TERRA 50 tyle samo ale prawie gola.Najbardziej interesuje mnie drobnica-aczkolwiek oczy swieca mi sie na mysl o czyms wiekszym(: Dochodze do wniosku ze jednak najrozsadniej bedzie wlasnie na poczatek isc w tym kierunku a z czasem na czolgi.
Czy miedzy XTERA30 a 50 jest wielka roznica w jakosci i wielkosci znajdowanych fantow?T o jest dosc nowy sprzet i chyba malo jak narazie rozpowszechniony.Na jakim sprzecie szukasz?
Ja jestem z okolic Znina-50 km od Bydgoszcy w kierunku na Poznan.Do Biskupina mam 15 km(; tam to wszyscy byli.
Pozdrawiam
Napisano
Rutus First"? Nie rozumiem.

Chodzę z Minelabem Sovereign Elite + wskaźnik.

To co to za drobiazgi, za które chcesz dac prawie 1000 pln?!
Wielkiej różnicy między tymi X-Terra chyba nie ma. Ja się na nich nie znam :), ale jakaś różnica jest: 50-tka jest bardziej rozbudowana. Poczytaj o tym jeszcze na forach.

Pozdrawiam Cię,
RG42
Napisano
Witaj
Rutus..-na poznajmy sie"masz wpisany ten sprzecik.
X-TERRA 50jest malo rozpowrzechniony .Malo wpisow.Jakie drobiazgi?dodatkowa cewka,torba,sluchawki.Moze nie sa to przedmioty najbardziej niezbedne ale licze sie z ich zakupem za jakis czas -a na pewno z cewka-bo gdzie znajde taka pasujaca i jednoczesnie tansza od tej z Vikinga?
Pozdrawiam
Napisano
Cześc.

Przecież mnie nie ma w Poznajmy się". Jest tylko rg428, ale to nie jestem ja. Musiałeś się pomylic.

Gadżety, o kórych piszesz możesz miec tanim kosztem (poza sondą).

Pozdrawiam,
RG42
Napisano
Aaaaa gaaaafaaaaaaa -grypa robi swoje.
Troszku poczytalem i calkiem mily jest Twoj sprzet.Napisz z jakim skutkiem sie na nim pracuje,jakie cewki masz jeszcze do niego ,co lubi wylapywac z ziemi.
Co do tych drobiazgow to sie domyslam ze mozna Gdzies dostac taniej ...ale Gdzie..??
Pozdrawiam
Napisano
To jest mój czwarty wykrywacz. Trochę już o nim pisałem, więc sprawdź moje posty w dziale Sprzęt poszukiwawczy". Chodzę z nim w zasadzie wyłącznie na drobnicę i raczej nie narzekam, aczkolwiek do ideału mu daleko (wiesz, ja zawsze wymagam od sprzętu więcej, więcej :) Pewnie z XLT, którego zresztą mam w planach, też nigdy nie będę w 100% zadowolony. No cóż, taki już jestem - wiecznie sceptyczny). Szuka się nim bardzo przyjemnie, w zasadzie manipulowanie przy potencjometrach ogranicza się do włączenia wykrywacza (jeśli inne gałki" mam już ustawione, np. dyskryminację). Jest ciężki, ale ja jestem silny:). Kolor ciągnie ładnie. Dyskryminacja bardzo dobra. Lepsza od tej, jaką miałem w Tesoro Eldorado.
Stary! Ale się uparłeś na te dodatkowe cewki! Pomyśl, czy napewno będziesz ich używał. Ja do Minelaba mam tylko jedną (25 cm średnicy). Kiedy miałem Smętka, po jakimś czasie do 25-ki dokupiłem sobie 37-kę, ale na 20 wypadów założyłem ją może dwa razy. Z różnych powodów; z lenistwa, ze specyfikacji terenu, rodzaju poszukiwań, ciężaru, spadku dobrego wyważenia.
Do Minelaba wystarcza mi ta sonda, którą mam. W ogóle nie czuję potrzeby posiadania innej.
Z ziemi najbardziej wyłapywac lubi kolor:)))
Torbę możesz uszyc gdzieś na zamówienie. Ja tak zrobiłem. Mam dwa razy tańszą i dużo solidniejszą. Zamówiłem swój futerał w firmie, która robi pokrowce do instrumentów muzycznych. A słuchawki? Sprawdź Allegro. Są tam czasem słuchawy Garretta, White'sa. Tanio.

Pozdrawiam,
RG42
Napisano
Uparles sie uparles..(; Nie uparlem ale pamietaj jeszcze jestem amatorszczykiem wiec mam wiele pomyslow i pytan.A ze czesc jest madra inna zas jest..madra inaczej to trzeba po prostu odpuscic maluczkiemu"(;.
Czytam czytam-jeszcze troche sam bede radzil innym (;
Reasumujac przy Twoim modelu wystarczy kupic goly" wykrywacz i to wszystko.? Ale cos oprocz kolorkow tez wyciagnac sie nim da?
Pozdrawiam
Napisano
Przepraszam, jeśli Cię uraziłem. Trochę się mądrzę, ale wierz mi - naprawdę chcę Ci pomóc.
Maluczkiemu"? Ej!:) No, nie jest tak źle!:) Już wiesz dużo więcej, niż na początku, nie?

Goły? Hmmm, wiesz, ja mam wykrywacz, wskaźnik (jest on do kupienia opcjonalnie), dwie pary słuchawek, trzy pokrowce (na cały wykrywacz, na wskaźnik, na elektronikę - w sumie porządne ubranko:)). Z wykrywką jest od razu akumulator i ładowarka oraz pierdoły w postaci drobnych części zamiennych. Nie jest taki goły:)))
Lepiej będzie, jak powiem, że oprócz koloru nie da się nim niczego znaleźc:), bo szukanie tym Minelabem żelaza to cholerne nieporozumienie (przestawiając się na All Metal łapiesz każde żelazo - od małej śrubki po lodówkę). Można oczywiście poszukac np. bagnetu, jeśli masz podany kawałek terenu (np. 3x3m) i wiesz, że on tam napewno jest zakopany. Jednak kolor to żywioł Minelabów:)

Pozdrawiam,
RG42
Napisano
Ale ja caly czas zartuje i nie mam zamiaru sie obrazac! Po prostu wiem ze jeszcze niewiele wiem (; ale cos wiem!
Wiem gdzie jest czolg,nie wiem gdzie moze byc lodowka(;
Zeby nie bylo ze nie moge sie zdecydowac , ale mam dla sie bie dobre wiadomosci dotyczace kaski-na 99%bede mial wiecej do wydania.Zaczynam sie zastanawiac wlasnie nad Twoim modelem lub na X-TERRA 50. Z tym ze faktycznie tam nie ma dodatkow w odroznieniu jak slusznie zauwazyles od Twojego.Czyli do czytania !!Tylko ze X-TERRA jest nowym sprzetem i niewiele sie znajdzie jak sie sprawuje w praktyce. Ech zycie(;

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie