Skocz do zawartości

TKS

Gość wetar

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
POdobno byly próby rewindykacji tankietki TK (TKS?) z Bułgarii. Czy coś o tym wiecie?
Napisano
A gdzie niby w Bułgarii ta tankietka ma być i skąd.
Hartmann
Napisano
Kolega chyba pomylił kraje...
Niby Belgrad blisko Bułgarii , ale jednak.
Napisano
O belgradzkim TK-3 cisza i spokój. Natomiast mają powrócić pozostałości TKSa ze Szwecji z Muzeum w Axvall.
Była ta informacja MiF i czytałem jej potwierdzenie ze zródeł szweckich :-)))
Zobaczymy co z tego wyjdzie :-)
Napisano
A może lepiej kupić parę skrzynek i wycyganić od chłopów to co mają na strychach i w piwnicach.
Napisano
A może lepiej kupić parę skrzynek winka i wycyganić od chłopów to co mają na strychach i w piwnicach.
Napisano
Oczywiscie myslalem o belgradzkim TK. Sorry, pomyłka. Natomiast nigdy nie słyszałem o Muzeum w Axwall. Jakiego rodzaju pozostałości po TKS tam sie znajdują?
Napisano
Widziałem jego zdjęcie w monografi o TK-3/TKS z serii \Czołgi w boju\" to jest wrak w porównaniu z tym w Belgradzie lub tym z Kubianki, no ale w tym wypadku każdy stan i ilość CIESZY:)))))))))))))))
Napisano
A może masz tę fotografię? Byłbym wdzięczny za scan.
Napisano
Wzkaż te 'legendarne' piwnice, chłopów :-(
Co najwyżej kilka części zamiennych się znajdzie po totalnych destruktach.
Natomiast \wróbelki ćwierkają\" że w Polsce w zbiorach prywatnych jest C2P :-o
Cóż dopóki zdjęć nie zobaczę nie uwierze.

Napisano
Co do egzemplarza z Belgradu to nie wiem, ale egzemplarz z Kubianki to podobno tylko skorupa - nic nie ma w środku :-(
Napisano
C2P jest w prywatnych rękach w Polsce.Gwarantuję.
Sam widziałem.
Hartmann
Napisano
Sytuacja wygląda tak, że o TkS-ie z Belgradu słyszę już od dziesięciu lat i jakoś nie chce do nas przybyć.
Wiem jednocześnie w jaki sposób zostały pozyskane elementy TKS-a znajdujące sie w kolekcji fortu czerniakowskiego i uważam, że wyrwanie ocalałych elementów od chłopów to nasza jedyna szansa na poskładanie chociazby szkieletu.
Jak mi wiadomo kilka elementów pancerza (dość dużych) zostało użytych jako zbrojenie piwnicy, kłopot w tym, że trzeba było by ją wyburzyć.
Napisano
słóże kolorowymi zdjęiami TKS, bez prawa do publikacji.
Napisano
To może o tym C2P, jakiś artukulik ze zdjęćkami, było by dosyć miło;))))))))
Napisano
Przy okazji tematu, czy ktoś może
poinformować o stanie poszukiwań
słynnych tankietek zakopanych w '39 na Lubelszczyźnie. Ja rozumiem, że nie jest to prosta sprawa. Ale parę lat temu temat został ponownie nagłośniony przez
pana W., znanego dziennikarza. Wynikało z tego, że to kwestia tygodni. I co? Temat przerósł organizacyjnie, czy po prostu stworzony został fakt medialny dla przyciągnięcia uwagi, czytaj: sprzedania większej ilości książek?
Napisano
kolorowe zdjęcia TKS- chodzi o zdjęcia Jeagera z października 1939 czy masz coś innego

A chyba 'słynny' motyw wydobycia tankietek, umarł smiercią naturalną, po tym jak ktoś sobie przypomniał jak w 1940 je Niemcy wykopali - pojawiła się przynajmniej taka informacja :-(
Napisano
Tak, mamy zdjęcia Jeagera, i wiele innych dokumentów dotyczacych TKS
Napisano
Co do wykopanych w wąwozie przez niemców to były trzy. Ponoć coś zostało ale kilka km dalej.
Napisano
Niedawno sprzedano na Ebay - u album z orginalnymi fotografiami ilustrującymi karierę oficera niemieckiej 8 Armii. Jest w nim ponad sto zdjęć z kampanii wrześniowej. Właśnie jestem w trakcie negocjacji z osobą, która album kupiła w sprawie odstąpienia skanów \polskich\" fotografii. Na razie mam dwie. Rozbita tankietka TK i myśliwiec P11c (chyba). Obie fotografie prawdopodobnie nigdy nie zostały jeszcze opublikowane. Jak ktoś jest zainteresowny mogę je udostępnić.
Napisano
Mogę powiedzieć tyle, że wszystkie zachowane resztki pojazdów gąsiennicowych z '39 to skorupy pancerza, bądź to co z nich zostało. Chyba ,że jeszcze jest coś zakopane , ale to bardzo wątpliwe, bo wszelkie takie sygnały nie potwierdzają się ( choćby poszukiwania TKS-a na Starym Mieście w Warszawie w zeszłym roku).
Przygotowując się do budowy repliki 7TP, wszystkie trzy istniejące zabytki sprawdziliśmy, głównie Hartmann to zrobił, pod względem ich komplentości. Są to same pancerze, puste w środku.
W Polsce, na pewno zachowała się \wanna\" z Vickersa wraz z kołami (sam widziałem tam gdzie C2P ). Natomiast co do kompletnego pojazdu musicie poczekać na replikę \siódemki\".
Jak czas i pieniadze pozwolą , może bedzie za dwa lata.
Jacek
Napisano
A co to jest C2P?? Może jakaś krótka charakterystyka?
Napisano
Ogólnie C2P to ciągnik artyleryjski na podzespołech tankietki, używany do transportu działek ppanc. Tak najogólniej! wiencej szczegółów znajdziesz w litreaturze dotyczącej polskiej broni pancernej przed 1939

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie