Gość Napisano 15 Kwiecień 2002 Napisano 15 Kwiecień 2002 POdobno byly próby rewindykacji tankietki TK (TKS?) z Bułgarii. Czy coś o tym wiecie?
Gość Napisano 15 Kwiecień 2002 Napisano 15 Kwiecień 2002 A gdzie niby w Bułgarii ta tankietka ma być i skąd.Hartmann
Gość Napisano 15 Kwiecień 2002 Napisano 15 Kwiecień 2002 Kolega chyba pomylił kraje...Niby Belgrad blisko Bułgarii , ale jednak.
Gość Napisano 15 Kwiecień 2002 Napisano 15 Kwiecień 2002 O belgradzkim TK-3 cisza i spokój. Natomiast mają powrócić pozostałości TKSa ze Szwecji z Muzeum w Axvall.Była ta informacja MiF i czytałem jej potwierdzenie ze zródeł szweckich :-)))Zobaczymy co z tego wyjdzie :-)
Gość Napisano 15 Kwiecień 2002 Napisano 15 Kwiecień 2002 A może lepiej kupić parę skrzynek i wycyganić od chłopów to co mają na strychach i w piwnicach.
Gość Napisano 15 Kwiecień 2002 Napisano 15 Kwiecień 2002 A może lepiej kupić parę skrzynek winka i wycyganić od chłopów to co mają na strychach i w piwnicach.
Gość Napisano 15 Kwiecień 2002 Napisano 15 Kwiecień 2002 Oczywiscie myslalem o belgradzkim TK. Sorry, pomyłka. Natomiast nigdy nie słyszałem o Muzeum w Axwall. Jakiego rodzaju pozostałości po TKS tam sie znajdują?
Gość Napisano 15 Kwiecień 2002 Napisano 15 Kwiecień 2002 Widziałem jego zdjęcie w monografi o TK-3/TKS z serii \Czołgi w boju\" to jest wrak w porównaniu z tym w Belgradzie lub tym z Kubianki, no ale w tym wypadku każdy stan i ilość CIESZY:)))))))))))))))
Gość Napisano 15 Kwiecień 2002 Napisano 15 Kwiecień 2002 A może masz tę fotografię? Byłbym wdzięczny za scan.
Gość Napisano 15 Kwiecień 2002 Napisano 15 Kwiecień 2002 Wzkaż te 'legendarne' piwnice, chłopów :-(Co najwyżej kilka części zamiennych się znajdzie po totalnych destruktach.Natomiast \wróbelki ćwierkają\" że w Polsce w zbiorach prywatnych jest C2P :-o Cóż dopóki zdjęć nie zobaczę nie uwierze.
Gość Napisano 15 Kwiecień 2002 Napisano 15 Kwiecień 2002 Co do egzemplarza z Belgradu to nie wiem, ale egzemplarz z Kubianki to podobno tylko skorupa - nic nie ma w środku :-(
Gość Napisano 15 Kwiecień 2002 Napisano 15 Kwiecień 2002 C2P jest w prywatnych rękach w Polsce.Gwarantuję.Sam widziałem.Hartmann
Gość Napisano 15 Kwiecień 2002 Napisano 15 Kwiecień 2002 Sytuacja wygląda tak, że o TkS-ie z Belgradu słyszę już od dziesięciu lat i jakoś nie chce do nas przybyć.Wiem jednocześnie w jaki sposób zostały pozyskane elementy TKS-a znajdujące sie w kolekcji fortu czerniakowskiego i uważam, że wyrwanie ocalałych elementów od chłopów to nasza jedyna szansa na poskładanie chociazby szkieletu.Jak mi wiadomo kilka elementów pancerza (dość dużych) zostało użytych jako zbrojenie piwnicy, kłopot w tym, że trzeba było by ją wyburzyć.
Gość Napisano 15 Kwiecień 2002 Napisano 15 Kwiecień 2002 słóże kolorowymi zdjęiami TKS, bez prawa do publikacji.
Gość Napisano 15 Kwiecień 2002 Napisano 15 Kwiecień 2002 To może o tym C2P, jakiś artukulik ze zdjęćkami, było by dosyć miło;))))))))
Gość Napisano 15 Kwiecień 2002 Napisano 15 Kwiecień 2002 Przy okazji tematu, czy ktoś możepoinformować o stanie poszukiwańsłynnych tankietek zakopanych w '39 na Lubelszczyźnie. Ja rozumiem, że nie jest to prosta sprawa. Ale parę lat temu temat został ponownie nagłośniony przezpana W., znanego dziennikarza. Wynikało z tego, że to kwestia tygodni. I co? Temat przerósł organizacyjnie, czy po prostu stworzony został fakt medialny dla przyciągnięcia uwagi, czytaj: sprzedania większej ilości książek?
Gość Napisano 15 Kwiecień 2002 Napisano 15 Kwiecień 2002 kolorowe zdjęcia TKS- chodzi o zdjęcia Jeagera z października 1939 czy masz coś innegoA chyba 'słynny' motyw wydobycia tankietek, umarł smiercią naturalną, po tym jak ktoś sobie przypomniał jak w 1940 je Niemcy wykopali - pojawiła się przynajmniej taka informacja :-(
Gość Napisano 15 Kwiecień 2002 Napisano 15 Kwiecień 2002 Tak, mamy zdjęcia Jeagera, i wiele innych dokumentów dotyczacych TKS
Gość Napisano 15 Kwiecień 2002 Napisano 15 Kwiecień 2002 Co do wykopanych w wąwozie przez niemców to były trzy. Ponoć coś zostało ale kilka km dalej.
Gość Napisano 15 Kwiecień 2002 Napisano 15 Kwiecień 2002 Niedawno sprzedano na Ebay - u album z orginalnymi fotografiami ilustrującymi karierę oficera niemieckiej 8 Armii. Jest w nim ponad sto zdjęć z kampanii wrześniowej. Właśnie jestem w trakcie negocjacji z osobą, która album kupiła w sprawie odstąpienia skanów \polskich\" fotografii. Na razie mam dwie. Rozbita tankietka TK i myśliwiec P11c (chyba). Obie fotografie prawdopodobnie nigdy nie zostały jeszcze opublikowane. Jak ktoś jest zainteresowny mogę je udostępnić.
Gość Napisano 16 Kwiecień 2002 Napisano 16 Kwiecień 2002 Mogę powiedzieć tyle, że wszystkie zachowane resztki pojazdów gąsiennicowych z '39 to skorupy pancerza, bądź to co z nich zostało. Chyba ,że jeszcze jest coś zakopane , ale to bardzo wątpliwe, bo wszelkie takie sygnały nie potwierdzają się ( choćby poszukiwania TKS-a na Starym Mieście w Warszawie w zeszłym roku). Przygotowując się do budowy repliki 7TP, wszystkie trzy istniejące zabytki sprawdziliśmy, głównie Hartmann to zrobił, pod względem ich komplentości. Są to same pancerze, puste w środku.W Polsce, na pewno zachowała się \wanna\" z Vickersa wraz z kołami (sam widziałem tam gdzie C2P ). Natomiast co do kompletnego pojazdu musicie poczekać na replikę \siódemki\".Jak czas i pieniadze pozwolą , może bedzie za dwa lata.Jacek
Gość Napisano 16 Kwiecień 2002 Napisano 16 Kwiecień 2002 A co to jest C2P?? Może jakaś krótka charakterystyka?
Gość Napisano 16 Kwiecień 2002 Napisano 16 Kwiecień 2002 Ogólnie C2P to ciągnik artyleryjski na podzespołech tankietki, używany do transportu działek ppanc. Tak najogólniej! wiencej szczegółów znajdziesz w litreaturze dotyczącej polskiej broni pancernej przed 1939
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.