Skocz do zawartości

OBIEKTY w lesie Osobowickim

szakal5

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Mieszkam w Rędzinie, czyli niedaleko lasu Osobowickiego. Chciałbym się dowiedzieć coś więcej o koszarach , obozie pracy i bunkrze przy ostrym zakręcie koło Szańca Szwedzkiego i na Szańcu. Z opowiadań mojego pradziadka wynika, że były to schrony piechoty. Rosjanie zebrali broń z lasu, wrzucili ją do tych bunkrów i wysadzili w powietrze. Niedlako nich znalazłem trzy pociski artyleryjskie (niewybuchy) i wyobraźcie sobie, że bez wykrywacza!
Nie wiem, czy ta historia jest prawdziwa (ludzie na starość wymyślają różne rzeczy...).
Macie może jakieś mapy lasku, i przydatne informacje o nim???
Aha. Jeszcze jedno. Czy ktoś może do czego służyły dokładnie koleje wąskotorowe w Rędzinie i za nim, gdzie prowadziły? Posiadacie jakieś mapy z nimi? Jakby ich nie zniszczyli to by była dopiero atrakcja turystyczna :)
Napisano
Witam. Z tego co wiem to znajdował sie w tym po lewej jak jedziesz w strone miasta skład amunicyjny. Z opowiesci - typu kiedyś :) jeden gostek tez starszy wiekiem opowiedział że ok 15- 10 lat temu znalazł przy nim pare siersciuchów i manierek. Środek lasu znajdował sie obuz RAD-u swego czsu koles mój wyciągnął ładną tarczę radu ok 35cm na 40cm. Na jednym ze słupków - niestety go nie odnalazłem jest także znaczek RAD-u. Nadal leży niepodjęty przez nikogo ( ciężar ok 120 kilo) piecyk. Teren ogólnie ciekawy i kiedyś obfity w fanty. Teraz mniej ale zawsze coś wyskakuje.
Napisano
No ja ten piecyk chyba nawet ostatnio widziałem...
Ale jakieś badziewie chyba (mogęsię mylić.) Ale dzięki za małe info :)
pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie