szakal5 Napisano 16 Styczeń 2006 Autor Napisano 16 Styczeń 2006 Mieszkam w Rędzinie, czyli niedaleko lasu Osobowickiego. Chciałbym się dowiedzieć coś więcej o koszarach , obozie pracy i bunkrze przy ostrym zakręcie koło Szańca Szwedzkiego i na Szańcu. Z opowiadań mojego pradziadka wynika, że były to schrony piechoty. Rosjanie zebrali broń z lasu, wrzucili ją do tych bunkrów i wysadzili w powietrze. Niedlako nich znalazłem trzy pociski artyleryjskie (niewybuchy) i wyobraźcie sobie, że bez wykrywacza!Nie wiem, czy ta historia jest prawdziwa (ludzie na starość wymyślają różne rzeczy...). Macie może jakieś mapy lasku, i przydatne informacje o nim??? Aha. Jeszcze jedno. Czy ktoś może do czego służyły dokładnie koleje wąskotorowe w Rędzinie i za nim, gdzie prowadziły? Posiadacie jakieś mapy z nimi? Jakby ich nie zniszczyli to by była dopiero atrakcja turystyczna :)
banditen-partizanen Napisano 17 Styczeń 2006 Napisano 17 Styczeń 2006 Witam. Z tego co wiem to znajdował sie w tym po lewej jak jedziesz w strone miasta skład amunicyjny. Z opowiesci - typu kiedyś :) jeden gostek tez starszy wiekiem opowiedział że ok 15- 10 lat temu znalazł przy nim pare siersciuchów i manierek. Środek lasu znajdował sie obuz RAD-u swego czsu koles mój wyciągnął ładną tarczę radu ok 35cm na 40cm. Na jednym ze słupków - niestety go nie odnalazłem jest także znaczek RAD-u. Nadal leży niepodjęty przez nikogo ( ciężar ok 120 kilo) piecyk. Teren ogólnie ciekawy i kiedyś obfity w fanty. Teraz mniej ale zawsze coś wyskakuje.
szakal5 Napisano 19 Styczeń 2006 Autor Napisano 19 Styczeń 2006 No ja ten piecyk chyba nawet ostatnio widziałem...Ale jakieś badziewie chyba (mogęsię mylić.) Ale dzięki za małe info :)pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.