czabak1 Napisano 16 Styczeń 2006 Autor Share Napisano 16 Styczeń 2006 Witam.Zna ktoś dobry i sprawdzony sposób na czyszczenie i konserwację plombek ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sopel69 Napisano 16 Styczeń 2006 Share Napisano 16 Styczeń 2006 Ja na ogół wogóle nie czyszczę plombek, ołów pokrywa się warstwą tlenków bądź węglanów, które zabezpieczają przed dalszą korozją.Ale jak ktoś chce to można nadtrawić je 4-6% roztworem kwasu solnego - coś takiego próbowałem z ołowianym pociskiem typu Minie bo był całkowicie zarośnięty" z dobrym efektem. Pozdrowienia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 16 Styczeń 2006 Share Napisano 16 Styczeń 2006 Trawienie w NaOH daje przyzwoite wyniki.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czabak1 Napisano 17 Styczeń 2006 Autor Share Napisano 17 Styczeń 2006 Sam już nie wiem...Może je tylko ładnie umyję? Za bardzo je lubię żeby eksperymentować z kwasami.Dzięki panowie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 17 Styczeń 2006 Share Napisano 17 Styczeń 2006 Przetestuj czyszczenie na zaśniedziałym ołowiu. Bez zdobycia doświadczenia zbiorów nie dotykaj. Zwykłe mycie nie zaszkodzi.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hangedman Napisano 25 Marzec 2006 Share Napisano 25 Marzec 2006 Ja swoje pruskie plomby myje w wodzie, susze ręcznikiem i delikatnie natłuszczam. Fajnie wyglądają w tej patynie. lepiej jej nie ruszaj bo będą jak nówki:) Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.