Gość Napisano 31 Lipiec 2003 Napisano 31 Lipiec 2003 Odnośnie spotkań III stopnia hehehe:W I przypadku schować piszczałke i sztychówkę, można dyskretnie wypytać delikwęta o teren i historię.Przypadek II: Z policją trzeba uważać, mogą skonfiskować sprzęt,podobnie ukryć sprzęt i udawać głupa.Przypadek III: tu nie ma co ukrywać, tłumaczyć się itp. Chłop zawsze ma rację ;)i basta - widzisz złego chłopa, nie kombinuj tylko wiej jak nie chcesz dostać cepem przez plecy :),albo kosą po żebrach.
d007 Napisano 31 Lipiec 2003 Napisano 31 Lipiec 2003 Jeszcze na szczęscie mnie to cholerstwo nie dopadło ale mam doświadczenie w wyciąganiu kleszczy z mojego psa. A więc najlepszym sposobem wg mnie jest pencetą chwycić gada za odwłok i lekko pociągając wykręcać go jakby się wykręcało śrube (w lewo). Nie wiem czemu w lewo ale podobno kleszcze wgryza się tylko jednym sposobem, nie wiem czy to prawda ale weterynarz poradził mi abym wykręcał w lewo i działa, więc tak wykręcam :))).Co do miejsc wgryzania się kleczcy to łażą po ciele i poszukują ezpiecznego" miejsca takiego jak pachwiny , zagłebienia pod pachami, zagłebienia powyżej łydek z tyłu kolan itp.
kodai Napisano 31 Lipiec 2003 Napisano 31 Lipiec 2003 Rzeczywiscie w tym roku niestety nasz kraj obfituje w kleszcze. A te moga byc przyczyna dwu chorob:Boreliozy (inaczej zwanej choroba z Lyme)- wywoluja ja kretki Borrelia burgdofrei, a przenoszone sa wlasnie przez kleszcze rodzajow Ixodes ricinus (te glownie w Polsce);kretek ten obecny w slinie kleszcza przechodzi do krwioobiegu czlowieka wywolujac obraz kliniczny choroby. Stwierdzono, iz im dluzej kleszcz jest przytwierdzony do skory, tym wieksze prawdopodobienstwo zakarzenia kretkiem, dla tego tak wazna jest po kazdej bytnosci w terenie dokladna penetracja wlasnego ciala w celu odszukania wczepionych kleszczy.Pierwszysmi objawami choroby po upływie od 3 do 30 dni od ukąszenia przez kleszcza (niekiedy trwa to dłużej), pojawia się w miejscu tego ukąszenia czerwonawa plamka, która ma tendencję do powiększania się z jednocześnie blednąc w środku (charakterystyczny objaw). Czasami towarzyszy tej zmianie krótkotrwałe złe samopoczucie, stan podgorączkowy czy pobolewania stawów. Najczęściej jednak opisana zmiana skórna zwana rumieniem jest bez innych objawów. I z tym objawem koniecznie powinnismy udac sie do lekarza, konieczne bowiem jest rozpoczecie leczenia by zapobiec dalszemu rozwojowi choroby. Nie leczona choroba, moze doprowadzic do wystapienia objawow z ukladu nerwowego (zaburzenia psychiczne, koncentracji,uwagi, pamieci, bolow glowy,depresji), objawow ze strony ukladu ruchu (przewlekle bole stawow, miesni ktore moga utrzymymwac sie nawet ponad rok).Dla tego po ukaszeniu przez kleszcza, szczegolnie na terenach gdzie wystepuje ich duza ilosc, zalecane jest przyjecie profilaktycznie antybiotyku doxacyclinum (preparat handlowy o nazwie Unidox) jednorazowo 2 tabletki (200mg) w ciagu do 72 godzin od ugryzienia kleszcza, cena 1 opakowania ok.6 zł.Niestety lek ten jest wydawany tylko na recepte, dla tego proponuje by osoby narazone na kontakt z kleszczem podczas najblizsej wisyty u lekarza prosily o wypisanie tego leku.Druga choroba jest Odkleszczowe Zapalenie Mozguchoroba wywolywana przez wirusa; okres wylęgania choroby wynosi średnio 1 ? 2tygodnie. Wbrew pozorom, nie każdy przypadek zakażenia człowieka wirusem kończy się dramatycznie przebiegającym zapaleniem mózgu. Znane są przypadki przebiegów tak zwanych poronnych to znaczy skąpoobjawowych, niekiedy pod postacią podobną do grypy, rzadziej pod postacią stosunkowo łagodnych zapaleń opon mózgowo-rdzeniowych. Bywają tez przypadki bezobjawowe. Jeżeli jednak ozm ma przebieg pełnoobjawowy może być niebezpieczne dla życia lub stać się przyczyną kalectwa wynikającego z porażeń różnych nerwów. Dla tego zadbajmy o profilaktyke.W profilaktyce choroby stosuje się szczepienie. Szczepienie wymaga podania trzech dawek szczepionki domięśniowo w ramię. Po podaniu pierwszej dawki następną podaje się po 4 tygodniach, a trzecią po 9-12 miesiącach. Wynika stąd, że należy rozpocząć szczepienie ponad 9 miesięcy przed możliwym narażeniem na zakażenie. Korzystajac ze sposobnosci poruszonego tematu, chce tym moze przydlugim wywodem naswietlic troche problematyke chorob zwiazanych z ukaszeniem przez kleszcza, oraz namowic kolegow do profilaktyki - z jednej strony podczas odbywania wypadow w teren do wyposazenia sie w antybiotyk, a z drugiej strony do zaszczepienia sie ochronnego. Na prawde warto.Zycze zdrowia i sukcesow w terenie.kodai
HERWOLF Napisano 21 Marzec 2005 Napisano 21 Marzec 2005 CO DO KLESZCZY TO MÓJ REKORDZIK TO 16 SZTUK .DZIEŃ BYŁ SŁONECZNY....
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.