Skocz do zawartości

Inhibitor korozji - kwas octowy

Zajec

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanko, czego użyć jako inhibitora korozji jeśli moczę przedmiot w occie?? jeśli chodzi o kwas siarkowy albo solny to wiem że dobre efekty daje np. żelatyna. Czy w przypadku kwasu octowego z żelatyną uzyskam podobne efekty? z góry dzięki za odp. Pozdrawiam

Witam.
Nie napisałeś dokładnie, co chcesz robić, wydaję się, że chcesz wybiórczo usunąć produkty korozji bez nadtrawienia powierzchni metalu, na której osadzona jest prawdopodobnie korozja. Jeżeli to ma być stal to dla niej w kwasach, a więc i dla kwasu octowego najskuteczniejszymi inhibitorami korozji są;
1.Urotropina w ilości - 7g na litr skuteczność hamowania trawienia 94%
2.Żelatyna w ilości - 10g na litr skuteczność hamowania trawienia 93%
3.Formalina w ilości - 3g na litr skuteczność hamowania trawienia 88%
4.Klej stolarski w ilości - 10g na litr skuteczność hamowania trawienia 84%
Urotropina i formalinę można dostać w aptekach, które robią na miejscu maśćcie i leki na zamówienie. Klej stolarski to klej skórny w perełkach lub kostny w tabliczkach. Żelatynę lub klej stolarski przed dodaniem do kwasu należy wcześniej odważoną ilość namoczyć w wodzie, aby ja spulchnić i rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody dopiero dodać do roztworu kwasu. Po trawieniu należy zneutralizować resztki kwasu przez kąpiel w roztworze wodnym sody oczyszczonej (spożywczej) około 10g na litr wody. Następnie dokładnie wypłukać w wodzie. Aby zabezpieczyć powierzchnie stali po takim trawieniu ostatnie płukanie zrobić w wodzie z jednym z inhibitorów korozji takiej ilości na litr jak dodawane do kwasu, oraz dobrze wysuszyć przedmiot np. strumieniem gorącego powietrza i zakonserwować.
Bel.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie