Skocz do zawartości

Jeńcy rosyjscy 1920?

vaderian

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam.
Ogólnie rzecz biorąc, w lasach obecnego woj. łódzkiego natrafiłem na miejsce gdzie według autochtonów znajdował się obóz a raczej miejsce przetrzymywania rosyjskich jeńców. Nie wiadomo, czy byli to jeńcy rosyjscy z 1919 (nie przypuszczam)czy też jeńcy z 1920, czy też internowani już po wymianie jeńców ukraińcy, kozacy czy też rosjanie. Jak na razie mam tylko duzo znaków zapytania. Rosjanie...a raczej mówiacy po rosyjsku osobnicy, w ilości kilku lub kilkunastu znajdowali sie w srodku lasu, zamieszkiwali w ziemiankach i pracowali przy wycinkach lasu. Ze słów tubylców wynika, że w późniejszym okresie nie ograniczano im swobody wiec ci poruszali sie po okolicznych wsiach.
Słowa tubylców potwierdzone zostały co do miejsca. Faktycznie, odnalazłem pozostałości 2-3 ziemianek które uległy spaleniu. Niestety nie udało mi sie potwierdzić obecności tam rosjan (akurat nie było na to za duzo czasu).
Czy ktoś sie spotkał z podobnymi informacjami na terenie obecnego województwa łódzkiego?

Pozdrawiam życząc wszystkim, wszystkiego najlepszego w 2006 roku.
Vaderian (Łódź)
Napisano
W m. Aleksandrów Kujawski był podobny obóz. Jest nawet upamiętniający pomnik w postaci kopca i kilki nagrobków. Na jego odsłonięciu był nawet sam Lech W. Wiem, że nie jest to wojewódzwo łódzkie ale i tak związane z tematem:)POzdro
Napisano
Polecam zajrzeć do książki Zbigniewa Karpusa pt. Jeńcy i internowani rosyjscy i ukraińscy na terenie Polski w latach 1918-1924", Toruń 1997. Może tam coś będzie na ten temat.

Pozdrawiam
Leuthen

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie