Skocz do zawartości

odznaki niemieckie - orginał czy fałsz kto psuje rynek

Gość miłosz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Od dłuższego czasu obserwuje polski rynek odznak niemieckich z okresu drugiej i pierwszej wojny światowej i mocno się zastanawiam kto psuje rynek kolekcjonerski.Wiem że w polsce jest mały dostęp w publikacjach odnośnie niemieckich odznaczeń , {ostatnio widziałem pewną książke na temat odznaczeń wojskowych z okresu drugiej wojny światowej , wydawnictwo opierało się na beznadziejnych malowidłach , w których zabrakło nawet odpoiednich proporcji odnośnie orginałów , pomijając już ich rozpoznawanie, ilość i autentyczność względem szeroko dostępnych podróbek , zalecam wszystkim młodym zbieraczom odznaczeń ,znaleźć odpowiednie materiały ,najlepjej katalogi produkcji niemjeckiej , niż wyżucać pieniądze w błoto.Dla wszystkich początkujących zalecam kilka szczególnych informacji odnośnie odznaczeń i innych militariów .
1. najlepjej znajdź w ziemi coś sam.
2. egzemplarz kupiony , powinien mieć wiarygodne źródło pochodzenia
3.szpilka w niemieckich odznaczeniach [ nie jest kawałkiem prostego drutu jak w przypadku polskich podróbek ., Ma ostre zakończenie od góry się zwęrza i przeważnie jest mosięrzna , bez względu na to z jakiego stopu jest wykonane odznaczenie, mam tu na myśli takie odznaczenia jak za ; rany , odznaki szturmowe , krigesmarine czy luftwaffe , oraz pancerne .
4. kupując klamry zwróć uwagę na tłoczenie , w polskich podróbach tył jest nieczytelny - zalany jakby woskiem. Zapięcie jest jednolite , a nie składa się z kilku gatunków metali.
5, jeśli ktoś sprzedaje arbaity wz.1934 - 1936r . i chce za nie 120 zł ,to trzeba być kompletnym durniem żeby je kupić za tę cenę - wartość ich jest od 5 - 10 zł.tego wyszło setki tysięcy.
Mój kolega który [posiada ponad osiemset odznaczeń niemieckich], tych arbaitów z chęcią by się pozbył nawet za pięć złoty .Kupując poznajcie wartość nie dajcie się oszukać, chyba że komuś na zaoszczędzeniu nie zależy .
6 . każde odznaczenie ma swój symbol , zwrócie uwagę na rewersie .
To kilka małych wskazówek dla początkujących zbieraczy odznaczeń niemieckich , pamiętajcie jeszcze jedno kupując na giełdach czy stanowiskach handlowych [bo z tym juz się spotkałem ] , prawdziwy orginał krigesmarine czy powiedzmy luftwaffe , w dialogu nieznajomego sprzedawcy , nie powinien być tańszy , niż orginalny jego zdaniem medal za kampanię wrześniową 1939.
A teraz uwaga dla hobbystów klamer SS , z nieoficjalnych źródeł dowiedziałem się że na polskim rynku pojawiły się klamerki tych formacji rodem z hiszpani - orginalne jak na swoje cechy , tyle że wiek nie ten . Wszystkich miłośników zbieractwa skarbów na stronach internetowych, zachęcam bardziej do kupna przyzwojtego wykrywacza , zebrania odpowiednich informacji na temat co , gdzie i kiedy , szukania - a z czasem zrozumiecie że to się rekompensuje (uwaga !!! nie zrażajcie się pierwszymi nie udanymi wyprawami ;,, KAŻDY SKARB CZEKA I MA SWOJEGO ODKRYWCĘ '' POZOSTAWIAM WSZELKIE UWAGI DLA WAS , JEŚLI MACIE JAKIEŚ PYTANIA PISZCIE. MIŁOSZ
APROPOS ( POZDRAWIAM POLSKĄ WYTWÓRNIĘ NIEMIECKICH PODRÓB W CENTRALNEJ POLSCE ).
Napisano
Cześć! To prawda, że na wszelkich giełdach staroci pełno jest wszelkich odznaczeń niemieckich. Mam dlatego do Ciebie pytanie wsprawie identyfikacji pewnej odznaki. Nie mam niestety wiekszego pojęcia o niemieckich medalach dlatego zwracam się z tym do Ciebie. Odznake kupiłem dawno temu, ale nie na giełdzie, tylko od kloszarda, który oprócz tego miał jednego buta, dwie śrubki na sprzedarz itd.;) Jest w kształcie krzyża niemieckego (krzyż żelazny, rycerski??), ale nie do zawieszania na szyję tylko do przypięcia w klapie. Ma formę lekko wypukłą, wykonany jest z mosiądzu(lub czegoś takiego) i niklowany(posrebrzany?). Środek wypełniony jest czarną emalią, na środku jest swastyka, pod nią data 1939. Z tyłu nie ma żadnych oznaczeń, jest tylko śruba z dość dużą nakrętką o groszkowanej fakturze. Nie mam zbyt dużych nadziei co do autentyczności, chociaż u takich ludzi można czasami znaleźć ciekawe rzeczy:) Pozdrawiam!!! Michał

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie