elnio Napisano 27 Grudzień 2005 Napisano 27 Grudzień 2005 Antoninian Filipa Araba (244-249). Jedna z wielu monet z serii upamiętniającej obchody tysięcznej rocznicy założenia Rzymu i towarzyszące im igrzyska.Ta konkretna moneta wygląda mi na falsa.
DJaZi Napisano 27 Grudzień 2005 Autor Napisano 27 Grudzień 2005 Z jakiego okresu może być ten fals bo monetka znaleziona w terenie , a może ma ktoś skany lub zdjęcia oryginału.dzięki pzdr
elnio Napisano 27 Grudzień 2005 Napisano 27 Grudzień 2005 Kilka zdjęć oryginałów mozna zobaczyc tutaj (trzeba klikać po kolei na linki Image"):http://www.wildwinds.com/coins/sear/s2569.htmlTa moneta była taka czysta", czy jest po czyszczeniu ?Jaka jest średnica i waga tej monety ?
DJaZi Napisano 27 Grudzień 2005 Autor Napisano 27 Grudzień 2005 Średnica to około 23 mm, wagi nie określę bo nie mam takiej dokładnej, moneta jest czyszczona ale jak nie wiem i niestety nie widziałem jej przed czyszczeniem, czy miała jakąś patynę nie wiem, moneta znaleziona w polu w czystym piasku ale stan jej faktycznie jest mocno podejrzany za ładna, za czysta, za gładka, spotkaliście się już z takimi falsami.
elnio Napisano 28 Grudzień 2005 Napisano 28 Grudzień 2005 Widziałem juz cos takiego: http://www.historycy.org/index.php?showtopic=238na samym dole pierwszej strony wątku.Wydaje mi się, że to inna moneta, ale słaby skan nie pozwala stwierdzić, czy obie wyszły spod tego samego stepmla. Jeżeli to fals (na 99%), to pewnie był wykonany w XIX-XX w. Pamietam, że ok. rok temu ktoś pochwalił się znalezieniem na Mazurach rzadkiego rzymskiego denara Marka Antoniusza. Potem okazało się, że to błyskotka-bonusik wkładana do pudełek z pewną marką współczesnych włoskich ciasteczek. W ziemi mozna znależć różne rzeczy ;-)Czy dałoby radę ustalić, gdzie ta moneta została znaleziona ? Dorzucę ją do swojej statystyki na zasadzie ciekawostki.
DJaZi Napisano 28 Grudzień 2005 Autor Napisano 28 Grudzień 2005 Faktycznie szkoda że takie kiepskie zdjęcie bo wyglądają prawie identycznie nawet owal podobny,@elnio odezwij się na maila djazi@o2.pl podam kiedy i gdzie była ona znaleziona, a waga jej to 4,320g.pzdr
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.