Skocz do zawartości

Jak wyciągnąć BMW z wózkiem z jeziora

totka_i

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 151
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Nawet siedem lat w tył... Jutro prześlę wam zdjęcia tego R51 in situ. Swoją drogą fascynujące ilu ludzi podszywa się pod moje znalezisko. Nie dalej jak wczoraj słyszałem o motorze BMW, który na Mierzei wydobył z ziemi poszukiwacz z Warszawy. Kongenialność czy plagiat?
Pozdrawiam
Co do technicznych szczegułów wydobycia motoru opisywanych w tej dyskusji to:
Urządzenie do odsysania mułu pod wodą nazywa się eżektor", nie zaś aerocośtam powietrzny"- masło maślane. Nawet jeśli ów motocykl zalega metr pod wodą to zagrzebany jest w mule (na Niżu Środkowoeuropejskim muł w jeziorach jest równie pospolity jak płocie). Numery z balonami są świetne w filmach, ale bez odessania motoru od dna na nic się zdadzą. Jeśli ktoś spyta mnie na jakiej podstawie tak się wymądrzam, to odpowiem że ukończyłem na UMK archeologię podwodną. Wiem z własnego doświadczenia, że spory problem sprawiło lądowe wydobycie z mniej niż metrowej głębokości dołu R51 bez wózka. Wydobycie 400 kg potwora z dna jeziora to jest prawdziwe wyzwanie.

Mietek naprawde miałem duuże rozterki wewnętrzne w jakiej wersji go odrestaurować.Sam jestem miłosnikiem militariów i gdyby to było np R12 to na 100% byłoby WH ale R51...hmmm no jakoś strasznie mi wojskowo nie pasowało...bo to musi być taki cukiereczek...białe szparunki,chromy ...itd To był luksusowy,cywilny mototocykl i stąd moja decyzja.Ale wymysliłem sobie,że w ramach pamięci o przeszłości tego motocykla, namaluję na klapce narzędziowej na zbiorniku tą lecącą gąskę a na tylnym błotniku przynituje mosiężną tabliczkę z info. że motocykl został wykopany z ziemii i jego taktyczne oznaczenia. ...żeby nie było to takie zwykłe BMW.

Orzeszków" nie było w zestawie. W dole spoczywały jeszcze pochłaniacze od masek p-gaz w ilościach hurtowych (ze sto), strój przeciwgazowy, zapasowe gary", oraz widełki.
Przesyłam zdjęcie, żeby dopełnić zestawu fotek tego znaleziska.
Pozdrawiam

• 3 weeks later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie