newb Napisano 19 Grudzień 2005 Autor Napisano 19 Grudzień 2005 Mam pytanie odnośnie dyskryminacji. Czy są na rynku wykrywacze które radzą sobie z dyskryminacją wybranych metali, nawet jeżeli te znajdują się na skraju zasięgu? Moja wykrywka odrzuca niechciane metale tylko wtedy, gdy znajdują się one w takiej odległości cewki, przy której bez dyskryminacji dawałyby dobry sygnał. Przy większych odległościach przedmiotów od cewki, dyskryminacja niestety przestaje działać... Jak sobie radzą z tym problemem wykrywacze czołowych zachodnich firm?
mrand Napisano 20 Grudzień 2005 Napisano 20 Grudzień 2005 Dokładnie tak samo. Moim zdaniem najlepiej radzą sobie z problemem wyższe modele Whitesa. Tam wskazanie pojawia się tylko wtedy gdy przedmiot zostanie zaklasyfikowany. Z drugiej strony wyobraź sobie gdy ktoś żąda od Ciebie abyś na granicy wzroku rozpoznał czy to idzie chłop czy baba. Pierwsze co powiesz to o któś tam idzie". Samo życie. PozdrawiamMrand
SZZ Napisano 20 Grudzień 2005 Napisano 20 Grudzień 2005 Witam,myślę że nie ma takich wykrywaczy i zawsze na skraju zasięgu są problemy z identyfikacją celu - a przez to z dyskryminacją. Miałem kiedyś taką sytuację - na pobojowisku miałem przytłumiony sygnał, co wskazywało na głęboki cel, na wyświetlaczu Cortesa wskazanie Iron or foil. Ponieważ niedaleko wyszedł kumplowi płonący granat grenadierski z trzema płomieniami (niestety dwa odłamane) zacząłem kopać. Po 20 cm sygnał ciągle był. Poprosiłem kumpla z Minelabem, żeby sprawdził cel - stwierdził, że to może być to czego szukamy. Z głębokości prawie 50 cm wyciągnąłem kawałek grubej mosiężnej blachy wielkości może 2x3 cm.Pozdrawiam,SZZ
newb Napisano 20 Grudzień 2005 Autor Napisano 20 Grudzień 2005 Jeśli chodzi o granicę zasięgu to zgadzam się, ale co powiecie o wykrywaczu(zachodni ze średniej półki) który sygnalizuje obiekt na 80cm a odrzuca go dopiero na 25cm? Szmelc?
Oksanicz Napisano 27 Grudzień 2005 Napisano 27 Grudzień 2005 newb, mam podbny problem. Wydaje mi się że niektore wykrywacze lubią głeboko zakoane żelastwo i czym wiecej korozji tym lepiej je wskazuje. Może wynika to z jakiś właściwości ? pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.