michu69 Napisano 19 Grudzień 2005 Autor Share Napisano 19 Grudzień 2005 Witam kolegów.Czy ktoś oglądał film pt. Lot bociana ? Leciał na dwójce w niedziele o godzinie 01-40.Zamiary miałem obejrzeć ale usnełem:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grek Napisano 19 Grudzień 2005 Share Napisano 19 Grudzień 2005 Oglądałem - myślę, że wart obejrzenia (pomimo tragicznie późnej pory - zdarzały mi się momenty utraty świadomości"). Jeżeli komuś nie przeszkadza komunistyczny slang, którym posługują się bohaterowie, tudzież propagandowy wydźwięk filmu, to polecam. W filmie pojawiają się fragmenty autentycznych kronik wojennych (z wietnamskiej strony), a także wstawki jak najbardziej współczesne. Akcja rozciągnięta na lata 1967-1975 - od ofensywy Tet po koniec wojny (zdobycie Sajgonu). Kilka scen walk - trochę różnych od tych z amerykańskich filmów. Np. jeden z żołnierzy tęsknie wzdycha och, przydałyby się czołgi", i za chwilę te czołgi nadjeżdżają. Wietnamskie czołgi! I to wcale nie kaczorki, tylko T-54/55, i roznoszą w pył umocnienia amerykańskie :) Drażni ta natrętna komunistyczna dydaktyka (żołnierz na froncie jest tylko pionkiem w machinie wielkiej armii, ale ma poświęcić wszystkie siły ojczyźnie, ma o siebie dbać, bo jest jej potrzebny). Ale ja tych Wietnamczyków rozumiem, pewnie tak wtedy gadali, i to bez żadnych uśmiechów czy przymrużenia oka. Bardzo ciekawe spotkanie weterana amerykańskiego z wietnamskim. Kręcona współcześnie scena rozmowy byłego pilota śmigłowca (teraz profesor literaturoznawstwa) z frontowym operatorem kroniki wojennej. Nie lubiliśmy tych śmigłowców i bardzo się ich baliśmy" A ja bardzo się bałem, że w każdej chwili spadnę w ten gąszcz dżungli, prosto między was"pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michu69 Napisano 20 Grudzień 2005 Autor Share Napisano 20 Grudzień 2005 Dziękuje kolego grek.Znaczy mogłem obejrzeć,ale pora tragiczna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.