Seroslav Napisano 23 Lipiec 2009 Napisano 23 Lipiec 2009 Trudno stwierdzić czy kopalnie mogą być połączone z systemem tych średniowiecznych i starszych tuneli. Ja bym zgadywał, że większość pewnie nie, chociażby dlatego, że były budowane w innych celach, a tuneli nikt raczej nie budował po to by górnicy mogli do nich wchodzić z kopalni. Łączyły raczej ośrodki bogatych i wykształconych, pośród całego pospólstwa, którego pewnie się obawiali, a taki tunel w razie jakichś lokalnych rozruchów, zawsze był dobrą alternatywą do ucieczki. Ewentualne też tajne schadzki w różnych celach i ukrywane interesy, jak chociażby te kościotrupy poprzykuwane łańcuchami w podziemiach Maniowa Wielkiego. Jeszcze kilkanaście lat przed ich penetrowaniem przez tego znajomego, były tam ponoć pełne szkielety, ale nudzącym się czasem się coś w nie rzuciło, komuś się czaszka spodobała itp i tak obecnie pewnie znajdą się tam same zdekompletowane pozostałości. Ja bym proponował chętnym eksplorować zacząć od zbadania tych niepilnowanych ruin pałaców, jak ten w Maniowe Wielkim, czy też strzelnicy itp itd. Pogrzebanie powinno odsłonić zasypane wejścia, a połączenie całego systemu, hipotetyczne (co potwierdzał znajomy, który wchodził właśnie w tej wsi), sprawia, że będzie można nimi docierać do kolejnych punktów, a że są one rozgałęzione, to nawet jak parę będzie zasypanych, można spróbować zawalidrogę obejść innym kanałem.
foka30 Napisano 27 Lipiec 2009 Napisano 27 Lipiec 2009 Panowie jestem z Wrocławia i z miłą chęcią bym się wybrał na takie poszukiwania bo mnie coś takiego interesuje. Czy jest ktoś jeszcze chętny kto chce zbadać ruiny zamku i poszukać zawalonych wejść?
Cowboys From Hell Napisano 9 Grudzień 2009 Napisano 9 Grudzień 2009 Jak tam z tymi wyprawami i odkrywaniem tuneli?Znalazł ktoś jakieś ciekawe wejścia?
tropical69 Napisano 11 Grudzień 2009 Napisano 11 Grudzień 2009 Ja jestem z Sobótki Mieszkam blisko browaru. Porobię parę zdjęć być może wejść do podziemi , które znam jak będę miała czas to wam pokażę ;)
Cowboys From Hell Napisano 12 Grudzień 2009 Napisano 12 Grudzień 2009 Witaj tropical69.Dużo jest tam u was poszukiwaczy?Widać żeby archeolodzy zajmowali się Ślężą czy nie maja jak zwykle czasu?Byłeś może w browarze w podziemiach?Znajomy opowiadał ,że bardzo ładnie jest w miejscu gdzie pod ziemią płynie strumyk z którego woda szła właśnie na browar.Byłeś może tam?
hugo12345 Napisano 12 Grudzień 2009 Napisano 12 Grudzień 2009 no witam ja jestem chetny mimo ze jestem z poznania to czesto bywam we wroclawiu i opolu wiec jestem zainteresowany jak by co pozdroooo
Lark Napisano 20 Sierpień 2010 Napisano 20 Sierpień 2010 Witam,Jestem jednym z twórców strony www.zobten.com, jeżeli chodzi tematykę podziemi pod browarem (na marginesie, od, którego mieszkam może nie całe 400m) to obrosła ona w legendę na miarę Stonehenge, jakiś czas temu słyszałem nawet o kolejce, która tam pod koniec 1944 roku wjechała obładowana złotem, jednak torów nie odnaleziono :). Generalnie nic tam nie ma poza wykutymi w skale leżakowniami. Najciekawszym tematem odnośnie browaru jest jego historia, która de facto została opublikowana miedzy innymi na łamach miesięcznika Odkrywca. Zainteresowanych zapraszam do lektury na http://www.zobten.com/?dzial=artykul_03
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.