suchy ss Napisano 7 Grudzień 2005 Autor Napisano 7 Grudzień 2005 poszukuje wszelkich informacji, mapek na temat walk na Górnym Śląskuokręg Katowice" w wieku XX.pozdrawiam:)
Slate Napisano 7 Grudzień 2005 Napisano 7 Grudzień 2005 Wiek XX to troche grube okreslenie, moze jakos dokladniej ktory okres Cie interesuje?i maly cytacik (wlasnie sobie leci w sluchawkach) Chlopcy w tym wielkim powstaniu, W dziewietnastym roczku, Szli za toba, jak za piekna pania, Na calutkim Slasku, Chlopcy szli na calym Slasku raz i dwa, Hej da, hej da, hej da, Na calutkim Gornym Slasku raz i dwa, Hej da, derum, derum, da."Czewone Sloneczko 2+1
profos Napisano 7 Grudzień 2005 Napisano 7 Grudzień 2005 polecam książkę pana Dubiela Wyzwolenie śląska". Chyba taki jest tytuł tej książki, ale nie jestem pewien bo napisałem z pamięci.
wędrowiec39 Napisano 7 Grudzień 2005 Napisano 7 Grudzień 2005 Witam,Jesli chodzi o Wrzesień 1939 na Śląsku to o takimże tytule Paweł Dubiel napisał ksiązkę wydaną w 1960 przez wyd. ,,Śląsk''. Pozycja ta jednak skupia się na walkach OOP, junaków i harcerzy śladowo wspominając o walkach Grupy Operacyjnej ,,Śląsk''. Miała na to wpływ komunistyczna propaganda, która przez wiele lat usiłowała przedstawić Kampanię Wrzesniową w rejonie GOPu jako bohaterską walkę społeczeństwa Śląska, pozostawioną na pastwę losu przez sanacyjne rządy obszarników i innych wyzyskiwaczy ludu pracującego miast i wsi. Oczywiście nikt nie zaprzecza ofiarności śląskich patriotów, ale ,,Żołnierz nie odszedł bez walki'' o czym z kolei przekonuje w licznych ksiązkach Jan Przemsza - Zieliński. Polecam pozycje tego autora. Mapki też tam znajdziesz, ale podobno (ja nie chodzę z piszczałką, wiem od tych, którzy chodzą) teren mocno przekopany :-)pozdrw
suchy ss Napisano 8 Grudzień 2005 Autor Napisano 8 Grudzień 2005 Slate mi chodzi o okres 3 powstan i 2 wojny światowej:) wiesz mapki itp.:Ppozdro:)
KoMbAtAnT Napisano 8 Grudzień 2005 Napisano 8 Grudzień 2005 stary zapomnij ze ktos Ci da namiar na miejscowke, na slasku :) nie dosc ze da sie to zliczyc na palcach toi jeszcze tak przekopane ze glowa boli ;)Pozdrawiam
suchy ss Napisano 9 Grudzień 2005 Autor Napisano 9 Grudzień 2005 ja nie mowie o to zeby mi ktos dal jakis dok. namiar:P hehe, a moze ty cosik wiesz KoMbAtAnT ??to bysmy sie wybrali razem pokopac:)
wajcha Napisano 9 Grudzień 2005 Napisano 9 Grudzień 2005 suchy badz cierpliwy niech tylko stopnieje snieg to udowodnisz ty niedowiarkom ze wypisuja bzdury suchy cierpliwosci
KoMbAtAnT Napisano 9 Grudzień 2005 Napisano 9 Grudzień 2005 Wajecha a jestes ze Slaska ? :) chyba nie twierdzac ze mozna cos tu znaesc militarnego nie ruskiego :) bo to co ruskie rozsypuje sie w lapkach.Pozdrawiam
suchy ss Napisano 10 Grudzień 2005 Autor Napisano 10 Grudzień 2005 wiem wajcha ze musze byc cierpliwy:D, ino probuje zebrac informacje na przyszly sezon zebysmy mogli pochodzic i poszukac w jakis ciekawych miejscach:)wiesz jak jest:D:D:Dpozdro:)
Lejtnant Napisano 10 Grudzień 2005 Napisano 10 Grudzień 2005 Chej chopy,też zech ze Śląska,jak myslicie o wyprowach to przyjmicie mni do wos,beda wom nosic cinzkie graty a i do zdjecio twarzy uzyce:D
suchy ss Napisano 10 Grudzień 2005 Autor Napisano 10 Grudzień 2005 no ktos se tu chyba jaja robi:/, ja tu probuje jakis informacji zaczerpnąc od kumpli po fachu a tu........ej no wezcie sie w garsc:D Śląsk nie moze być najgorszy:D:D:D, Warszama sie potrafi zgadac nie mowie o innych regionach, a my??trzeba cosik z tym zrobic:)pozdro:)
wajcha Napisano 12 Grudzień 2005 Napisano 12 Grudzień 2005 KoMbAtAnT tak jestem czystym hanysem to co ty wypisujesz to ty chodzisz z miatlom a nie z wykrywaczemja jedno miejsce eksploruje juz 3-lata i wciaz mnie zaskakuje .poprostu tzeba cierpliwosci
sierhant Napisano 12 Grudzień 2005 Napisano 12 Grudzień 2005 BVS przejzyj sobie wyniki plebiscytu przeprowadzonego na Gornym Slasku to zmienisz zdanie np. dzisiejszy powiat Pszczynski:):) Pozdro dla prawdziwych Hanysow:) Ida zakurzyc cygareta:P
suchy ss Napisano 12 Grudzień 2005 Autor Napisano 12 Grudzień 2005 :)no i odzew jest:), Wajcha dobrze mowisz bo z ziemi zawsze cos wyjdzie jak grzyby po deszczu:):):)nigdy sie wszystkiego nie wykopie:)pozdro:)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.