Skocz do zawartości

Walki na Śląsku

suchy ss

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Wiek XX to troche grube okreslenie, moze jakos dokladniej ktory okres Cie interesuje?

i maly cytacik (wlasnie sobie leci w sluchawkach)

Chlopcy w tym wielkim powstaniu,
W dziewietnastym roczku,
Szli za toba, jak za piekna pania,
Na calutkim Slasku,

Chlopcy szli na calym Slasku raz i dwa,
Hej da, hej da, hej da,
Na calutkim Gornym Slasku raz i dwa,
Hej da, derum, derum, da."

Czewone Sloneczko
2+1
Napisano
polecam książkę pana Dubiela Wyzwolenie śląska". Chyba taki jest tytuł tej książki, ale nie jestem pewien bo napisałem z pamięci.
Napisano
Witam,

Jesli chodzi o Wrzesień 1939 na Śląsku to o takimże tytule Paweł Dubiel napisał ksiązkę wydaną w 1960 przez wyd. ,,Śląsk''. Pozycja ta jednak skupia się na walkach OOP, junaków i harcerzy śladowo wspominając o walkach Grupy Operacyjnej ,,Śląsk''. Miała na to wpływ komunistyczna propaganda, która przez wiele lat usiłowała przedstawić Kampanię Wrzesniową w rejonie GOPu jako bohaterską walkę społeczeństwa Śląska, pozostawioną na pastwę losu przez sanacyjne rządy obszarników i innych wyzyskiwaczy ludu pracującego miast i wsi. Oczywiście nikt nie zaprzecza ofiarności śląskich patriotów, ale ,,Żołnierz nie odszedł bez walki'' o czym z kolei przekonuje w licznych ksiązkach Jan Przemsza - Zieliński. Polecam pozycje tego autora. Mapki też tam znajdziesz, ale podobno (ja nie chodzę z piszczałką, wiem od tych, którzy chodzą) teren mocno przekopany :-)
pozdr
w
Napisano
stary zapomnij ze ktos Ci da namiar na miejscowke, na slasku :) nie dosc ze da sie to zliczyc na palcach toi jeszcze tak przekopane ze glowa boli ;)

Pozdrawiam
Napisano
wiem wajcha ze musze byc cierpliwy:D, ino probuje zebrac informacje na przyszly sezon zebysmy mogli pochodzic i poszukac w jakis ciekawych miejscach:)wiesz jak jest:D:D:D
pozdro:)
Napisano
no ktos se tu chyba jaja robi:/, ja tu probuje jakis informacji zaczerpnąc od kumpli po fachu a tu........ej no wezcie sie w garsc:D Śląsk nie moze być najgorszy:D:D:D, Warszama sie potrafi zgadac nie mowie o innych regionach, a my??trzeba cosik z tym zrobic:)
pozdro:)
Napisano
KoMbAtAnT tak jestem czystym hanysem to co ty wypisujesz to ty chodzisz z miatlom a nie z wykrywaczem
ja jedno miejsce eksploruje juz 3-lata i wciaz mnie zaskakuje .poprostu tzeba cierpliwosci
Napisano
BVS przejzyj sobie wyniki plebiscytu przeprowadzonego na Gornym Slasku to zmienisz zdanie np. dzisiejszy powiat Pszczynski:):) Pozdro dla prawdziwych Hanysow:)
Ida zakurzyc cygareta:P

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie