Skocz do zawartości

Co zrobić z gazetą??????

Painter

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Wczoraj czyściłem zsyp z komina i znalazłem 2 fragmęty gazety niemieckiej drukowanej GOTYKIEM co prawda oba w wiekszej czesci spalone (i zgniecione jak do palenia) ale jest jeszcze kawałeczek który mozna odzyskac.
Ten mniejszy próbowałem podejżec ale jak sie okazało, było to zabójcze dla niego, bo rozsypał sie w pył,
drugi wiekszy fragmęt był lekko mokrawy wiec sie tak nie rozsypywał i pozostawiłem go nienaruszonego i pytam Was zo z nim zrobić żeby go nie zniszczyc a zobaczyć co kryje?

Ten zsyp czysciłem 3 raz w tym miesiącu zbadałem go dokładnie ale wczesniej nic nie znalazłem!!!! a tym razem gazetka wypadła zaraz po otwarciu drzwiczek:)???

gazeta jest najprawdopodobniej z tzw. kwasnego papieru, czyli raczej nie bedzie sie oplacala reanimacja, bo to jest kosztowne, po prostu musisz pogodzic sie z tym, ze wiekszosc papieru z tego okresu (taniego - m.innymi na druk gazetowy) byla robiona w ten sposob. ten sam problem dotyczy strasznej ilosci ksiazek z tych lat i o wiele pozniejszych, ja sam mam kilkadziesiat - ktore rozpadaja sie na pyl...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie