Painter Napisano 6 Grudzień 2005 Autor Share Napisano 6 Grudzień 2005 Witam.Wczoraj czyściłem zsyp z komina i znalazłem 2 fragmęty gazety niemieckiej drukowanej GOTYKIEM co prawda oba w wiekszej czesci spalone (i zgniecione jak do palenia) ale jest jeszcze kawałeczek który mozna odzyskac.Ten mniejszy próbowałem podejżec ale jak sie okazało, było to zabójcze dla niego, bo rozsypał sie w pył,drugi wiekszy fragmęt był lekko mokrawy wiec sie tak nie rozsypywał i pozostawiłem go nienaruszonego i pytam Was zo z nim zrobić żeby go nie zniszczyc a zobaczyć co kryje? Ten zsyp czysciłem 3 raz w tym miesiącu zbadałem go dokładnie ale wczesniej nic nie znalazłem!!!! a tym razem gazetka wypadła zaraz po otwarciu drzwiczek:)??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jabartoldi Napisano 6 Grudzień 2005 Share Napisano 6 Grudzień 2005 gazeta jest najprawdopodobniej z tzw. kwasnego papieru, czyli raczej nie bedzie sie oplacala reanimacja, bo to jest kosztowne, po prostu musisz pogodzic sie z tym, ze wiekszosc papieru z tego okresu (taniego - m.innymi na druk gazetowy) byla robiona w ten sposob. ten sam problem dotyczy strasznej ilosci ksiazek z tych lat i o wiele pozniejszych, ja sam mam kilkadziesiat - ktore rozpadaja sie na pyl... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Painter Napisano 9 Grudzień 2005 Autor Share Napisano 9 Grudzień 2005 Witam byłem wczoraj u kustosza naszego muzeum, powiedział mi to samo co ty :) dzieki za odp i pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.