Skocz do zawartości

Festung Posen 1945. Z Poznania na Zachód

a.korbaczewski

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś czytał takie wspomnienia?
Festung Posen 1945. Z Poznania na Zachód. Przeżyć na tyłach wroga" Berlemann Wilhelm. Ja czytałem ale nie chce się wierzyć że sa prawdziwe.

Wilhelm Berlemann brał udział w walkach o Festung Posen jako młody, niespełna 21-letni oficer. W momencie rozpoczęcia działań obronnych w 1945 roku był już doświadczonym, jak na swe młode lata, piechurem. Wcześniej brał udział w walkach na froncie włoskim, skąd został skierowany do V. Szkoły Podchorążych, właśnie w Poznaniu. W obliczu wielkiej ofensywy Armii Czerwonej, która rozpoczęła się 12 stycznia 1945 roku, jego rocznik rozwiązano, a młodych junkrów rzucono do obrony miasta.

Książeczka nie jest o walkach ale o tym jak przez 6 miesięcy jeden koleszka i paru innych idą z Poznania przez Szczecin do Berlina. Pytanie mam takie, czy to są prawdziwe przygody czy sobie ktoś to wymyślił w stylu Hassela. Bo jak prawdziwe to ma to klimat Robinsona Crusoe. Co kilka stron opisy porzucania broni i jej znajdowania, zakopytania dokumentów. Czy coś możecie zeznać na ten temat?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie