Skocz do zawartości

Hełm M-16 skad sie u nas wział?

Gość harley-davidson

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Kilka miesięcy temu stałem się posiadaczem hełmu niemieckiego M-16. Staram sie wyjaśnic ska mógł sie on wziaść pod Białą Podlaska. Nie znam sie na działaniach podczas I wojny, ale wydaje mi sie że jakieś wielkie walki w tych okolicach sie nie toczyły.
Polska miała na stanie takie hełmy w 10BK, ale ta jednostka tutaj nie walczyła.
Czy WP mogło uzywać tego modelu w wojnie 1920?
A może niemieckie oddziały donosiły w 39 jeszcze stary ekwipunek? Co o tym sądzicie?
Napisano
Te chełmy miała nasza policja oraz był na wyposażeniu lotnictwa.
Pozdrawiam
Napisano
Pomiedzy Sitnicką a Warszawską jest cmentarz żołnierzy niemieckich z czasów I wojny światowej, z typowym obeliskiem zbudowanym z kamieni polnych.
Są polegli to i hełm mozna trafić.
pozdro
Napisano
Witam!!!

Z tego berthi co powiedziales to zapraszasz do kopania grobow :) Popraw sie bo ktos Cie zle zrozumie i rozkopie te groby :(

Z powazaniem vonadamski
Napisano
M-16 byl w uzyciu w WP w 1920 roku. Co do volksturmu to na ogol nie mieli zadnych helmow. W wehrmachcie byly do konca wojny.
Napisano
W żadnym wypadku nie nakłniam nikogo do rozkopywania grobów, ani tym bardziej sam tego nie robię.
Kolega pisał że w tych okolicach większych walk nie było. Moją intencją było tylko danie mu sygnału że jednak jakieś walki były bo, bo są cmentarze. Może to być punkt zaczepienia, kolega sobie pójdzie,obejrzy obelisk, poczyta z jakich lat sa polegli i może to będzie trop w dalszych poszukiwaniach bibliotecznych, a może i w efekcie znalezienia miejsca walki. Akurat I wojna oprócz wielkich działań i bitew jest słabo opisana.
Może żle sformułowałem swoją myśl, ale powtórze jeszcze raz że w zadnym przypadku nie było moją intencją inspirowanie kogokolwiek do rozkopywania grobów.
A tak przy okazji to ciekawe gdzie są własciciele hełmów które się wykopuje, szczególnie tych dziurawych?
Zapewne są pochowani w jakimś grobie, mniej lub bardziej oznaczonym. Także to że ktoś pisze o fantach i grobach,nie znaczy że ma na myśli fanty z grobów.
Mam nadzieję że sprawę wyjaśniłem, jesli nie zapraszam do dalszej dyskusji.
Pozdro
Napisano
Rany Julek!!!! Panie vonadamski więcej luzu, Nie czepiaj się tak słówek. Myślę że wszyscy zrozumieli co Berthie miał na myśli. Jeśli ktoś pisze o grobach czy pyta się o amunicję nie zawsze ma coś zdrożnego na myśli. Pozdro.
Napisano
jezeli skoro sa groby, to pole walki nie moglo byc daleko, nikt nigdy nie ciagal trupow o kilkanascie kilometrow dalej zeby ich pochowac, mysle ze to rejon gora 2 kilometry. w okolicach cmentarza tez bym poszukal (bron boze nie na cmentarzu!!!!!) jak chowano ludzi to czesto skladano ich na jedna kupe, zbierano blaszki itp. i sporo rzeczy sie gubilo (blaszki guziki i takie tam) a sprzet zakopywano w dolach pobitewnych tez niedaleko cmentarza. patrz galeria odkrywcy z dolow pobitewnych na tannenbergu
Napisano

a oto m 16 uzywany przez niemców wehrmacht do konca wojny. róznił sie tylko wkładka model m 31/35 chyba i oczywiście emblematem

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie