Saper.17 Napisano 2 Grudzień 2005 Autor Napisano 2 Grudzień 2005 Mam takie pytanie czy we spólczesnych namoitach wojskowych te okienka sa zrobione z latwopalnego tworzywa?? Bo dzisiaj bylem u kumpla i na struchu znalezlismy okragłe okna do namiotow jedno bylo polamane i kupla ojciec nam pokazal ze kawalek tego okienka pali sie jak proch szczelniczy. I wlasnie czy we spolczesnych namiotach tez sa takie okienka łatwo palne? czy te co znalazlem to wojenne?PozdrawiamSaper
Foster73 Napisano 4 Grudzień 2005 Napisano 4 Grudzień 2005 Tak okienka jak i namiot typu NS - 6 fajczy się aż miło.Byłem świadkiem takiej sytuacji i nie przesadzając - spalenie się takiego namiotu to kwestia góra 3 minut.Zdarzenie miało miejsce w styczniu, na poligonie zimowym przy ujemnych temperaturach.pozdr.
Mirass Napisano 4 Grudzień 2005 Napisano 4 Grudzień 2005 Obecnie w nowych namiotach są to juz okienka z niepalnego materiału, Była kiedyś w wojsku akcja wymiana okien ze starego typu na nowy.Kiedys faktycznie był to celuloid - lub cos podobnego.Ale to nie ma szczególnego znaczenia, gdyż sam namiot jest sie w stanie zając w kilkadziesiąt sekundMirass
valpurgius Napisano 4 Grudzień 2005 Napisano 4 Grudzień 2005 A jesli w NS-ie na dodatek jest podpinka, to w czasie pozaru obecni w namiocie maja bardzo utrudniona ewakuacje. Namiot jest po prostu upiorny.
Saper.17 Napisano 4 Grudzień 2005 Autor Napisano 4 Grudzień 2005 Witam dzieki za odpowiedz, to znaczy ze te okienka nie sa wcale wojenne?PozdrawiamSaper
dygacHQ Napisano 4 Grudzień 2005 Napisano 4 Grudzień 2005 może podobne sładniki jak do produkcji piłeczek do pinponga :) - spróbujcie sami a zobaczycie - ładować w łusunie można normalnie :)Pozdrdygac
grek Napisano 4 Grudzień 2005 Napisano 4 Grudzień 2005 Heh, a ja mam miłe wspomnienia związane z tymi namiotami, i to wcale nie z wojska, a z wakacji;) Podejrzewam, że w czasie wojny były używane całkiem inne namioty, raczej na planie kwadratu i spiczaste. A te namioty z okrągłymi okienkami, półkolistym dachem, zakrystią i niebieską podpinką to chyba weszły w latach 60-tych? W każdym razie mam kilka zdjęć z okolic lat 50-tych, na których namioty są spiczaste.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.