Skocz do zawartości

talar

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
witam , mam do kupienia monete ale nie wiem co to jest i ile może kosztować , nie mam zdjecia bo miałem ją w ręku tylko chwile ale postaram się ja opisać ;srebro około 4 cm srednicy , na jednej stronie *3* EINEN REICHS THALER pod spodem data 1768 i literka B , druga strona FRYDERICUS BOSSORUM REX i głowa faceta . Stan monety dobry czytelne wszystkie szczegóły , moneta orginalna znaleziona na polu przy pieleniu . jak wiecię dla przeciętnego rolnika taka moneta to skarb i ile mu za nia zapłacić żeby mnie nie zabił smiechem . proszę o pomoc
Napisano
to zależy od stanu. spójrz na allegro 12-stki albo 6-stki dostaniesz za 5-15 zł. Niech sobie rolniczek myśli że ma skarb, w rzeczywistości to pewnie by wolal full kasy za nią.
Napisano
Standard Catalog of German Coins Krause/Nicol wycenia stan III na 40 $ ( odmiana z gwiazdką pod datą) i 65 $
odmiana bez gwiazdki.

Na polskim rynku w granicach 100 zł za sztukę.

wg . http://e-numizmatyka.pl/phpBB2/posting.php?mode=topicreview&t=4465&sid=083469107821a315279b0bb6c8694831
Napisano
Aby napewno ta moneta ma 4cm ? Może widnieje tylko napis EINEN REICHS THALER wtedy możliwe że jest 4 cm i to będzie Talar .
Napisano
Jest to 1/3 talara pruskiego . Załączam skan mojego talarka który został wyceniony w antykwariacie na 20 30 złociszy . Oczywiście został w klaserze.
Pozdrawiam.
Napisano
miare walnołem na oko , to jest własnie ta monetka ze skanu od Księdza , dzięki serdeczne za pomoc . chyba niebęde robił po nią podchodów facet napewno mi nie sprzeda za takie pienądze , więc niech żyje nadzieją ze ma SKARB.
Pozdr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie