Nowy szukacz Napisano 19 Maj 2003 Autor Napisano 19 Maj 2003 Cześć Mam problem z mp-i czy ktoś może wie jak rozłozyć zamek z teleskopem na części?? i jak potem wyciagnac iglice??Pozdrawiam i dziękuję
Gość Napisano 20 Maj 2003 Napisano 20 Maj 2003 Z rurki zewnętrznej (najgrubszej części teleskopu) wykręćelement w którym osadzona jest iglica (żerdź iglicy), należy odkręcać w lewo. Nastpnie należy wybić z żerdzi iglicy kołek ( umieszczony prostopadledo osi iglicy) mmocujący iglicę (bijnik ze szpiką).
Nowy szukacz Napisano 21 Maj 2003 Autor Napisano 21 Maj 2003 No ok ale teraz w mojej sytuacji moczyłem go w occie 3 dni do czystego metalu co kilkanaście godzin przecierając, i dalej nie mogę go nawet poruszyć, zamek jest w takim stanie że widać nawet numery ale z teleskopu zostało niewiele tylko ogniwo łączące się bezpośrednio z zamkiem czyli ogólnie 1-3 całości z tego ogniwa wystaje żerdź albo tłok nie wiem w jakiej to jest kolejności ale jest w stanie super czyli bijnik ze szpilką też bedą super, ale teraz, myślałem że jak odmocze to da się odkręcić ale nie poszło, pryskałem wd-40 i też nie myślę też nad tym żeby go wrzucić do pieca na chwilkę tylko na tyle żeby się podgrzał popryskać wdkiem pojechać szczotkę drucianą i jeszcze raz podgrzać, popukać i sprubować rozkręcić na gorąco ale boję się bo mi go szkoda jeśli ta metoda była kiedyś przez was używana i skutkuje albo chociaż pomaga to to zrobięDzięki pozdrawiam
Nowy szukacz Napisano 21 Maj 2003 Autor Napisano 21 Maj 2003 A i jeszcze jedno jak się ściąga tą sprężynę która jest na zamku??
Gość Napisano 21 Maj 2003 Napisano 21 Maj 2003 Grzanie palnikiem czy jak wolisz w piecu to ostateczność ,ale niekiedy jedyna skuteczna metoda.Ja czyszczenie wykopów wykonuję elektrolizą , a po rozmontowaniu znaleziska na części pierwsze moczę kilka dni w occie. Czyszczenie elektrolityczne ma tą zaletę że rozlużnia połaczenia elementów co znakomicie ułatwia demontaż. Jeżeli chodzi o sprężynę na zamku to prawdopodobnie masz na myśli pazur wyciągu. Po usunięciu teleskopu z zamka pazur można wybić przez otwór w zamku umieszczony przed rączką zamkową
Nowy szukacz Napisano 28 Maj 2003 Autor Napisano 28 Maj 2003 Mam jeszcze jedno pytanie jeśli juz rozłożyłem zamek to zostało mi tylko jedno - nie wiem jak wyciągnąć tłok z żerdźi czy mam go wybic na zewnątrz czy wbić przez środek ??Wiecie to moje pierwsze mp i nie chcę go popsuć dlatego jestem taki upierdliwy :)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.