romcio Napisano 20 Marzec 2006 Napisano 20 Marzec 2006 a oczywiscie nie napisalem z czego strzelałem sory.z kbk AKMS oczywiscie. Benny dalej twierdze,ze to AKS-poniewaz nie jest modernizowanyj i ma składaną kolbe ( awtomaticzeskij kałasznikowa soskładanom prikładom)i własnie literka S oznacza nam rodzaj kolby. pozdrawiam
Benny Hill Napisano 20 Marzec 2006 Napisano 20 Marzec 2006 Pierwsza wersja AK, ze skladana kolba nie miala literki S. Dopiero AKM, z taka kolba otrzymal do nazwy taka literke.Chodzi mi tylko o to. Zreszta masz opisane w szystko w linku podanym przez palacza. Do konca zycia bede pamietal jaka pierwsza bron otrzymalem w WP.Byl to bezsprzecznie Kbk AK, ze skladana kolba. Dodam, ze byla ona lepsza niz w AKMS, poniewaz jej trzewik mial blokade i nie poruszal sie przy celowaniu jak w AKMS.Sluzylem w WP, prawie 11 lat i naprawde wiem co mowie.Pozdrawiam
romcio Napisano 20 Marzec 2006 Napisano 20 Marzec 2006 witam benny ja słuzyłem 7 ale to nie wazne. nie zgadzam sie z tobą do konca. niemodernizowane wersje również oznaczano AKS(kolba skladana) ułatwiało to rozróznianie skrzyn,które z fabryk zbrojeniowych rozdysponowywano do jednostek wojskowych. Zgadzam sie jednak,ze frezowana komora zamkowa,czy tez kolba były bardziej trwałe posiadały mniejsze luzy. pozdrawiam.
romcio Napisano 20 Marzec 2006 Napisano 20 Marzec 2006 aha pamietam ,ze na zajęciach metodycznych kadry,musiałem ten sam proble udowadniac pewnemu kapitanowi?! no i sie udało
revelli Napisano 20 Marzec 2006 Napisano 20 Marzec 2006 Najstarsza nazwa kbk AK występująca w WP to PmK,a późniejsza to kbk AK z km,czyli z kolbą metalową,lub kbkAKz kolbą drewnianą.
romcio Napisano 20 Marzec 2006 Napisano 20 Marzec 2006 witam nazwa PmK jest błedna.Oznacza bowiem skrot pistolet maszynowy Kałasznikowa. Kałasznikow nie jest nim poniewaz strzela nabojem posrednim ,nie pistoletowym. Widziałem takie archaiczne tablice z takim wlasnie nazewnictwempozdrawiam
Benny Hill Napisano 21 Marzec 2006 Napisano 21 Marzec 2006 No coz...Ja upieram sie jednak przy swoim. W ksiazecce wojskowej mialem wpisane, kbk AK i mial on kolbe skladana.Jak napisalem wyzej, byl z 1959 roku.Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.