Skocz do zawartości

Czy fałszowano groszaki II RP?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Jak w temacie. Znalazłem monetkę 2 groszowa z 1923 r jest przedziurkowana w środku. Czy za II RP w ten sposób mogli niszczyć falsy czy ją ktoś poprostu zniszczył? i czy wogóle opłacało się fałszować tak niski nominał? pozdrowienia
Napisano
Witam.
Znany jest fakt wprowadzenia do obiegu monet przedwojennych przez niemieckie władze okupacyjne. Po zajęciu Polski w 1939 r. Niemcy wycofali będące w obiegu monety i zastąpili je nowymi cynkowymi monetami, bitymi jednak polskimi stemplami przedwojennymi. Tak wprowadzono do obiegu 1,-10,-20- groszówki z datą 1923 oraz żelazne 50-groszówki z datą 1938. Nowością wprowadzoną przez hitlerowców była dziurkowana cynkowa 5-groszówka wybita przedwojennym stemplem ale z datą 1939.
Moim zdaniem Twoje znalezisko może mieć związek z wycofaniem tego typu monet w czasie lub po wojnie, chociaż ze wzgledu na metal, to chyba je raczej przetapiano.
Osobiście spotkałem się z opinią, że po wojnie wykorzystywano w gospodarstwach przedwojenne groszówki jako podkładki.
Pozdrawiam. Andy.
Napisano
Na podkładki dalej je wykorzystują, nawet stare znalezione monety( oczywiście te wytarte)i z tą mogło tak być, bo raczej jak mówisz pewnie by ją po prostu wycofano i przetopiono zamiast bawić się w dziurkowanie, szkoda bo u mnie przedwojenne trafiaja się dośc rzadko to dopiero druga w ciągu 4 miesięcy. pozdrowienia

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie