idiota Napisano 20 Listopad 2005 Autor Share Napisano 20 Listopad 2005 Witam.Wpadło mi ostatnio kilka przedmiotów z niezidentyfikowanych metali.Jak odróżnić srebro, cynk, cyne i inne białe metale od siebie?Fanty są w różnym stopniu pokryte różnego rodzaju patyną.Dzięki za sugestie.Janusz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dyzio Napisano 20 Listopad 2005 Share Napisano 20 Listopad 2005 po pierwsze magnes, eliminuje na dzień dobry żelazo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
idiota Napisano 20 Listopad 2005 Autor Share Napisano 20 Listopad 2005 Pytam bardziej o metale nieżelazne koloru srebrnego, pokryte różnymi patynami (także ołów) :)Ciężko wyciącnąć z ziemi stalowy fant nie pokryty rdzą :)Aluminium też można pominąć :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzycho Napisano 20 Listopad 2005 Share Napisano 20 Listopad 2005 jakies odczynniki:D tak naprawde to sie na tym nieznam i tez jestem ciekawy jak to zrobic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
walker 1 Napisano 20 Listopad 2005 Share Napisano 20 Listopad 2005 srebro rozpoznaje sie chromową cieczą probierczą,plami srebro na krwisty kolor,im bardziej intensywne zabarwienie tym czysciejszy stop.ciecz dostepna w urzedach probierczych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 20 Listopad 2005 Share Napisano 20 Listopad 2005 To definitywnie rozwiązuje problem rozposnawania srebra. Ale jak rozpoznać czy to cyna czy alpaka?Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
walker 1 Napisano 21 Listopad 2005 Share Napisano 21 Listopad 2005 Cyna jest metalem dosyć miękkim o niskiej temperaturze topnienia (230)st mażna ją łatwo zarysowć,stare wyroby najcześciej pokryte są szarym nalotem ,łatwo rozpuszcza się w kwasie solnym.Natomiast alpaka jest stopem miedzi z niklem i cynkiem,jest twardszy ma wyższą temperature topnienia i słabo reaguje z kwasem solnym Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
średni Napisano 13 Grudzień 2005 Share Napisano 13 Grudzień 2005 Mi poradzono prosty sposób.może nie doskonały ale sprawdzony.Srebro rysuje tzn.lekko przerysować po kartce a najlepiej po przedramieniu i zostanie czarny ślad.U mnie sie sprawdził,łyżkę znalezioną i sprawdzoną prostym sposobem,sprawdzał złotnik i potwierdził ,że to srebro.Pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bel Napisano 20 Grudzień 2005 Share Napisano 20 Grudzień 2005 Witam.Srebro ma charakterystyczne reakcje, która można wykorzystać do jego identyfikacji. Z bardzo prostych do wykonania w domu, które można wykorzystać jest reakcja azotanu srebra z solą kuchenną NaCl. Potrzebujemy niewielka ilość kwasu azotowego próbówkę i sól kuchenną. Do próbówki wlewamy 2 cm3 stężonego kwasu azotowego i wrzucamy do niego drobny wiórek z badanego przedmiotu wykonanego z stopu, w którym ma być srebro. Podgrzewamy probówkę tak, aby zawartość nie wykipiała i po całkowitym roztworzeniu w kwasie azotowym wiórka stopu studzimy go. Kolor zawartości próbówki może przybrać niebieskie zabarwienie ze względu na obecność miedzi w stopie. Następnie wrzucamy do niego dosłownie 2 (dwa) kryształki soli kuchennej. Jeżeli w stopie jest srebro natychmiast strąci się biały serowaty osad chlorku srebra, który po jakimś czasie ciemnieje na wskutek światła. Chlorek srebra jest substancją światłoczułą i światło redukuje go srebra metalicznego i z tego powodu ciemnieje po jego wpływem. Jest to charakterystyczna reakcja dla srebra, inne azotany metali nie dają takiej reakcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pretorian(L) Napisano 21 Marzec 2006 Share Napisano 21 Marzec 2006 Witam .Wykopałem dzisiaj obrączke, pikaczu" wskazywał,że jest to srebro,jednak jest zaśniedziała w kolorze czerni i brązu a słyszałem,że srebro utlenia sie na jasny brąz pyt. Co to może być za metal i czym czyścimy srebro? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pedro Napisano 22 Marzec 2006 Share Napisano 22 Marzec 2006 wyroby z cyny i cynkalu tez zostawiaja ciemny slad po zarysowaniu1.Srebro jest niemagnetyczne2.ma wiekszy ciezar od cyny i mniejszy od ołowiu3.Mozna sprawdzic za pomoca odczynnika (dostepny na allegro)4.idz do bylejakiego złotnika co skupuje srebro i zagraj wariata ze chcesz sprzedac albo popros o identyfikacje co to jest (moze bedzie fajana laseczka u złotnika to wzrok nacieszysz:)5.zastosuj sposób Bela ) nie praktykowałem ale jest to najprostsza metoda domowaw mieszaniny chemikaliów sie nie baw chyba ze masz darmowy dostep do nich ale najprostszy i najtanszy sposób to pojsc do złotnika pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.