Skocz do zawartości

Góry Orlickie

Gość Gunship

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Bedac kilka lat temu na wyjezdzie szkolnym w Czechach rezydowalismy z grupa w miejscowosci Rychnov nad Knezna.
W trakcie jednej z wypraw w gory znalezlismy linię bunkrów. Bylo kilka malych schronów na 1-3 km. 300m dalej byla juz linia poteznych blockhauzów. na kazdym wzniesieniu byly po dwa takie schrony. Z najwyzszego punktu w rejonie mozna bylo zobaczyc ze ciagna sie daleko w obie strony ( kierunków juz nie pamietam). Na kazdym wzgórzu bylo po kilka kopul pancernych oraz dzwonów". Czy ktos wie o jakie bunkry chodzi? Prosilbym o jakies linki czy informacje na ten temat.

Pozdrawiam!
Gunship
Napisano
Czechosłowackie fortyfikacje z lat 1936-38, od Trutnowa po Bogumin, schrony lekkie, cieżkie i grupy warowne - obecnie spora część udostępniona jest do zwiedzania, schrony w pełni wyposażone i to nie w atrapy a w oryginalne wyposażenie.

więcej na

www.forteca-online.prv.pl (jak Bocian nie wyrzuci) - tam tez linki do stron Czeskich o tej tematyce.
Napisano

w okolicy na pewno od Międzylesia do Kudowy jest linia umocnień . W miare dobrze opisane jest to w ostatniej książce LAmparskiej. Częśćto udostępnione do zwiedzania podziemia , część pojedyńcze bunkry na polach . Dla zaostrzenia apetytu kilka świerzych zdjęć , oraz zdjęcia z prywatnego muzeum w okolicy

Napisano
Zwiedziłem wszystkie bunkry na granicy czesko- polskiej (kiedyś niemieckiej) w Orlichich Horach i przywiozłem stamtąd mnówstwo zdjeć i filmów. W te wakacje wybieram się tam ponownie wiec jak ktoś jest zainteresowany to mogę parę fotek przywieźć :-) Mam też pzrewodniki po tych bunkrach :-) Najlepszą bazą wypadową do zwiedzania jest według mnie Nachod (po drugiej stronie Kudowy).
Napisano
Boudy akurat nie pamietam. Dzieks za informacje!
Z tego co pamietam to wieskszosc widzianych bunkrów znajdowala sie na szczytach wzniesien, lub na stokach, ale w z wiekszym stopniu lub prawie calkowicie odkrytych, pozbawionych zadrzewienia lub nawet jakis krzakow. Wzgorza pokryte sama trawa. To byl niezapomniany widok jak na kazdym wzniesieniu lub szczycie bylo widac wystajace kopuly :D

Pozdrawiam!

Gunship

PS: Magach7 ja w tamtym rejonie kwaterowałem w Rychnov.. :)
Napisano
Polecam zatrzymać się na campingu w Belowsi, wejść na górę i zobaczyć Brezinkę (idealnie odnowiony bunkier) a następnie pójść w prawo i zwiedzić tarsę podziemną z bunkra Zelenec oraz obejżeć bunkier na, którym testowano Sturmtigery :-)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie