Gość Napisano 15 Maj 2003 Napisano 15 Maj 2003 Bedac kilka lat temu na wyjezdzie szkolnym w Czechach rezydowalismy z grupa w miejscowosci Rychnov nad Knezna. W trakcie jednej z wypraw w gory znalezlismy linię bunkrów. Bylo kilka malych schronów na 1-3 km. 300m dalej byla juz linia poteznych blockhauzów. na kazdym wzniesieniu byly po dwa takie schrony. Z najwyzszego punktu w rejonie mozna bylo zobaczyc ze ciagna sie daleko w obie strony ( kierunków juz nie pamietam). Na kazdym wzgórzu bylo po kilka kopul pancernych oraz dzwonów". Czy ktos wie o jakie bunkry chodzi? Prosilbym o jakies linki czy informacje na ten temat. Pozdrawiam!Gunship
Gość Napisano 15 Maj 2003 Napisano 15 Maj 2003 Czechosłowackie fortyfikacje z lat 1936-38, od Trutnowa po Bogumin, schrony lekkie, cieżkie i grupy warowne - obecnie spora część udostępniona jest do zwiedzania, schrony w pełni wyposażone i to nie w atrapy a w oryginalne wyposażenie.więcej na www.forteca-online.prv.pl (jak Bocian nie wyrzuci) - tam tez linki do stron Czeskich o tej tematyce.
past Napisano 16 Maj 2003 Napisano 16 Maj 2003 w okolicy na pewno od Międzylesia do Kudowy jest linia umocnień . W miare dobrze opisane jest to w ostatniej książce LAmparskiej. Częśćto udostępnione do zwiedzania podziemia , część pojedyńcze bunkry na polach . Dla zaostrzenia apetytu kilka świerzych zdjęć , oraz zdjęcia z prywatnego muzeum w okolicy
Magach7 Napisano 16 Maj 2003 Napisano 16 Maj 2003 Zwiedziłem wszystkie bunkry na granicy czesko- polskiej (kiedyś niemieckiej) w Orlichich Horach i przywiozłem stamtąd mnówstwo zdjeć i filmów. W te wakacje wybieram się tam ponownie wiec jak ktoś jest zainteresowany to mogę parę fotek przywieźć :-) Mam też pzrewodniki po tych bunkrach :-) Najlepszą bazą wypadową do zwiedzania jest według mnie Nachod (po drugiej stronie Kudowy).
Gość Napisano 16 Maj 2003 Napisano 16 Maj 2003 Boudy akurat nie pamietam. Dzieks za informacje!Z tego co pamietam to wieskszosc widzianych bunkrów znajdowala sie na szczytach wzniesien, lub na stokach, ale w z wiekszym stopniu lub prawie calkowicie odkrytych, pozbawionych zadrzewienia lub nawet jakis krzakow. Wzgorza pokryte sama trawa. To byl niezapomniany widok jak na kazdym wzniesieniu lub szczycie bylo widac wystajace kopuly :DPozdrawiam!Gunship PS: Magach7 ja w tamtym rejonie kwaterowałem w Rychnov.. :)
Magach7 Napisano 17 Maj 2003 Napisano 17 Maj 2003 Polecam zatrzymać się na campingu w Belowsi, wejść na górę i zobaczyć Brezinkę (idealnie odnowiony bunkier) a następnie pójść w prawo i zwiedzić tarsę podziemną z bunkra Zelenec oraz obejżeć bunkier na, którym testowano Sturmtigery :-)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.