Gość Napisano 7 Kwiecień 2002 Share Napisano 7 Kwiecień 2002 Ponieważ niedawno była w Odkrywcy krótka informacja o Lufciku - to chciałem zauważyć, że nie jest znane ani nazwa ani oznaczenie typu tego pojazdu. Tak jakby oficjalnie nie istniał :-OInformacja o jego oznaczeniu podana za dyrektorem muzeum jest niestety błędna :-(A tak przy okazji trochę zdjęc tego pojazdu jest tutaj:http://www.modelarstwo.org.pl/pojazdy/dokumentacja/galerie/sdkfz8/index.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 7 Kwiecień 2002 Share Napisano 7 Kwiecień 2002 ja dodam ze wedlog odkrywcy ma byc publicznie pokazany na dniach pilicy w tomaszowie w czerwcu daty dniowej tej imprezy nie znam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 8 Kwiecień 2002 Share Napisano 8 Kwiecień 2002 informacja z ostatniego numeru poza sponsorem byl problem z odteorzeniem skasowanego przodu przodu z racji znacznego zniszczenia czalego pojazdu (nadwozia?)nie lepiej by bylo zbudowac nowe od poczatku na podstawie resztek a te zakonserwowas jak jest i wystawic na stalej ekspozycji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 8 Kwiecień 2002 Share Napisano 8 Kwiecień 2002 " Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 8 Kwiecień 2002 Share Napisano 8 Kwiecień 2002 Problem z tym pojazdem jest taki, że istnieją tylko 3! jego zdjęcia z czasów wojny.Na szczęście jest jedno zrobione od przodu i to pozwala odtworzyć opancerzenie silnika, ale to nie wyjaśnia jak wygłądała kabina (boki i góra), np. czy była zadaszona etc.Ponieważ trochę zajmowałem się szukaniem informacji na temat tego pojazdu, to wiem :-))) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 8 Kwiecień 2002 Share Napisano 8 Kwiecień 2002 co udalo ci sie znalezc?bo mnie nic chyba glownie dlatego ze nie wiedzialem jak to nazwacudalo sie to moze ustalic? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 9 Kwiecień 2002 Share Napisano 9 Kwiecień 2002 Mam wszystkie 3- najbardziej znane, jest do znalezienia w dwóch książkach, ale najlepszej jakości jest w zeszycie Militarii o 2 Korpusie Pancernym LWP zidentyfikowane jako pojazd z 21 Luftwaffe Feld Division (chyba błędnie- znak dywizji mi się nie zgadza).2 pozostałe były dawno temu opublikowane w jednym z japońskich wydawnictw. Jakby co służe ich skanami :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 9 Kwiecień 2002 Share Napisano 9 Kwiecień 2002 te zjaponi kiedys wwidzialem ale jesli bys mogl bede bardzo dardzo wdzieczny czy to mialo numer sdkfz?kiedys spotkalem sie z okresleniem sdkfz 24 (lub240?)w moich zasobach nie mam taiego numeru co sadzisz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 10 Kwiecień 2002 Share Napisano 10 Kwiecień 2002 Zdjecia japońskie wysle na priv - adres chyba ci się nie zmienił :-)Co do oznaczenie to są spekulacje niestety brak potwierdzenia w żródłach:-(Ponieważ przygotowywany jest Nuts&Bolts o Sd Kfz8 w którym będzie również o Lufciku, to może tam się coś wyjaśni - mają dobry dostęp do źródeł archiwalnych.A i przy okazji oczywiście książka dotyczy 1 Korpusu Pancernego :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 10 Kwiecień 2002 Share Napisano 10 Kwiecień 2002 musz sie zakrecic za ta ksiazeczka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.