Skocz do zawartości

Lufcik - uwaga

Gość Marek Jaszczołt

Rekomendowane odpowiedzi

Ponieważ niedawno była w Odkrywcy krótka informacja o Lufciku - to chciałem zauważyć, że nie jest znane ani nazwa ani oznaczenie typu tego pojazdu. Tak jakby oficjalnie nie istniał :-O
Informacja o jego oznaczeniu podana za dyrektorem muzeum jest niestety błędna :-(
A tak przy okazji trochę zdjęc tego pojazdu jest tutaj:
http://www.modelarstwo.org.pl/pojazdy/dokumentacja/galerie/sdkfz8/index.html

informacja z ostatniego numeru
poza sponsorem byl problem z odteorzeniem skasowanego przodu przodu
z racji znacznego zniszczenia czalego pojazdu (nadwozia?)
nie lepiej by bylo zbudowac nowe od poczatku na podstawie resztek a te zakonserwowas jak jest i wystawic na stalej ekspozycji?

Problem z tym pojazdem jest taki, że istnieją tylko 3! jego zdjęcia z czasów wojny.
Na szczęście jest jedno zrobione od przodu i to pozwala odtworzyć opancerzenie silnika, ale to nie wyjaśnia jak wygłądała kabina (boki i góra), np. czy była zadaszona etc.
Ponieważ trochę zajmowałem się szukaniem informacji na temat tego pojazdu, to wiem :-)))

Mam wszystkie 3- najbardziej znane, jest do znalezienia w dwóch książkach, ale najlepszej jakości jest w zeszycie Militarii o 2 Korpusie Pancernym LWP zidentyfikowane jako pojazd z 21 Luftwaffe Feld Division (chyba błędnie- znak dywizji mi się nie zgadza).
2 pozostałe były dawno temu opublikowane w jednym z japońskich wydawnictw. Jakby co służe ich skanami :-)

te zjaponi kiedys wwidzialem
ale jesli bys mogl bede bardzo dardzo wdzieczny
czy to mialo numer sdkfz?
kiedys spotkalem sie z okresleniem sdkfz 24 (lub240?)

w moich zasobach nie mam taiego numeru
co sadzisz?

Zdjecia japońskie wysle na priv - adres chyba ci się nie zmienił :-)
Co do oznaczenie to są spekulacje niestety brak potwierdzenia w żródłach:-(
Ponieważ przygotowywany jest Nuts&Bolts o Sd Kfz8 w którym będzie również o Lufciku, to może tam się coś wyjaśni - mają dobry dostęp do źródeł archiwalnych.
A i przy okazji oczywiście książka dotyczy 1 Korpusu Pancernego :-)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie