Skocz do zawartości

Szukanie w okopach- pytanie!

Gość past

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie byliśmy w niedziele z kolegą \krisgą\" w okopach niemieckich. Efektem naszych poszukiwań był tylko współczesny złom. Oboje mamy tylko wykrywacze saperskie. Moje pytanie - czy to wina wykrywaczy że efekty były raczej mierne ( złom wykrywaliśmy do 0.5 m) czy tez w okopach gdzie nie było walk lub były umiarkowane zostało niewiele \pamiątek\" Z drugiej strony spotkaliśmy kilka śladów kopania - czyli może już wszystko wybrano???

Cześć
Co masz na myśli pisząc złom? Jak mi wiadomo z doświadczenia to zdarzają się (jak pisał fi) puste zupełnie... nawet mizernej łuseczki. Jednak jak mi się zdaje to trzeba mieć po prostu szczęście by coś znaleść. Życzę powodzenia.

Czytaj dokladniej-\wspolczesny zlom\"-napisal

Mam w poblizu wazny rygiel-obronny z 39r.Ciag kilkunastu schronow polaczonych transzejami,stanowiska i...nic nawet luseczki tam nie ma.Zdaza sie bardzo czesto.

problemem polaków jest wyrzucanie wszystkich śmieci do leśnych dołów nawet tych na uboczu - szkoda płacić za wywóz lepiej sobie zasyfić okolice :-(((((((((

Może tam nie było żadnych walk.
Spytajcie miejscowych to wam powiedzą i nie nie do końca ufajcie książkom. W mojej okolicy są kilometry okopów z 1939, w których nie ma dosłownie niczego, bo nie oddano tam żadnego strzału. Mówię tu o okopach położonych z dala od miast i dróg. Natomiast okopy położone blisko miast są mocno zaśmiecone gdyż leśnicy wrzucają do nich wszystkie zebrane w lesie śmieci. Wiem o tym bo mam w rodzinie leśnika. Mówił mi, że niektóre okopy są prawie całe wypełnione śmieciami. Choćby były w nich ciekawe rzeczy to nic nie znajdziecie (chyba, że najpierw wykopiecie wszystkie śmieci).

Widziałem takie doły po wysadzonych ziemiankach niemieckich w 45 pełne śmieci. I jak tu kopać? Musiałbym najpierw to uporządkować, a znalezienie czegoś tam jest raczej wątpliwe, czyli niewarta skórka wyprawki he he.

w takim okopie to sie można rzeczywiście zdźiwić , znalazłem 2 tyg. temu w puszczy niepołomickiej kawał okopu ,żeby było śmieszniej w miejscu średniowiecznego grodziska lub osady i co znalazłem.....masę ślepaków do AK 47

Czesc
czesto chodze po okopach, ale tam naprawde malo rzeczy sie znajduje. Jeżeli szukales w okolicach zabudowań to nie ma tam szans zeby znalezc. Okoliczni ludzie z takich terenów mówili ze jak wszystko ucichło, dzieci szłu na okopy i wybierały z tamtąd wszystko co sie znalazlo.

Ja też mam okopy koło domu , i znalazłem tam łuske 2-3 cm pod ziemią , bez wykrywacza ... , w takich sytacjach naprawde trzeba mieć szczęście

• 2 weeks later...
słuchaj stary szukanie na okopach to fajna sprawa , lecz sprzęt to gowno , znajdz takie mjejsce gdzie toczyly sie walki , i ryj dziury przynajmjej do metra a napewno cos trafisz -znam to z autopsji

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie