Indar Napisano 8 Listopad 2005 Autor Napisano 8 Listopad 2005 WitamProsze o identyfikacje tej monetki. Drugiej strony nie zamieszczam bowiem jej stan nie pozwala na jakakolwiek id. Moneta jest nietypowa, ma podwojny napis. Pomozecie? :)klaniam sieI.
Indar Napisano 9 Listopad 2005 Autor Napisano 9 Listopad 2005 Witam raz jeszcze.Jak ja lubie odpowiadac na wlasne pytania. :) Udalo mi sie ja zidentyfikowac - to Grosz Praski Wacława II z XIVw.pozdrawiamI.
krecix Napisano 10 Listopad 2005 Napisano 10 Listopad 2005 Owszem jest to grosz praski ale WŁADYSŁAW'a II
Indar Napisano 10 Listopad 2005 Autor Napisano 10 Listopad 2005 Oj bede sie upieral przy Waclawie II. Nazwa wziela sie krola ktory wprowadzil ta najpopularniejsza w XIVw. monete - czyli Waclawa II. Niemniej jednak na tej monecie widac fragment napisu (a raczej domniemywac na podstawie zachowanych liter) WLADISLAVS SECVNDVS / DEI GRATIA REX BOEMIE - co faktycznie wskazuje na Wladyslawa II Jagiellonczyka.Niech bedzie ze obaj mamy racje.pozdrawiamI.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.