Skocz do zawartości

Gwint 98k

Gość Mongo (niezalogowany)

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Jaki jest gwint na lufie i w komorze zamkowej do Mausera 98? Metryczny? jaki ma wymiar i skok? czy może jest to jakiś inny niż znormalizowany? ale nie wygląda na jakiś udziwniony. Nie mam takiej śruby, żeby ją można było w komorę wkręcić i sprawdzić a czym zmierzyć też nie mam za bardzo. Może ktoś wie?

Pozdrawiam

Mongo
Napisano
Nikt nie wie? Może to jakiś calowy?
Napisano
Calowy, calowy ale jak nie umiesz zmierzyć to jak chcesz dotoczyć, o ile pamiętam to chyba 12 zwoii na cal...
Napisano
Zmierzyć to ja umiem ale nie pójdę na swój wydział z komorą zamkową bo nie wiadomo co sobie tam ludzie pomyślą a u siebie nie mam sprzętu.
Może M95 wiesz coś więcej oprócz skoku ?

Pozdrawiam
Napisano
Na 6 zwojach mam około 10,5 mm. Czyli na 12 zwojach by było około 21 mm. Więc do 12 zwoi na cal to dużo brakuje. Chyba coś nie tak z tymi 12 na cal.
Napisano
Zmierz średnicę i skok i popatrz w poradniku mechanika, tam są tabele z gwintami, może coś będzie podobnego.
Albo sprawdź z tą tabelką http://www.rockfin.com.pl/Identyfikacja_gwintów.pdf,
może coś przypasuje.
pozdro
Napisano
O Swięty Boże? Ja to toczyłem bardzo dawno i pamiętam tylko że był napewno gwint calowy a ilość zwoi podałem przykładowo z zawodnej pamięci, przecież to można wyliczyć z oryginału. Po uczelni niema co latać z komorą, tzreba odcisnąć na papierze i wtedy latać. Potrzebny jest tylko nóż do gwintów calowych (55 stopni), suwmiarka,i tokarka z kołem zmianowym 127, z tym jest jedyny problem bo często go brak. A reszta teori i praktyki z gwintów w Poradniku mechanika-warsztatowca" lub u znajomego tokarza. Pozdr.
Napisano
Właśnie znalazłem na necie. Skok 12 na cal, średnica 1,10 cala, kąt nie 55 a 60 jest napisane. Skok pasuje, na 5 zwoi mam około 10mm, wcześniej wstyd sięprzyznać pomyliłem się przy liczeniu. Zmierzyć domowym sposobem ciężko bo mierzę w komorze a nie na lufie. A lufy z innego egzemplarza nie wykręcę bo akurat w nim ciężko. Co do stopni to 55 będzie ok? bo znalazłem gwintownik na jakiejś stronie ze Stanów do 98 komory i ma wierzchołkowy 60 nie 55 stopni a w calókach jest przyjęte 55 stopni.
Napisano
Mozesz mieć problem z dokręceniem. W przypadku gdy sie śruba jest calowa a nakretka metryczna na początku wkręcania jest wszystko ok, ale im dalej tym ciężej. Możesz miec problem z dokreceniem do końca , a potem wykręceniem. W czasie toczenia mozesz spróbować trochę przetoczyć gwint, będzie luźniejszy i może nie będzie problemów. Można tez spróbowac toczyć gwint nożem 60 a nie 55. Spróbuj najpierw na jakimś kawałku rury i zobacz czy pasuje.
pozdro

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie