Gość Napisano 13 Maj 2003 Napisano 13 Maj 2003 Jaki jest gwint na lufie i w komorze zamkowej do Mausera 98? Metryczny? jaki ma wymiar i skok? czy może jest to jakiś inny niż znormalizowany? ale nie wygląda na jakiś udziwniony. Nie mam takiej śruby, żeby ją można było w komorę wkręcić i sprawdzić a czym zmierzyć też nie mam za bardzo. Może ktoś wie?PozdrawiamMongo
Gość Napisano 15 Maj 2003 Napisano 15 Maj 2003 Calowy, calowy ale jak nie umiesz zmierzyć to jak chcesz dotoczyć, o ile pamiętam to chyba 12 zwoii na cal...
Gość Napisano 15 Maj 2003 Napisano 15 Maj 2003 Zmierzyć to ja umiem ale nie pójdę na swój wydział z komorą zamkową bo nie wiadomo co sobie tam ludzie pomyślą a u siebie nie mam sprzętu.Może M95 wiesz coś więcej oprócz skoku ?Pozdrawiam
Gość Napisano 15 Maj 2003 Napisano 15 Maj 2003 Na 6 zwojach mam około 10,5 mm. Czyli na 12 zwojach by było około 21 mm. Więc do 12 zwoi na cal to dużo brakuje. Chyba coś nie tak z tymi 12 na cal.
berthie Napisano 15 Maj 2003 Napisano 15 Maj 2003 Zmierz średnicę i skok i popatrz w poradniku mechanika, tam są tabele z gwintami, może coś będzie podobnego.Albo sprawdź z tą tabelką http://www.rockfin.com.pl/Identyfikacja_gwintów.pdf, może coś przypasuje. pozdro
Gość Napisano 15 Maj 2003 Napisano 15 Maj 2003 O Swięty Boże? Ja to toczyłem bardzo dawno i pamiętam tylko że był napewno gwint calowy a ilość zwoi podałem przykładowo z zawodnej pamięci, przecież to można wyliczyć z oryginału. Po uczelni niema co latać z komorą, tzreba odcisnąć na papierze i wtedy latać. Potrzebny jest tylko nóż do gwintów calowych (55 stopni), suwmiarka,i tokarka z kołem zmianowym 127, z tym jest jedyny problem bo często go brak. A reszta teori i praktyki z gwintów w Poradniku mechanika-warsztatowca" lub u znajomego tokarza. Pozdr.
Gość Napisano 15 Maj 2003 Napisano 15 Maj 2003 Właśnie znalazłem na necie. Skok 12 na cal, średnica 1,10 cala, kąt nie 55 a 60 jest napisane. Skok pasuje, na 5 zwoi mam około 10mm, wcześniej wstyd sięprzyznać pomyliłem się przy liczeniu. Zmierzyć domowym sposobem ciężko bo mierzę w komorze a nie na lufie. A lufy z innego egzemplarza nie wykręcę bo akurat w nim ciężko. Co do stopni to 55 będzie ok? bo znalazłem gwintownik na jakiejś stronie ze Stanów do 98 komory i ma wierzchołkowy 60 nie 55 stopni a w calókach jest przyjęte 55 stopni.
berthie Napisano 16 Maj 2003 Napisano 16 Maj 2003 Mozesz mieć problem z dokręceniem. W przypadku gdy sie śruba jest calowa a nakretka metryczna na początku wkręcania jest wszystko ok, ale im dalej tym ciężej. Możesz miec problem z dokreceniem do końca , a potem wykręceniem. W czasie toczenia mozesz spróbować trochę przetoczyć gwint, będzie luźniejszy i może nie będzie problemów. Można tez spróbowac toczyć gwint nożem 60 a nie 55. Spróbuj najpierw na jakimś kawałku rury i zobacz czy pasuje.pozdro
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.