Skocz do zawartości

5 groszy

Enes

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam, kilka dni temu znalazłem 5 groszy księstwa Warszawskiego, po wyczyszczeniu okazało się,że moneta została wybita na bazie 1/24 talara z 1783r. Jestem ciekawy czy mennice stosowały takie procedury, czy jest to robota jakiegoś fałszerza. Pozdrawiam Enes
Napisano
Wydaje mi się, że była jakaś oficjalna partia monet przebijanych, ponieważ na Allegro całkiem często takie monetki są wystawiane.

Pozdrawiam
MILBAS
Napisano
Witam.
wyjaśnieniem tej sytuacji jest fakt, że po utworzeniu Księstwa Warszawskiego, kraj ten do roku 1810 nie miał własnego pieniądza. Używano wtedy monet stanisławowskich, saskich, austriackich, rosyjskich lub francuskich. Dominowały jednak monety Królestwa Pruskiego i specjalne monety dla ziem polskich - okupacyjne.
W 1810 Fryderyk August Wettin podpisał dekret określający zasady systemu monetarnego w Księstwie Warszawskim. System ten był adaptacją obowiązującej w Królestwie Pruskim stopy menniczej.
M.in. na tej podstawie ze względu na brak kruszcu na monety 5- i 10-groszowe przebijano wycofane w roku 1811 z obiegu w Księstwie pruskie półgrosze (1/48 talara)i grosze srebrne (1/24 talara) (miały małą zawartość srebra).
Pozdrawiam. Andy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie