olowski Napisano 2 Listopad 2005 Autor Napisano 2 Listopad 2005 Witam,w kwestii wykrywaczy nie mam wiedzy poza tym co wyczytałem na tym forum (dziękuję wszystkim).Potrzebuję sugestii dotyczących możliwości wykrycia przedmiotów ukrytych płytko (do 8 cm) pod tynkiem/cegłami. Wykrywacze interferencyjne nie wchodzą w grę ponieważ mogą to być przedmioty niemetalowe np. papier.Czy istnieje jakieś oprzyrządowanie np. ultradźwiękowe lub elektromagnetyczne w wysokim paśmie (może rentgenowskie) umożliwiające wykrycie ingerencji w strukturę ściany?Może czegoś takiego używa się w badaniach konserwatorskich?Jeśli nikt nie ma pomysłu na konkretny sprzęt a ma jakieś doświadczenia praktyczne lub wiedzę z tego zakresu będę wdzięczny za pomoc. W temacie elektroniki i fizyki raczej nie mam problemów więc nawet sugestie czysto teoretyczne pomogą.Pozdrawiam.
krecix Napisano 3 Listopad 2005 Napisano 3 Listopad 2005 Proponuje uzyc młotka - opukac cala sciane i nasluchiwac gdzie bedzie odglos pustki.
Martin Napisano 3 Listopad 2005 Napisano 3 Listopad 2005 WitamIstnieje możliwość wykrycia ingerencji w strukturę ściany. Służy do tego lampa UV. Włączasz ją sobie na przykład w murowanej piwnicy, oczywiście w okularkach ochronnych i \\świecisz\\" nią po ścianie.W zaprawawie cementowej i wapiennej wywołujemy efekt fluorescencyjny a wszelkie przeróbki zostaną uwidocznione ciemniejszą barwą.pzdr.Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Martin 11:44 03-11-2005
olowski Napisano 3 Listopad 2005 Autor Napisano 3 Listopad 2005 hmm uv.. dzięki zrobię próbę. okulary ochronne czyli tzw. twardy ultrafiolet czy też może być zwykły? czekam też na podpowiedzi w sprawie ultradźwięków.W pierwszyw poście nie dopisałem, że mam na to całkiem niezły" budżet więc rozwiązania profesjonalne też wchodzą w grę. dzięki Martin.
Pluton Napisano 10 Listopad 2005 Napisano 10 Listopad 2005 sa wykrywacze do szukania przewodow w scianachposzukaj na allegro
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.