Anubismk Napisano 31 Październik 2005 Autor Napisano 31 Październik 2005 Ma ktoś namiary na miejsca lub byłby zainteresowany wyprawą w okolice Wolbromia?? Pozdr AnubisMK
Mar Napisano 31 Październik 2005 Napisano 31 Październik 2005 Jakie miejsca cię interesują w okolicach Wolbromia? Czego szukasz?W tych okolicach są ładne jaskinie i skałki itd.
Anubismk Napisano 1 Listopad 2005 Autor Napisano 1 Listopad 2005 Więc tak w okolicach Wolbromia można naprzykład poszukac w rejonie bitwy pod Krzywopłotami-Załęzem i w lasach w poszukiwani pozostałości po AK...
Ilkenau Napisano 7 Listopad 2005 Napisano 7 Listopad 2005 Krzywopłoty są trochę przereklamowane" ze względu na udział w bitwie na tym odcinku dwóch batalionów legionowych, znacznie ciekawsze są inne odcinki frontu jurajskiego, bitwa pod Krzywopłotami toczyła się tylko przez 3 dni, a np. w takim Dłużcu front stał przez 6 tygodni.
Anubismk Napisano 8 Listopad 2005 Autor Napisano 8 Listopad 2005 No wiec znalazłem 3 łuski(bicia 1913) od mannlichera na stanowiskach wojsk Austryjackich i kawałek(w złym stanie) od zamka Maxima na stanowiskach Czeskich. A jak chodzi o Dłużec, ciekawy temat. Szczeże nie słyszałem nic o powazniejszych walkach... Może jakis wspólny wypad??
Ilkenau Napisano 9 Listopad 2005 Napisano 9 Listopad 2005 Nie chodzę z wykrywaczem. Albo raczej: bardzo rzadko używam. Raczej znajomym, których to pasjonuje służę za przewodnika i eksperta. Przy okazji troche ich pilnuję, żeby za dużo nie zniszczyli z tych rzeczy, które mnie interesują. Jeśli jestes z okolic to chętnie poznam.
miro5671 Napisano 18 Listopad 2005 Napisano 18 Listopad 2005 Chętnie bym was odwiedził,bliżej wiosny.Często odwiedzam matkę w Zawierciu...I napewno będziemy z ekipą na Jurajskich Spotkaniach Poszukiwaczy w maju.Więc może będzie okazja do spotkania w terenie pozdr.Miro
ZGR Napisano 16 Grudzień 2005 Napisano 16 Grudzień 2005 W okolicy Miechowa są bunkry, podobno niemieckie z II WŚ. Gdyby cię to interesowało to mogę podesłać jakąś mapkę z lokalizacją. Jakieś 3 km przed Miechowem od strony Wolbromia, przy skrzyżowaniu z drogą do Charsznicy. A może ktoś wie coś więcej na ich temat?pozdrawiam
lagisz Napisano 5 Luty 2006 Napisano 5 Luty 2006 Czy komuś coś wiadomo o Stawiskach" koło Bydlina (k/ Olkusza)!? W/g relacji starszych osób była tam duża bitwa na koniec II w. ś. w czasie której doszło do ataku wręcz" sowietów z germańcami; ... a trup ścielił się po ziemi, że nogi nie było gdzie postawić ...". Część z poległych była podobno pogrzebana na miejscu(?) przez jeńców niemieckich. Może am" można jeszcze znaleźć coś oprócz łusek i pocisków.
Ilkenau Napisano 6 Luty 2006 Napisano 6 Luty 2006 Na całej linii Jury doszło do walk w styczniu 1945, był to teren stanowiący naturalną zaporę przebiegającą wzdłuż linii północ-południe, na której Niemcy stawiali opór Armii Radzieckiej po przekroczeniu przez nią Wisły, przebiegał tu system rowów przeciwczołgowych i bunkrów. Polegli żołnierze radzieccy w większości (w liczbie 1066) leżą na cmentarzu w Olkuszu (kilkunastu bodajże też w Wolbromiu), Niemców rzeczywiście chowano w pobliżu miejsc, gdzie zginęli. Radzę trzymać się z dala od tych niemieckich mogił (niektóre są ładnie utrzymane przez miejscową ludność), bo jak kogoś dopadnę w lesie przy rozkopywaniu grobu, to będzie bardzo nieprzyjemnie...Na pobojowiskach to co zawsze, przede wszyskim łuski, bardzo rzadko coś ciekawszego, ogólnie walki w okolicach Wolbromia i Olkusza trwały na dobrą sprawę 2-3 dni, front zatrzymał się na dłużej dopiero na Przemszy pod Sławkowem.
Anubismk Napisano 30 Marzec 2006 Autor Napisano 30 Marzec 2006 Witam chciałem uaktualnic temat jeśli ktos ma zamiar kopać w okolicy Olkusza lub Wolbromia moze pomoge ;-) a może ktoś ma info o walkach o Dłużec ja nic nie słyszałem a mieszkam 3 km dalej Pozdr AnubisMK
gibki9 Napisano 31 Marzec 2006 Napisano 31 Marzec 2006 witamzwiedzalem kiedys te rejony ryczowa ,złożeńca,ogolnie duzo okopów,ale jak cos prezyjdzie znależć to w sumie jedna luska manlicher,guzik artyleryjski,i kuleczki;),a same krzywoploty to tylko miejsce historyczne,golnie sporo legend,ponoc po Hardym duzo broni zakopane,tylko gdzie??,furmanka z dobytkiem(jeden gosc chodzi i drutem w ziemi grzebie i szuka:)),zołdy po austryjkach itp.teren fajny,ale ogolnie polecam bardziej na grzybobranie,lub wycieczki rowerowe.ps: ma ktos jakies wiadmosci na temat mogliy romow, i okolicznosci ich zabicia??
Ilkenau Napisano 31 Marzec 2006 Napisano 31 Marzec 2006 Oddział Hardego" rozbrajał się w okolicach Makowa Podhalańskiego, przed wymarszem na Podhale jesienią 1944 zabrano prawie całą sprawną i niesprawną broń, amunicję i wszelkie możliwe zapasy, do lasów Gościbia odeszło prawie 200 ludzi (stoczyli tam zresztą dość dużą bitwę z Niemcami pod Harbutowicami), na miejscu w okolicach Olkusza i Wolbromia pozostała kompania rezerwy i siatka konspiracyjna, ale oni w znacznej części nie byli uzbrojeni, tak więc niech sobie ten gość szuka furmanki z bronią, hobby stosunkowo mało szkodliwe. Chyba że chodzi mu o furmankę ze spirytusem zdobytą przez Hardego" w Wolbromiu, co opisuje w swoich wspomnieniach Zygmunt Walter-Janke, ale tu go też trzeba rozczarować - spirytus został wypity (las... ciemno... zimno... płonie ognisko... 160 partyzantów dookoła... i jakoś tak 600 flaszek spirytusu pękło). Polecam książkę Krzysztofa Miszczyka Partyzanci od Hardego".Jeśli chodzi ci o mogiłę cygańską spod Ryczówka, to pewne szczegóły działalności tzw. Jagdkommando są zawarte w pracy Juliana Kantyki Na jurajskim szlaku".Zapraszam w czwartek, 6 kwietnia, godz. 16 do sali kominkowej PTTK w Olkuszu, Rynek 20 - będzie zebranie poświęcone m.in. tym sprawom (nie bać się, to nie jest policyjny kocioł" na poszukiwaczy).
Anubismk Napisano 31 Marzec 2006 Autor Napisano 31 Marzec 2006 O super spotkanie dla Olkuskich poszukiwaczy ;-) Postaram się być. A jak chodzi o tą broń po Hardym to mi nawet miejsce pokazywali 'pod stara gruszą' byłem 2 razy i tylko kołek po krowie znalazłem ;-/ Pozdr AnubisMK
brudnyharry Napisano 15 Styczeń 2010 Napisano 15 Styczeń 2010 a może ktoś coś wie na temat istniejącego w Bydlinie dworku lub jego najbliższej okolicy i do kogo należał?
Unreal89 Napisano 21 Marzec 2012 Napisano 21 Marzec 2012 Witam mam ace250 jestem z okolic Wolbromia znalazłem już trochę jak ktoś chce sie umówić na wspólny wypad i ma wykrywkę to chętnie się spotkam 517111385.Pozdr.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.