Skocz do zawartości

Ostrów Wlkp i okolice

Luca

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Post może będzie dziwny bo właściwie głównie będą to pytania ;)
Panowie (oprócz Omi30 ;)), wiecie może coś więcej na temat schronu (i terenu naokoło) w Lamkach koło Ostrowa ? Prawdopodobnie były tam niemieckie, polowe warsztaty samochodowe. Zachowały się w ładnym stanie okopy, szczeliny plot i 'kanały' naprawcze.
I z innej beczki - w lesie za Jaskółkami jest szaniec. Na przedwojennej mapce opisany jest jako szwedzki. No ale jak wiadomo dużo obiektów nazywane było szwedzkimi ;) Wiecie jak naprawdę z tym szańcem było ? (Chyba, że to faktycznie szwedzki szaniec ;)). Hihi wokół szańca na drzewach wyryta jest 'radosna twórczość' ;) Niektóre podpisy są nawet z lat dwudziestych :D Ciekawa sprawa ;). Inny szaniec wg tej mapki jest przy Tarchałach. Niesety nie udałem się jeszcze na poszukiwania jego szczątków. Rozglądał się ktos może za tym ?
Przy najbliżej wizycie w Ostrowie chciałbym tez się udać śladami dawnych grodzisk i kurchanów. Na kurchany mozna się natknąć np za Odolanowem (wyleciała mi z głowy nazwa wioski). Podobno koło Sadowia też są. Chodził ktoś z Was może tymi scieżkami ? ;)
Jak macie coś interesującego z 'ostrowskiego' proszę piszcie
Pozdrawiam serdecznie !!
Napisano
Też ciekawie podobno przedstawia się sprawa 'wojennych losów' składnicy węgla. O jakiś zalanych schronach słyszałem ale jak jest naprawdę nie wiem. Nigdy na terenie nie byłem
Pozdrawiam !!
Napisano

2 fotka na górze sa resztki wbetonowanych rur przypuszczalnie słuzyły do zakładania siatki maskujacej.Schrony były ponoc wybudowane dla obsługi opl bo obiekt był choniony przez flak.88

Napisano

po przeszukaniu terenu natknelismy sie tylko na resztki spalonych czesci samochodowych itp. złomu .Jest drugi schron o którym wspomniał Luca na terenie składnicy wegla ale niestety jest zalany i nie mozna tam wejsc bo nie pozwalaja na to ochoniarze obiektu.Jescze na trasie Ostrów-Odolanów w jednym lasku sa ładne okopy po obu stronach jezdni.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie