Horst Napisano 29 Październik 2005 Autor Share Napisano 29 Październik 2005 Witam,czy ktoś posiada materiały odnośnie regulaminowego wkładania spodni do butów? Czy poprawnie powinno to wyglądać tak jak na foto?Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Horst Napisano 29 Październik 2005 Autor Share Napisano 29 Październik 2005 Zapomniałem fotki ;d Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
past Napisano 29 Październik 2005 Share Napisano 29 Październik 2005 nie jestem wielkim specem , ale jak w akcji się ruszsz to spodnie wyglądają jak na zdjęciu, szczególnie M42 i M43Zresztą najlepsze są zdjecia z epoki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
past Napisano 29 Październik 2005 Share Napisano 29 Październik 2005 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mike Kovalski Napisano 29 Październik 2005 Share Napisano 29 Październik 2005 To wojsko amerykańskie więc spodnie mogą wyglądać jak chcesz. Szczególnie w polu! Ten spadochroniarz rekonstruktor ma dobrze włożane spodnie w Jump boots bo poprostu ma szersze spodnie i dlatego one tak odstają. Więc ja bym tu się wogóle nie czepiał i o to nie martwił.Co do fotek past-a to jest tam przedstawieni G.I. w mundurze piechoty i nie są to spodnie M43 tylko Wool trousers M1937 wełniane, które wkładono w leggins M1938, a na polu bitwy to one z tych leggins-ów poprostu wychodzą. Więdzę tam też gości w kamuflażu. Zdjęcie pewno z Normandii.Druga fotka past-a na czołgu tak samo, mają założone Wool trousers M1937 lub co można jeszcze dociekać, że byli tam napewno ubrani w HBT M1942, ale mało kto w M43! ! ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oldman Napisano 30 Październik 2005 Share Napisano 30 Październik 2005 Soldier's Handbook (FM 21-100) w ogole nie poswieca miejsca kwestii prawidlowego wpuszczania spodni do butow, ograniczajac sie do jednego malego rysunku prawidlowo wygladajacego GI. Dla porownania - jest tam 10 stron na temat prawidlowego uzywania plecaka M1928. Nie sadze wiec, zeby byla to sprawa najwyzszej wagi. W przypadku rekonstrukcji - jak slusznie zauwazyl past - najlepszym zrodlem sa zdjecia z epoki, niezaleznie od tego o jakich spodniach mowimy. Spadochroniarz na zdjeciu wyglada OK, przynajmniej w temacie" butów. Rozumiem ze to ultralekka letnia wersja oporzadzenia bez szelek, ladownic, manierki, chlebaka etc. etc. a nawet pasa nosnego do Garanda ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
past Napisano 30 Październik 2005 Share Napisano 30 Październik 2005 zdjęcia dałem ze spodniami wełnianymi , bo są chyba najwęższe z noszonych prza GI a i tak wychodziły.Zresztą to GI wyglądali zawsze jak wyglądali to to mi pasuje :-)Choć przytyczke oldmanna do pedalskiej koszulki zapamiętałem :-)) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oldman Napisano 30 Październik 2005 Share Napisano 30 Październik 2005 Bez urazy, past, bez urazy ;-)Ale za oldmanna" zemszcze sie srodze na najbliszej rekonstrukcji!serdecznie pozdrawiam oldman (nie oldmann) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Horst Napisano 30 Październik 2005 Autor Share Napisano 30 Październik 2005 Dziękuję wszystkim za pomoc, wyjaśniliście wszystkie moje wątpliwości.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Czwartosz Napisano 30 Październik 2005 Share Napisano 30 Październik 2005 > Oldman napisał:> Rozumiem ze to ultralekka letnia wersja oporzadzenia bez> szelek, ladownic, manierki, chlebaka etc. etc. a nawet> pasa nosnego do Garanda ;-)-----------------------------------------------------------O, to ładne! Jak bym siebie czytał. To jest jakaś wersja turystyczna amerykańskiego spadochroniarza. Brak tylko piknikowego koszyka. :-)> Past napisał:> zdjęcia dałem ze spodniami wełnianymi, bo są chyba> najwęższe z noszonych przez GI a i tak wychodziły.-----------------------------------------------------------To jest chyba stwierdzenie odrobinę nazbyt śmiałe. Znam przypadek, gdy portki wełniane M1937 są trochę szersze od spadochroniarskich portek M1943 (oba elementy oryginalne, nie jakieś tam repro dla reenactingu), a obie pary wspomnianych spodni są na ten sam rozmiar ok. 86 cm w pasie. Ale masz rację, że na zdrowy rozum powinno być odwrotnie z szerokością spodni, bo w końcu dowolne spadochroniarskie spodnie M1941, M1942 czy M1943 to tylko kombinezon do nałożenia ich na wełniane spodnie M1937. A obok zdjęcie na temat „wpuszczania” spodni w buty przez amerykańskich spadochroniarzy :-) :-) :-)Pozdrowienia :-)G. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.