Skocz do zawartości

Mundury US

Horst

Rekomendowane odpowiedzi

To wojsko amerykańskie więc spodnie mogą wyglądać jak chcesz. Szczególnie w polu! Ten spadochroniarz rekonstruktor ma dobrze włożane spodnie w Jump boots bo poprostu ma szersze spodnie i dlatego one tak odstają. Więc ja bym tu się wogóle nie czepiał i o to nie martwił.

Co do fotek past-a to jest tam przedstawieni G.I. w mundurze piechoty i nie są to spodnie M43 tylko Wool trousers M1937 wełniane, które wkładono w leggins M1938, a na polu bitwy to one z tych leggins-ów poprostu wychodzą. Więdzę tam też gości w kamuflażu. Zdjęcie pewno z Normandii.

Druga fotka past-a na czołgu tak samo, mają założone Wool trousers M1937 lub co można jeszcze dociekać, że byli tam napewno ubrani w HBT M1942, ale mało kto w M43! ! !

Soldier's Handbook (FM 21-100) w ogole nie poswieca miejsca kwestii prawidlowego wpuszczania spodni do butow, ograniczajac sie do jednego malego rysunku prawidlowo wygladajacego GI. Dla porownania - jest tam 10 stron na temat prawidlowego uzywania plecaka M1928. Nie sadze wiec, zeby byla to sprawa najwyzszej wagi. W przypadku rekonstrukcji - jak slusznie zauwazyl past - najlepszym zrodlem sa zdjecia z epoki, niezaleznie od tego o jakich spodniach mowimy. Spadochroniarz na zdjeciu wyglada OK, przynajmniej w temacie" butów. Rozumiem ze to ultralekka letnia wersja oporzadzenia bez szelek, ladownic, manierki, chlebaka etc. etc. a nawet pasa nosnego do Garanda ;-)

zdjęcia dałem ze spodniami wełnianymi , bo są chyba najwęższe z noszonych prza GI a i tak wychodziły.
Zresztą to GI wyglądali zawsze jak wyglądali to to mi pasuje :-)
Choć przytyczke oldmanna do pedalskiej koszulki zapamiętałem :-))

> Oldman napisał:
> Rozumiem ze to ultralekka letnia wersja oporzadzenia bez
> szelek, ladownic, manierki, chlebaka etc. etc. a nawet
> pasa nosnego do Garanda ;-)
-----------------------------------------------------------

O, to ładne! Jak bym siebie czytał. To jest jakaś wersja turystyczna amerykańskiego spadochroniarza. Brak tylko piknikowego koszyka. :-)

> Past napisał:
> zdjęcia dałem ze spodniami wełnianymi, bo są chyba
> najwęższe z noszonych przez GI a i tak wychodziły.
-----------------------------------------------------------

To jest chyba stwierdzenie odrobinę nazbyt śmiałe. Znam przypadek, gdy portki wełniane M1937 są trochę szersze od spadochroniarskich portek M1943 (oba elementy oryginalne, nie jakieś tam repro dla reenactingu), a obie pary wspomnianych spodni są na ten sam rozmiar ok. 86 cm w pasie. Ale masz rację, że na zdrowy rozum powinno być odwrotnie z szerokością spodni, bo w końcu dowolne spadochroniarskie spodnie M1941, M1942 czy M1943 to tylko kombinezon do nałożenia ich na wełniane spodnie M1937.

A obok zdjęcie na temat „wpuszczania” spodni w buty przez amerykańskich spadochroniarzy :-) :-) :-)

Pozdrowienia :-)

G.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie