Skocz do zawartości

Klamra od pasa

d007

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Bardzo prosze o wszelkie informacje na temat tej klamry. Podejrzewam, że to polski orzeł ale nie mam pewności. Może ktoś z Was spotkał się kiedyś z takim wizerunkiem. Interesuje mnie czy to jest polski orzeł ? Czy to jest element umundurowania a jeżeli tak to jakiego ? Z jakiego okresu pochodzi ? Będe bardzo wdzięczny za wszelkie informacje na temat owego przedmiotu.

Liczę na Was

pozdrawiam
d007 (klub Sensacji XX Wieku)
http://www.sgr.qul.pl

Napisano
Witam !
Mam podobną klamrę, z tym,że z późniejszego okresu ( lata 60-70), z takim samym orłem. Z tego co wiem to jest orzeł armii Hiszpanii, z czasów dyktury Franko. ( orzeł o takim rysunku był noszony przez hiszpańską armię od 38 roku do śmierci dyktatora - chyba coś lata 70 ?).
Swego czasu pojawiło się kilka takich klamer na allegro.
ja swój egzemplaż w chromowanej wersji, razem z pasem kupiłem za 2 zeta w ciuchlandzie:)
Jednak od hiszpanii specem nie jestem, ale Twoja klamra to chyba wczesny okaz (może lata 40-50?)
Pozdrawiam
Grzesiek
Napisano
Salve,

Tez mam taka. Zdecydowanie hiszpanska (i bardzo czesto mylona przez innych jako polska...) czasami (jak moja) posiada krzyz pomalowany na czerwono. Niestety nie moge potwierdzic czy to tylko handlarze domalowuja czy faktycznie takie byly?

Pozdrawiam

Gandalf de Grey
Napisano
Witam

Krzyze byly malowane na czerwono

Pozdrawiam
Jarek
  • 7 months later...
Napisano
Wydaje mi się, że klamra pochodzi od pasa głównego do munduru garnizonowego. Ja mam 3 szt. klamer z analogicznym orłem, wykonane z zielonego tworzywa, również od pasa głównego - tyle, że parcianego. Analogiczne klamry występują na trokach niektórych modeli, bardzo w swoim czasie popularnej, hiszpańskiej kostki" (plecaka). I wcale nie jestem przekonany, że orzeł był używany wyłacznie za życia Franco.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie