Metort Napisano 7 Maj 2003 Autor Napisano 7 Maj 2003 Mam niemiecką maskę p-gaz, którą chcę odrdzewić. I zrobic to jak najlepiej. Czy ktoś ma wypróbowane patenty na ten temat?
muslim Napisano 7 Maj 2003 Napisano 7 Maj 2003 A co ty chcesz odrdzewić w masce? Chyba nie gómową lub parcianą maske lecz puszkę lub pochłaniacz.A na poważnie napisz czy jest farba i czy nie chcesz jej stracić.
tkir Napisano 7 Maj 2003 Napisano 7 Maj 2003 witamja tez mam pytanie co do konserwacji fantow. Mam pare rzeczy z orginalna farba,lecz rowniez czesciowo zardzewiałych, takze gdzie niegdzie z pod farby wychodzi rdza.Moze wiecie jak to doczyscic i zapobiegac dalszemu rdzewieniu tak aby zachowac farbe ???
Metort Napisano 7 Maj 2003 Autor Napisano 7 Maj 2003 MuslimChcę odrdzewić samą puszkę, bo z maski i pochłaniacza niewiele zostało; sama maska sparciała zupełnie, nie zachowały się też taśmy nośne puszki. Natomiast sama puszka jest cała zardzewiała, bez farby, ale cała. Zależy mi aby w jakiś sposób ją uratować i utrwalić. I tych sposobów nie znam.Metort
maxikasek Napisano 8 Maj 2003 Napisano 8 Maj 2003 Masz do wyboru: mechanicznie, Moczyć w NaOH (popularny kret), 10% roztór kwasu octowego( ocet spożywczy), Kwasek cytrynowy (nieekonomiczne na tak duży obiekt).
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.