Gość Napisano 5 Maj 2003 Napisano 5 Maj 2003 Witam !nie jestem znawcą roskiego ekwipunku, ale od dziecka sobie zadaje pytanie gdzie ruscy nosili babnety do mosina? żadnego pokrowca chyba przecież nie było, więc gdzie je mieli jak nie na karabinie - w ręku ? :))
jagoda Napisano 5 Maj 2003 Napisano 5 Maj 2003 Bagnet tulejowy do Mosina wzór 1891 w piechocie mocowany był na stałe na karabinie, a w kawaleri noszony był na wodzidłach umieszczonych na pochwie szaszki"-tyle z książki T. Królikiewicza Bagnety"Mosin wz.1938 nie miał bagnetu więc tu jest problem rozwiązany.Mosin wz.1944miał bagnet zawiasowy który był na stałe złączony z karabinkiem.Natomiast w Mosinie wz.1891/30 bagnet troczony był do karabinu za pomocą pasków lub rzemieni do karabinu odwrotnie niż w pzycji bojowej lecz był to chyba doraźny sposób.Pozostałe bagnety sieczne miały pochwy i były troczone do pasa.Nie wiem tylko jak troczono bagnety sieczne, do karabinu Mosin.Pozdrawiam M.J.
Gość Napisano 6 Maj 2003 Napisano 6 Maj 2003 Cześć !Dzięki za pomoc, teraz już wiem jak to było.PozdrawiamGrzesiek
Gość Napisano 6 Maj 2003 Napisano 6 Maj 2003 Bagnety sieczne były do karabinów automatycznych AWS i SWT. Natomiast można spotkać pochwy do bagnetów Mosina stosowane przez Austro-Węgry bądź Polaków. Były to przeważnie pochwy od francuzów choć często spotyka się własną produkcję.
jagoda Napisano 6 Maj 2003 Napisano 6 Maj 2003 Witam!W ksiazce Bagnety" T.Królikewicza jest bagnet sieczny do Mosina wz.1891 i wz.1891/30 zrobiono go w ten sposób ze Do typowej tulei bagnetu rosyjskiego wzór 1891 przeznaczonego do karabinu tego samego wzoru przyspawana została jednosieczna głownia o długości 268 mm."pozdrawiam M.J.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.