Skocz do zawartości

Strzegom

BUNNY

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam!
Mam takie pytanie mianowicie czy ktoś z poszukiwaczy wie może coś o jakich kolwiek działaniach wojennych w Strzegomiu. Chodzi mi glównie o miejsca walk, może przemarsz wojsk itp.. bardzo proszę o odpowiedz
Napisano
Między Strzegomiem a Dobromierzem rozegrała się 4 czerwca 1745 r. jedna z największych bitew XVIII-wieku, a zarazem największa bitwa (pod względem liczby zołnierzy, którzy brali w niej udział) tzw. wojen śląskich na terenie obecnych ziem polskich. Odsyłam do książki Roberta Kisiela pt. Strzegom-Dobromierz 1745 (seria: Historyczne Bitwy), Warszawa 2001. Jeśli chodzi to możliwości kopania tam, to ostrzegam, że pole bitwy jest przeryte przez poszukiwaczy wzdłuż i wszerz (co nie oznacza jednak, że nic juz się tam nie znajdzie) i ja osobiście preferuję miejsca, gdzie staczano mniejsze potyczki i bitwy w w/w okresie.
W 1945 r. o miasto toczyły się ciężkie walki (zajęte przez Rosjan w lutym, odbite przez Niemców w marcu), o których coś więcej wie past i do niego zgłoś się z tym pytaniem o ten okres w wojennych dziejach Strzegomia.

Pozdrawiam
Leuthen
Napisano
A propos Strzegomia - znalazłem przez przypadek na necie takie coś: dws.ozone.pl/forum/printview.php?t=10376& start=0&sid=f7d9ff0f32eed5262faaf72abc754c5b

Pozdrawiam
Leuthen
Napisano
Witam,
ja jestem ze Strzegomia co do walk o Strzegom to trochę możesz znaleść w książce gen.Hansa von Ahlfena DER KAMPF UM SCHLESIEN" znajduje się tam też mapka z walk.Ciężkie walki toczyły tu m.in. 337 Gren Rgt. i 338 Gren Rgt. z 208 dywizji piechoty oraz regiment z 31 Dyw.Gren SS. Ja osobiście penetruje ten teren od 15 lat i chyba wszystko już wyczyszczone ale życzę powodzenia!
Pozdrawiam
Napisano
Napewno cos musialo zostac:) w koncu front stal tam bardzo dlugo i obszar walk tez nie byl skromny jade tam w piatek jezli mi sie uda tam dotrzec weldug tej mapy:D moze cos wygrzebie z ziemi. A jezli ktos zna dokładna drogę do wazniejszych i ciekawszych miejsc tegoz obszaru bardzo proszę o kontakt (bunny@poczta.onet.pl) a ten odnosnik to cos niezabardzo działa:/ móglbys go napisac ejscze raz :)?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie