dzava Napisano 7 Październik 2005 Autor Napisano 7 Październik 2005 Witam, czy ktoś wie nazwisko szefa Oddziału III Sztabu Głównego w XI.1929 r., wiem że wcześniej do IV.27 r., szefem był płk Przyjałkowski, który odszedł na stanowisko dowódcy 41 Suwalskiego Pułku Piechoty. Kto był jego następcą?
tko Napisano 7 Październik 2005 Napisano 7 Październik 2005 Do 1 września 1927 r. ppłk dypl. Zdzisław Wincenty Przyjałkowski pełnił funkcję nie szefa Oddziału III Sztabu Głównego, lecz szefa Wydziału Operacyjnego achód" w tymże oddziale Sztabu. Objął następnie stanowisko dowódcy 41 pp i już jako pułkownik powrócił do Oddziału III. Funkcję jego szefa sprawował od 12 listopada 1928 r. do 1 czerwca 1931 r., kiedy to został przeniesiony na stanowisko zastepcy dowódcy KOP. Zastąpił go płk dypl. Maciej Bardel.tko
dzava Napisano 8 Październik 2005 Autor Napisano 8 Październik 2005 Dzięki za info. Faktycznie jak widzę dokonałem zbitki dwóch okresów jego służby w Oddziale III. Miałem wzmiankę z Polski Zbrojnej 92 z 3.IV.27 r., o przeniesieniu ppłk SG Z.P. (n.e. 21 pp) z Oddziału III S.G.do 41 pp i niewłaściwie założyłem, że był jego szefem. Dzięki za prostująca informację.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.