Skocz do zawartości

Oddział III Sztabu Głównego

dzava

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam, czy ktoś wie nazwisko szefa Oddziału III Sztabu Głównego w XI.1929 r., wiem że wcześniej do IV.27 r., szefem był płk Przyjałkowski, który odszedł na stanowisko dowódcy 41 Suwalskiego Pułku Piechoty. Kto był jego następcą?
Napisano
Do 1 września 1927 r. ppłk dypl. Zdzisław Wincenty Przyjałkowski pełnił funkcję nie szefa Oddziału III Sztabu Głównego, lecz szefa Wydziału Operacyjnego achód" w tymże oddziale Sztabu. Objął następnie stanowisko dowódcy 41 pp i już jako pułkownik powrócił do Oddziału III. Funkcję jego szefa sprawował od 12 listopada 1928 r. do 1 czerwca 1931 r., kiedy to został przeniesiony na stanowisko zastepcy dowódcy KOP. Zastąpił go płk dypl. Maciej Bardel.

tko
Napisano
Dzięki za info. Faktycznie jak widzę dokonałem zbitki dwóch okresów jego służby w Oddziale III. Miałem wzmiankę z Polski Zbrojnej 92 z 3.IV.27 r., o przeniesieniu ppłk SG Z.P. (n.e. 21 pp) z Oddziału III S.G.do 41 pp i niewłaściwie założyłem, że był jego szefem. Dzięki za prostująca informację.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie