wiking10 Napisano 22 Wrzesień 2005 Autor Napisano 22 Wrzesień 2005 czy ktoś posiada linki do stron z mapami dotyczącymi wojen śląskich na DŚ
past Napisano 22 Wrzesień 2005 Napisano 22 Wrzesień 2005 wpisz w google map+niemiecka nazwa miejscowości, na pewno coś wyjdzie. Jak chcesz mapki Lutyni to pisz na priva, chłopaki z Brzegu na pewno mają mapki Małujowic , choć większość pola bitwy to lotnisko. O Dobromierzu jest książka. poszperaj też w historii forum.
general1006 Napisano 22 Wrzesień 2005 Napisano 22 Wrzesień 2005 past - musimy się wybrać pod Lutynię i Dzierżoniów na pola.pozdr.PS Bitwa pod Lutynią i mapka bitwy była w którymś Odkrywcy.
Leuthen Napisano 22 Wrzesień 2005 Napisano 22 Wrzesień 2005 Opis bitwy pod Lutynią z mapką był w Odkrywcy z lutego 2004 r. - w moim artykule :-)))))))))) Nie szukałbym mapek bitew z okresu wojen śląskich na stronach internetowych, ale w mądrych książkach - więc zapraszam do bibliotek, a nie przed komputer. General, nawet nie wiesz, ile mam nowych pól bitew z wojen śląskich obczajonych - a ty ciągle tylko te Małujowice, Lutynia i Fischerberg :-)))))PozdrawiamLeuthen
past Napisano 22 Wrzesień 2005 Napisano 22 Wrzesień 2005 Leuthen podaj jakieś tytuły tylko w jakimś chrześcijańskim języku a nie tylko niemiecki i niemiecki :-))Fakt faktem że mapki za wiele nie dają opisy są lepsze. A są może jakieś wieści o tejksiążce o bitwie pod Lutynią?
Leuthen Napisano 22 Wrzesień 2005 Napisano 22 Wrzesień 2005 Deutsche Sprache - schöne Sprache :-) Jak ktoś chce poczytać coś ciekawego o wojnach śląskich, to 95 % materiałów jest po niemiecku i nic na to nie poradzę :-) Właśnie biorę na warsztat opis jednej potyczki z Kriege Friedchs des Grossen" :-) Wieści o książce o bitwie pod Lutynią są takie, jak mówiłem (albo i nie mówiłem :-)), czyli: Robert Kisiel aktualnie pisze doktorat i nie ma czasu na zajmowanie się Historycznymi bitwami". Mówił mi, że w wersji optymistycznej książka wyjdzie na 250.rocznicę bitwy, czyli w grudniu 2007 r. ... PozdrawiamLeuthen
general1006 Napisano 23 Wrzesień 2005 Napisano 23 Wrzesień 2005 Past musimy się zgadać na wyjazd i podjechać po Leuthena. Zapakować go do autka i na pole bitwy. Ja nie tylko Małujowice przerabiam interesi mnie Burkatów, Dobromierz i wiele innych. Ciągle mam mało czasu, a miejsc do sprawdzenia przybywa.
wiking10 Napisano 26 Wrzesień 2005 Autor Napisano 26 Wrzesień 2005 podziękownia wielkie dla Pasta i Leuthena. bibliografia oszałamiająca - zima będzie za krótka, chyba.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.