Mati666 Napisano 11 Wrzesień 2005 Autor Share Napisano 11 Wrzesień 2005 Bardzo są mi potrzebne fotografie tego typu skrzynki(chce odnowić napisy. NIe wiem czy ją malowac na nowo. Doradżcie coś. Chciałbym chociaż zakonserwowacć części metalowe.Odkręcić i użyć elektrolizy?Skrzynka jest drewniana mieściła 6 ładunków miotających do haubicy le.f.h 18 (105mm). Nie wiem w jaki sposób ją czyścić żeby napisy stały się czytelne. Doradźcie coś.Nie chce prrzez przypadek zniszczyć tej skrzynki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lain Napisano 11 Wrzesień 2005 Share Napisano 11 Wrzesień 2005 proponuje nie malowac farba.czesci metalowe zakonserwowac wd40 po uprzednim usunieciu rdzy jezeli jest.i poszukac po sklepach czegos do drewna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mati666 Napisano 11 Wrzesień 2005 Autor Share Napisano 11 Wrzesień 2005 Słyszałem że WD-40 powoduje korozje(nie wiem czy to prawda). Czym mam wyczyścić części metalowe(zawiasy, śruby i zamknięcia),jest na nich jeszcze ok 60% farby. Czym dokładnie zakonserwować drewno? Uchwytem do noszenia jest pasek(chyba parciany) nie mam pojęcia jak coś takiego zakonserwować. Jeżeli na napisach jest warstwa brudu jak ją zdjąć(ja próbowałem zeskrobać nożykiem);?To moje pierwsze znalezisko więc jestem jeszcze zielony". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mati666 Napisano 12 Wrzesień 2005 Autor Share Napisano 12 Wrzesień 2005 Jeżeli ktoś ma zdjęcia tego rodzaju skrzynek bardzo proszę o link. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czarek Napisano 17 Wrzesień 2005 Share Napisano 17 Wrzesień 2005 http://wehrmachts.kisten.free.fr/ popatrz tutaj:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TIX Napisano 17 Wrzesień 2005 Share Napisano 17 Wrzesień 2005 WD-40 powoduje faktycznie korozje po dłuższym kontakcie - jeśli w orginale te części były malowane to chyba najsłuszniejsze będzie usunięcie (bardzo dokładne!) całej rdzy, malowanie podkładem a na koniec lakierem o odpowiedniej barwie. Jeśli masz wątpliwości co do usuniecia korozji można zastosować jakiś konwerter rdzy (ze zw. taninowymi) - powierzchnia zmieni kolor na niebiesko-fioletowy ale da się pomalować. Pamiętaj tylko że związki taninowe nie działają mocno penetrująco i pod spodem moze pozostac aktywna rdza. pozdrawiam,K. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.