Skocz do zawartości

Wydobycie wieżyczki od T-34

wars98

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam
Kłopot z tego typu fantami" jest następujący. MOB nie robi nic po cichu i nic na lewo", w związku z tym musimy zdobyć wszelkiego typu zgody i zezwolenia. Między bajki można włożyć myśl o tym, że np dziś mamy sygnał", a jutro jedziemy wydobywać. Pozwolenie właściciela gruntu, władz lokalnych, pozwolenie wodno - prawne jeśli obiekt jest w rzece i na koniec decyzja zezwalająca od konserwatora zabytków. Potem drobiazgi czyli uzgodnienie wynajęcia sprzętu, saperów, nurków i wolontariuszy. Wtedy dopiero mozna pojechać i wydobyć. No i jeszcze po akcji kwestia doprowadzenia terenu wydobycia do stanu ie gorszego niż przed wydobyciem". Znamy takich, którzy się tym nie przejmują i zostawiają po akcji" krajobraz iście księżycowy. Dla przykładu po wydobyciu podwozia Pantery w Bieleckich Młynach w brzeg rzeki wrzuciliśmy 132 tony kamienia w celu umocnienia rzeki na wypadek powodzi. Odrębną kwestią jest to czy muzea na takie imprezy" stać. Przecież muzeum to nie tylko wydobycia ale także eksponaty juz posiadane, a do tego i kilkunastu pracowników, którzy też maja swoje potrzeby, o które jako dyrektor muszę dbać. Trzeba także prowdzić zakupy muzealiów bo i takie się trafiają. Wynika z tego kłopot w postaci pogodzenia tego wszystkiego i znalezienie złotego środka" co już takie proste jak pisanie na forum nie jest.
Zakosili sprzed nosa Elefanta", zakosili 105=tkę (w tym roku) i pewnie jeszcze niejedno zakoszą. Nauczyliśmy się tez jeszcze jednej rzeczy. Żadnych informacji szerokiej rzeszy nawet przyjaciół muzeum przed akcją. Informacje lubia trafiać w różne miejsca, a potem ......ups ... nie ma fancika".
Pozdrawiam
Artur B.
  • Odpowiedzi 67
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
jaki budrzet ma muzeum roczny to mnie bardzo interesuje
dobija mnie to ze chwali sie pan tym ze udalo wam sie pomalowac kilka pojazdow a czy macie choc jeden na chodzie ?

panie chron wszelkie pojazdy przed MOB i MWP
Napisano
Witaj yoony
Budżet MOB nie jest tajemnicą. Nie wiem czy interesują Cię kwoty na konkretne zadania i poszczególne kategorie księgowości?. Na chodzie owszem mamy. Szkoda tylko, że z tej chwili jedynie BTR-60 i GAZ 67 B Czapajew". Nie znaczy to, że nie myślimy o uruchomieniu kolejnych pojazdów. Mamy tu na mysli BTR 40, BTR 152 i jednego z BRDM-ów. Yoony jak pomożesz nam to pewnie w przyszłym roku uruchomimy kuter torpedowy. Wg mnie jest czadowy" i tylko trochę pomocy nam potrzeba.
Jesli chodzi o budżet to zapraszam na kawę to pogadamy o budżecie i o tym jak nam możesz pomóc by go zwiększyć.
Pozdrawiam najserdeczniej jak potrafię
Artur Buńko
Napisano
znowu sie znalazł jeden mądry.... chyba yoony nie masz pojecia jakie to koszty, wydaje sie cos pomalować.. to pikuś.
a nas głupie podmalowanie pak'a czyli radzieckiej armatki wz 37 kosztowało 1500 zł i to tylko dzieki temy ze robili to chłopcy ze skarzyska z 7 AA i odeszly koszty robocizny.
myslisz że w prywatnych zbiorach pojazdy sa odpicowane na tip top? to sie mylisz. wygladaja podobnie albo i gorzej. jedynie te które potrzebne były do filmów zostały odszykowane i to za pieniadze tv.
no z tymi prv kolekcjami to moze w dwówch przypadkach jest inaczej :D
Napisano
Panie Arturze pieknie pan wybrnol gratuluje odpowiedz godna rasowego polityka :)

okejos
a ty ekspert jestes
nie dalej jak wczoraj widzialem u prywatnej osoby kilka pojazdow remontowanych i malowanych a wiekszosc na chodzie i odziwo rzaden nie trafil do filmu przed remontem i wiem jakie to sa pieniadze i robota

no tabene to czym zescie tego paka malowali ???

pozatym jako uwazam ze twoj zachwyt nad uruchomieniem lufcika jest bledny

jeszczejedno jak dobrze pojdzie pokontynujemy te rozmowe za tydzien
Napisano
AWE GRATULUJĘ ZNALEZISKA. MAM PYTANIE DO ZDJĘCIA Z PODWOZIEM T 34 WIDAĆ NA NIM FRAGMENT PODWOZIA OD TRANSPORTERA PÓŁGĄSIENICOWEGO. CZY MÓGŁBY PAN COŚ WIĘCEJ POWIEDZIEĆ NA JEGO TEMAT. POZDRAWIAM
Napisano
pozdr.dla dyr. MOB niedługo zwiekszymy wystawkę.
do yoony - napisałem ze w dwóchprzypadkach jest inaczej moze myslimy o tych samych. rozumiem ze bedziesz nad bzura.
to sie.. se pogadamy :D
pozdro pk
Napisano
witam po raz hmmm bardzo kolejny :))
lufcik - to w tle to fragmenty rozerwanego wybuchem i przechowywanego w gnojowniku przez okres od 1945 do 2005 transportera Sd Kfz 251. Niestety stan taki jak na obrazku. Może niektóre detale będą się nadawać do czegokolwiek.
yoony - ja wybrnąłem????? Ja bardzo serio zapraszam. I pogadamy o czym zechcesz (poza moją rodziną itp).
okejos kiedyś też był inaczej nastawiony do MOB, ale potem dużo rozmawialismy itd itp. Teraz wydaje mi się, że ma ciut cieplejszy stosunek do nas. Powiedz okejos czy chowałem przed Tobą magazyny ??
pozdro dla wszystkich
Napisano
fakt kiedys bylismy po przeciwnych stronach, ale teraz...dzieki Tobie 7 AA ma dzialko które jest, mozna chyba tak powiedziec, sławne na rekonstrukcjach, a na rewii kawalerii tak waliło że w SdKfz 222, gdzie siedzialem, dudniło jak w bebnie.
a mgazyny muzeum może i małe -ale jest do czego sie poslinić....
Napisano
Okejos - szkoda, że znów (który to już raz) PAK nie zniszczył pancerki Harta. :))))
I nie śliń się zbytnio, bo głupio się wygląda na ulicy w takim stanie.
lufcik - oczywiście, że wiem co się dzieje z 250-tką z Kalisza. Strona niestety kuleje nad czym ubolewam, ale sam wrzucam tam czasami (bardzo czasami) informacje, a ostatnimi czasy brak czasu nawet dla rodziny :((((.

Zaproszenie do muzeum na kawę aktualne dla wszystkich!!!
Napisano
Panie Arturze, jeśli chodzi o muzea zachodnie to ma Pan czesciowo rację, ale moim zdaniem problem jest w czymś innym. Wie pan doskonale że jako muzeum ma Pan zwiazane ręce jeśli chodzi o wymiany i sprzedaż eksponatów ze stanu muzeum. Z samego budżetu niewiele Pan zdziała. Słynny Jagdpanther ma działo pochodzące z wymiay z pewnym muzeum na zachodzie. I to jest normalne. Mógłbym podać historię związaną z Famo warszawskim, ale to długa historia. A FAMO rdzewieje.
Napisano
Witam Mr R."
Związane ręce ?? Czym lub też w jaki sposób?? Owszem jeśli chodzi o sprzedaż, ale zamienić się bardzo chętnie. Obowiązuje jedynie zasada parytetu. (nie wiem czemu nie lubię jak ktoś chce fajne fanty" za tzw yleco").
Każdy kto ma coś co mnie interesuje może przyjechać i pogadać co chciałby w zamian, może się dogadamy.
Jak wszyscy wiedzą (zapewne) interesuje mnie dach" StuG IV (w dobrym stanie). Jeśli ktoś chce się pozbyć zapraszam na rozmowę.
Dobrej nocy

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie