Gość Napisano 16 Kwiecień 2003 Napisano 16 Kwiecień 2003 Witam. Jeśli ktoś używa wykrywacza GeoScan - Explorer S to uprzejmie proszę o informacje jak się sprawuje. Czy jest wart swoich pieniędzy (chcę kupić z cewką 30 cm). A może polecacie inne wykrywacze metali tego ego typu" do 1000 zł. Dziekuje za ewentualne informacje i pozdrawiam.
proscan Napisano 17 Kwiecień 2003 Napisano 17 Kwiecień 2003 Czy może ktoś podszywa się już pod nazwę XLT, CZ7 itd.Co powiecie na GeoScan XLT - brzmi nieźle, co?Są pewne granice przyzwoitości. Nie znam sprzętu firmy Geoscan, ale bardzo kiepsko to świadczy o właścicielach tej firmy skoro muszą się łapać takich tanich chwytów.Oryginalny Explorer S jest (był) produkowany przez firmę Minelab.Piotr
kiers Napisano 17 Kwiecień 2003 Napisano 17 Kwiecień 2003 Jeżeli chodzi o firmę GeoScan to dziwnym zbiegiem okoliczności moja wyszukiwarka ją znajduje chociaż tego nie chcę.Wystarczy wpisać: smętkowski, whites, cscope, smętektesero, lorenz, fisher, demet, PenElektronik, denar, armand, Dziwne.Przepraszam że nie na temat.
Gość Napisano 17 Kwiecień 2003 Napisano 17 Kwiecień 2003 Hi, hi, hi. Tam są jeszcze fajniejsze kwiatki. Na przykład:garet, siskope, delmet.Ambitne. Robi wrażenie. ;-)))
Gość Napisano 17 Kwiecień 2003 Napisano 17 Kwiecień 2003 A może napiszecie coś konkretnego a nie takie bzdury !
Gość Napisano 17 Kwiecień 2003 Napisano 17 Kwiecień 2003 stary! powinienes juz sam wywnioskowac. geoscan to bzdura!
Geoscan Napisano 17 Kwiecień 2003 Napisano 17 Kwiecień 2003 Dlaczego bzdura???Może wypowie się ktoś z osób które użytkują ten model detektora a nie 'pseudo użytkownicy'
Gość Napisano 17 Kwiecień 2003 Napisano 17 Kwiecień 2003 Tak jak producent jestem za wypowiedzią „prawdziwego” użytkownika. Ciekawe czy to możliwe ?
Templariusz Napisano 18 Kwiecień 2003 Napisano 18 Kwiecień 2003 A dlaczego uważasz, że niemożliwe. W naszej grupie używamy 3 Geoscan-ów Hunter 2002 i 2 Smętków HS-3, muszę przyznać, że parametry obu wykrywaczy nie odbiegają od siebie za bardzo. Każdy z nich ma swoje way i zalety, ale ogólnie są porównywalne. Trochę więcaj o Geoscanach jest na Forum Poszukiwanie Skarbów, nie chcę się powtarzać. Podaję sznurek:http://www.poszukiwanieskarbow.com/Forum/phpBB/viewtopic.php?topic=904&forum=38
Gość Napisano 18 Kwiecień 2003 Napisano 18 Kwiecień 2003 Mogłes jeszcze podac jakies przykłady z kilku wypraw:np granat w piasku ustawiony pionowo na głębokosci ok 45cm,przyczm sygnał był dosc mocny ,a granat ustawiony pionowo ma powierzchnie zaledwie ok 4cm!!Jedyny problem pojawia sie przy lokalizacji małego przedmiotu ciezko go namierzyc,bo daje szeroki sygnał..noi lepiej od razu zaopatrzyc sie w akumlatorki..
Gość Napisano 18 Kwiecień 2003 Napisano 18 Kwiecień 2003 Wykrywacz jest git i już. Za tą cenę naprade sprawuje się dobrze.Podane parametry przez producęta sprawdzają sie w 98% .Fakt na maleńkich przedmiotach daje rozległy sygnał.PozdrawiamŻyczę wesołych spokojnych Świąt bez niewypałów
RG42 Napisano 18 Kwiecień 2003 Napisano 18 Kwiecień 2003 Templariusz napisał:W naszej grupie używamy 3 Geoscan-ów Hunter 2002 i 2 Smętków HS-3, muszę przyznać, że parametry obu wykrywaczy nie odbiegają od siebie za bardzo. Każdy z nich ma swoje way i zalety, ale ogólnie są porównywalne."Zależy mi na poznaniu wad Smętka bo chcę wiedzieć czego się mogę po nim spodziewać. Proszę Cię Templariuszu abyś takowe wady wymienił.RG42
Gość Napisano 19 Kwiecień 2003 Napisano 19 Kwiecień 2003 Tak,ale Templariusz ma Geoscana!! Ja mam Smętka,ale chyba jeszcze zbyt krotko ,zeby sie wypowiadac na temat jego wad,znajdz w wyszukiwarce,tam juz jest wszystko powiedziane na temat tego wykrywacza,niektorzy uwazają ze jest nieczuły na drobnice,ja chodze z cewką 30cm i wykrywa mi bez problemu nawet kamien od zapalniczki,kolega szuka monet cewką 37cm w ciągu roku nakopał ich ok 120.I zakonczmy w temacie Geoscana temat Smetka,bo nie wiem czemu tak jest ale większosc wypowiedzi na temat polskich producentow konczy sie na Smętku!
RG42 Napisano 19 Kwiecień 2003 Napisano 19 Kwiecień 2003 Templariusz sam napisał, że każdy z tych dwóch wykrywaczy ( i Geoscan, i SMĘTEK ) posiada swoje wady i zalety, w związku z czym musi znać także wady w/w Smętka. I proszę go, aby takowe wady wymienił. Sam używam Smętka, ale od niedawna i dlatego chcę poznać także jego złe strony ( jeśli takowe posiada ). Poza tym przed zakupem swojego HS-3 szczegółowo prześledziłem posty o tym wykrywaczu i nie zauważyłem aby ktokolwiek pisał coś o jego wadach. Właśnie dlatego proszę Templariusza aby wskazał wady HS-3.RG42
Gość Napisano 19 Kwiecień 2003 Napisano 19 Kwiecień 2003 Geoskan Explorer – zrodzony z marzeń, blachy, drukarki atramentowej, rurkowatego i chybotliwego wysięgnika, rezystorów i tranzystorów (to nie jego wina) egzystuje już w trzech egzemplarzach ? To wielki sukces... komercyjny !!!!Verte
Gość Napisano 19 Kwiecień 2003 Napisano 19 Kwiecień 2003 Ze strony „Poszukiwanie skarbów” do której odwołuje się kolega Templariusz. Bohusz ...”Ważne !! Model Hunter 2002 nie posiada gniazda słuchawek”Geoskan...” Gniazda słuchawek są wysoce awaryjne - udzielając 2-letniej gwarancji nie możemy sobie pozwolić na reklamacje z tak błahego powodu”Bez komentarza.
Gość Napisano 20 Kwiecień 2003 Napisano 20 Kwiecień 2003 hm nie wiem jak to jest ale nowy model ma jeszcze bardziej niewiarygodne osiagi 50 cm dla monety z ustawiona dyskryminacja to chyba leka przesada czy jest ktos na forum co moze te osiagi potwierdzic ( nie chodzi mi tu o posty szanownej grupy pulawskiej bo kazda sroczka swoj ogonek chwali ) bo z tego co wiem to chyba jest to jedyny na swiecie wykrywacz co z 50 cm w gruncie bierze moneteke 2 sprawa dosc nie jasno i jak dla mnie smierdzaca jest zrobiona tabelka bo tak dlaczego niby sa osiagi z gwiazdka a na dole jest niby ze gwiazdka to osiagi w gruncie ?jak innych w tabelce nie uwzgledniono ???dlaczego poprostu nie jest duzymi literami napisane ta sama czcionka co osiagi ze to np. osiagi w gruncie to cos smierdzi i jest to jak dla mnie jakis podstep akwizytorski i to niskiego polotu tak samo jak sie przyjzec zdjatkom na stronce to widac ze nawet na fotografowanych wykrywaczach widac nie rowno zalozony wyswietlacz ( czy to ta osławiona dokladnosc ?) 2 wkyki laczace sonde z elektronika to nic innego jak najtansza wtyczka mesko zenska rs232 ) czy naprawde trzeba az tak oszczedzac ? chyba nie bo koszt produkcji jest nie wspolmierny co do ceny a dopracowanie szczegolow estetycznych i jakosciowych przy kwocie 1000-1700 zl jest chyba koniecznoscia co do gnaizdka sluchawkowego to nie ufal bym firmie ktora nie potrafi dobrze zolozyc duzego gniazda ? zadko sie zdaza ze gniazdo pada raczej wtyk (czyzby obudowy byly standartowe jakies nie z abs (moze nie wytrzymaja wiercenia i proby raptownego wyrwania nieopatrznie wtyku z gniazda uwalniajac gniazdo z obudowy ?:))tylko z chamskiego palstiku kupowane na bazarze na tuziny ? niestety ale tak wygladaja przynajmniej pudelka te na bateryjki to sa standartowe obudowy dostepne na bazarach elekronicznych )tak samo jak przelaczniki te 3 sztuki przy tym modelu przelacznika wlaczony /wyloczony zawsze zostaje szpara do ktorej moze sie nawalic piachu jak nic tez nic tanszego z przelcznikow nie moznabylo kupic (moze szanowna firma zmieni dostawce elemntow bo te troche traca myszka nie mowie ze sie zastanawialem nad kupnem tego wykrywacza ale po przeczytaniu roznych opinii i dokladnym przestudiowaniu zdjec i osiagow innnych np. zagranicznych detektorkow (najwyzsze najdrozsze model) doszedlem do wniosku ze cos tu nie gra
Gość Napisano 20 Kwiecień 2003 Napisano 20 Kwiecień 2003 ( nie chodzi mi tu o posty szanownej grupy pulawskiej bo kazda sroczka swoj ogonek chwali )"i bardzo dobrze - bo grupa puławska nie przyznaje się do firmy" geoscan.
Gość Napisano 20 Kwiecień 2003 Napisano 20 Kwiecień 2003 przepraszam zle sie wyrazilem nie chodziło mi o grupe pulawska tylko o niby osrodek pulawski ( taki slogan widnial jakis czas temu na stronce w.w. firmy ciekawe dlaczego zniknol ? czyzyby proba nieautoryzowana podpurki pod kogos szanowanego ?)jesli kogos urazilem to solenie przepraszam ale zaszlo nie porozumienie :):)pozdrawiam moobik
Gość Napisano 24 Kwiecień 2003 Napisano 24 Kwiecień 2003 Chlopy każdy ma wykrywacz i uważa że jego jest de best , a prawda jest taka że dobre miejsce to 80 % sukcesu.Nieistotne że ktoś ma smętka czy geo ważne jest MIEJSCE a to że niema gniazda do słuchawek fakt przydało by się , mi na 15 wypadów tylko raz no ale............ .Ja jestem zadowolony i niewidzę żadnej różnicy między geo a smętkim i już .Życzę wykopania wielu fantówPozdrawiam
kiers Napisano 24 Kwiecień 2003 Napisano 24 Kwiecień 2003 Tak, z tym mogę się zgodzić że 80% sukcesu to dobre miejsce, dobry nos i trochę doświadczenia. Ale gdy w tym miejscu znajdzie się kilku poszukiwaczy np. z różnymi wykrywaczami to już nie mogę słuchać bzdur że gość ze Smętkiem czy Geoskanem znajdzie tyle samo co ktoś z wykrywaczem renomowanej firmy z nieco wyższej półki. Panowie, widziałem jakie dołki zostają po poszukiwaniu monety np. Smętkiem nie mówiąc o gorszych wynalazkach a jakie „chirurgiczne cięcia” np. po namierzeniu Cscope4 czy Whitesem. Przy dobrym wykrywaczu saperka jest narzędziem zbyt dużym do poszukiwania monet bo niepotrzebnie wyrzuca się tyle ziemi aby wyciągnąć taki drobiazg. Szybkość przemiatania sondą (przeszukiwania) też może przekładać się na ilość znalezisk a detektor bez prawdziwego trybu dynamicznego moim zdaniem jest wolniejszy i mniej skuteczny.W przypadku gdy chodzi tylko o dobry wypoczynek lub zabawę to w końcu nie ma znaczenia jakiego detektora się używa.Pozdrawiam.
Gość Napisano 24 Kwiecień 2003 Napisano 24 Kwiecień 2003 I cały czas trudno doszukać się kogoś kto bez ściemy, faktycznie porusza się z tym „detektorem”. Za takie pieniądze lepiej poszukać fantów na bazarze i niech nas nazywają detektorzyści. Mam wrażenie, że producent poszedł po rozum do głowy i stąd brak polemiki z jego strony. Verte
Gość Napisano 25 Kwiecień 2003 Napisano 25 Kwiecień 2003 Do Kriesa! Kolego ale większosc poszukiwaczy mimo wszystko posługuje sie tymi tanszymi wykrywaczami do 1000zł i tez mają jakies osiągniecia.Mam smętka i wole rozkopac większy dołek aby wyjąc monete,a przy tym miec jeszcze 1000-2000zł w kieszeni niz robic chirurgiczne cięcia",za pomocą wykrywacza o wartosci samochodu! A przy okazji jesli sobie troszke pokope na swierzym powietrzu napewno mi to niezaszkodzi-w koncu poszukiwanie skarbow to tez pewnego rodzaju sport.
SWaldek Napisano 26 Kwiecień 2003 Napisano 26 Kwiecień 2003 Przy dobrym wykrywaczu saperka jest narzędziem zbyt dużym do poszukiwania monet bo niepotrzebnie wyrzuca się tyle ziemi aby wyciągnąć taki drobiazg"Wszystko się zgadza jeżeli szuka się na płaży lub na zaoranym polu,wtedy można użyć szpadelka z piaskownicy i to gdy monety leżą prawie na wierzchy, jak można wykopać precyzyjny dołek na głębokość 30cm ,chyba że kolega stosuje wiertło do lodu używane w zimie przez wędkarzy. Nic nie zastąpi dobrej saperki, i nikt mi nie powie że rodzaj noszonego narzędzia do kopania zależy od jakości wykrywacza. Sam zrobiłem swój sprzęt i jest to 1/3 tego co kosztuje smętk a mimo wszystko trafiam bardzo precyzyjnie na drobiazgia i kopię saperką ,no bo jak kopać w lesie lub na trawie. Raz zabrałem na poszukiwania łopatkę ogrodnicządo precyzyjnych cięć a trafił mi się fant"(część aluminiowej tablicy rejestracyjnej) na głębokości ok.60cm - pozostawiam bez komentarza.Można kopać i łyżeczką od cherbatyPozdrawiam
profi1 Napisano 9 Maj 2003 Napisano 9 Maj 2003 JA POSIADAM GEOSCAN EXPLORER SL Z SONDĄ 30 CM, JEŚLI JESTEŚ ZAINTERESOWANY KUPNEM, SPRZEDAM GO ZA 650 ZŁ.BIEGAŁEM Z NIM JAKIEŚ TRZY MIESIĄCE I MOGĘ NA JEGO TEMAT WIELE POWIEDZIEĆ. JESLI CHODZI O OSIĄGI TO SĄ FAKTYCZNIE DOBRE. WADY: BRAK DYSKRYMINACJI. JEST CO PRAWDA PRZEŁĄCZNIK NA DYSKRYMINACJĘ, ALE JEŚLI CHODZI O DZIAŁANIE...NIE BĘDZIEMY SIĘ CZAROWAĆ:)W PRZYPADKU, GDY KTOŚ ZBIERA WSZYSTKIE METALE SPRZĘT JEST PIERWSZORZĘDNY.MNIE OSOBIŚCIE INTERESUJĄ MONETKI.W CIĄGU TRZECH MIESIĘCY ZNALAZŁEM NIM CZTERY. PO ZMIANIE SPRZĘTU NA WHITESA SPECTRUM XLT W PIERWSZYM DNIU SZUKANIA ZNALAZŁEM DWANAŚCIE,NASTĘPNE POSZUKIWANIA TEŻ BYŁY OWOCNE, ALE MOŻE WCZEŚNIEJ BRAK MI BYŁO DOŚWIADCZENIA LUB SZCZEŚCIA :)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.