Don Kichote Napisano 15 Kwiecień 2003 Autor Napisano 15 Kwiecień 2003 Witam Czy ktoś używa/używał jako prostownika do elektrolizy zasilacza od komputera? Potrzebuję porady jak i co podłączyć i czy często się to wszystko pali"Będę wdzięczny za wszelką pomoc Pozdrawiam
Gość Napisano 15 Kwiecień 2003 Napisano 15 Kwiecień 2003 Temat był wałowany wielokrotnie. Poszukaj w starszych wątkach (wpisz elektroliza" w wyszukiwarce u dołu strony głównej forum)
Don Kichote Napisano 15 Kwiecień 2003 Autor Napisano 15 Kwiecień 2003 Ok, o kabelkach" jest ale czy często się taki zasilacz spala"?
Gość Napisano 15 Kwiecień 2003 Napisano 15 Kwiecień 2003 Zasilacze komputerowe mają bezpiecznik elektroniczny. Jeżeli obciążenie przekracza pewien próg to się wyłączają. Inną sprawą jest testowanie tego zabezpieczenia przez celowe robienie zwarcia. W końcu i to zabezpiecznie może zawieść. W środku jest sporo elektroniki pracującej dość ciężko. Prędzej uszkodzisz zasilacz dopuszczając do zawilgocenia, zalania niż zwarciem.
Gość Napisano 15 Kwiecień 2003 Napisano 15 Kwiecień 2003 Ja używam ;-)). Czarny do przedmiotu i czerwony do blachy stalowej, gdyż 5V ma dużą wydajność prądową. Nigdy nic mi się nie uszkodziło. Pamiętaj o dobrym styku kabelka z czyszczonym przewodem, bo inaczej nie zaskoczy. Pozdrawiam
Don Kichote Napisano 16 Kwiecień 2003 Autor Napisano 16 Kwiecień 2003 Jeszcze raz ja. :-)Dla zainteresowanych - na Forum poszukiwanieskarbów.com dowiedziałem się jeszcze, że: Należy pamiętac aby podłączyć jakieś dodatkowe obciążenie np. stary dysk twardy lub wentylator od komputera albo żarówkę na odpowiednie napięcie. Bez tego zasilacz po jakimś czasie padnie"Pozdrawiam
Gość Napisano 16 Kwiecień 2003 Napisano 16 Kwiecień 2003 Wydaje mi się że padnie" w tym sensie, że będzie dawał coraz mniejszy prąd, bo w roztworze zrobi się jakby ogniwo... I elektroliza będzie coraz mniej skuteczna. A popsuć to chyba się nie popsuje.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.