Skocz do zawartości

Zasilacz kkomputera jako prostownik do elektrolizy?

Don Kichote

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam
Czy ktoś używa/używał jako prostownika do elektrolizy zasilacza od komputera? Potrzebuję porady jak i co podłączyć i czy często się to wszystko pali"
Będę wdzięczny za wszelką pomoc
Pozdrawiam
Napisano
Temat był wałowany wielokrotnie. Poszukaj w starszych wątkach (wpisz elektroliza" w wyszukiwarce u dołu strony głównej forum)
Napisano
Zasilacze komputerowe mają bezpiecznik elektroniczny. Jeżeli obciążenie przekracza pewien próg to się wyłączają. Inną sprawą jest testowanie tego zabezpieczenia przez celowe robienie zwarcia. W końcu i to zabezpiecznie może zawieść. W środku jest sporo elektroniki pracującej dość ciężko. Prędzej uszkodzisz zasilacz dopuszczając do zawilgocenia, zalania niż zwarciem.
Napisano
Ja używam ;-)). Czarny do przedmiotu i czerwony do blachy stalowej, gdyż 5V ma dużą wydajność prądową. Nigdy nic mi się nie uszkodziło. Pamiętaj o dobrym styku kabelka z czyszczonym przewodem, bo inaczej nie zaskoczy. Pozdrawiam
Napisano
Jeszcze raz ja. :-)
Dla zainteresowanych - na Forum poszukiwanieskarbów.com dowiedziałem się jeszcze, że:
Należy pamiętac aby podłączyć jakieś dodatkowe obciążenie np. stary dysk twardy lub wentylator od komputera albo żarówkę na odpowiednie napięcie. Bez tego zasilacz po jakimś czasie padnie"
Pozdrawiam
Napisano
Wydaje mi się że padnie" w tym sensie, że będzie dawał coraz mniejszy prąd, bo w roztworze zrobi się jakby ogniwo... I elektroliza będzie coraz mniej skuteczna. A popsuć to chyba się nie popsuje.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie