maxikasek Napisano 1 Wrzesień 2005 Autor Napisano 1 Wrzesień 2005 Dziś podali info o obchodach rocznicy obrony Poczty Polskiej w Gdańsku. Cytat pocztowcy uzbrojeni zaledwie w trzy karabiny i garść granatów". Jeszcze trochę i wyjdzie że bronili się stemplami pocztowymi. Może jakiś kurs gdzie szukać informacji fachowych dla dzienniakrzy by się przydał.
czajna Napisano 1 Wrzesień 2005 Napisano 1 Wrzesień 2005 J sie nabralem! Co te media robią z człowiekiem...
kolekcj Napisano 1 Wrzesień 2005 Napisano 1 Wrzesień 2005 W zasadzie to jest taki kurs co się nazywa studia dziennikarskie. Na tym kursie mówią, że trzeba potwierdzić informację w 2 niezależnym źródle. Tyle, że przy pospolitym olewactwie dziennikarzy niemal żadnemu nie chce się tego robić. Gdyby autor tego spotu o którym mówisz poszukał potwierdzenia informacji o owych 3 karabinach, to poprostu nigdzie by go nie znalazł. Ot, prosta recepta znana od dawna.
malpa Napisano 1 Wrzesień 2005 Napisano 1 Wrzesień 2005 Mysle ze gdyby udal sie na uniwerek w Warszawie na wydzial historii napewno by cos znalazl.
mce Napisano 1 Wrzesień 2005 Napisano 1 Wrzesień 2005 Z tego co pamiętam to załoga Poczty Polskiej była uzbrojona w 3 KARABINY ale maszynowe (rkm wz. 28), granaty i broń krótką (w zasadzie nie używaną w walce).Innych karabinów nie było. Niech mnie ktoś poprawi jak ma książkę pod ręką. Czyli coś dziennikarz gdzieś usłyszał ale niedokładnie zrozumiał o co chodziło.Przeważnie tak to z nimi jest.
Dundee Napisano 1 Wrzesień 2005 Napisano 1 Wrzesień 2005 ...ale nawazylem bigosu"...pozdro Dolas Franek :)
Passy Napisano 1 Wrzesień 2005 Napisano 1 Wrzesień 2005 To jeszcze nic.Dziennikarka prowadząca uroczystość prezentując życiorys prezydenta Niemiec podała,że Jego ojciec został SIŁĄ przesiedlony z Niemiec na Zamojszczyznę.Co też ci hitlerowcy robili ze swim narodem??Passy
Dundee Napisano 1 Wrzesień 2005 Napisano 1 Wrzesień 2005 tak mi do lba przyszlo (na goraco)gdyby zalozyc osobna stronke z takimi gniotaminaszych pismakow i cytowac z nazwiska skoro sie podpisuja :)-kupa smichu"
Wilniuk Napisano 1 Wrzesień 2005 Napisano 1 Wrzesień 2005 W TVN podali tez ze pocztowcy zostali rozstrzelani z pogwalceniem prawa miedzynarodowego a mnie sie do tej pory wydawalo ze zostali rozstrzelani z pogwalceniem prawa W.M. Gdanska, na ktorego terenie nie obowiazywala kara smierci. Ta tym gruncie stal tez sad niemiecki (w RFN) przeprowadzjac proces rehabilitacyjny.
kolekcj Napisano 1 Wrzesień 2005 Napisano 1 Wrzesień 2005 To, że naruszono prawo W.M.G wcale nie wyklucza naruszenia prawa międzynarodowego. Gdybyś zrobił czystkę etniczną w barze Wietnamskim naruszył byś tak samo prawo Polskie jak i międzynarodowe ;)
Królik Napisano 2 Wrzesień 2005 Napisano 2 Wrzesień 2005 I jeszcze powiedzieli, że część obrońców poległa w walce, pozostałych rozstrzelano z pogwałceniem (...)". Nikt nie przeżył? Wydawało mi się, że jednak kilka osób ocalało...
Wilniuk Napisano 2 Wrzesień 2005 Napisano 2 Wrzesień 2005 Kolekcj, nie jestem ekspertem od prawa miedzynarodowego ale jak sobie przypominam to rzecz wygladala chyba nastepujaco: Nasza wina bylo to ze pocztowcy nie zostali zmobilizowani i nie stali sie w dniu 01.01.39 zolnierzami sluzby czynnej WP. Dlatego tez i to wlasnie zgodnie z owczesnym prawem miedzynarodowym Niemcy potraktowali ich jako dywersantow walczacych z bronia w reku przeciwko oddzialom niemieckim. Jak pamietam rowniez w 1914 r. na terenie Belgii rozstrzeliwali cywili ktorzy bronili swego kraju. Dlatego tez proces rehabilitacji (a ten otwieral droge do odszkodowan dla rodzin) trwal tak dlugo i jako kruczek umozliwiajacy korzystny dla nas wyrok uznano, prawo WM Gdanska nie przewidujace kary smierci i dlatego skazanie ich na smierc bylo nielegalne. Krolik jak pamietam to przezylo 4 pocztowcow.
maxikasek Napisano 2 Wrzesień 2005 Autor Napisano 2 Wrzesień 2005 prezydent Niemiec został przesiedlony ale z NAdniestrza, a nie z Niemiec. Co do pocztowców to mieli chyba zwykłe karabiny też- potajemnie przewieziono całą długą broń (posiadaną przez pocztowców)z Westerplatte (jak pamiętam). I był też jeden oficer wojska- na etacie pocztowca. Pewnie z II oddziału.
mce Napisano 2 Wrzesień 2005 Napisano 2 Wrzesień 2005 Dla zainteresowanych (również dziennikarzy) hehehttp://pl.wikipedia.org/wiki/Poczta_Polska_w_Gda%C5%84skuco prawda to tylko Wikipedia, ale artykuł rzetelny i warto przeczytać. Polecam.
tombak Napisano 2 Wrzesień 2005 Napisano 2 Wrzesień 2005 nie wiem czy zwróciliśce uwage na media w dniu 1 września. tak ważne w histori Polski wydarzenie było zaledwie liżnięte" przez dziennikarzy i media w ogóle. jedynie telewizje publiczna puściła dobre filmy o tej tematyce . Tak jakby komuś zależało aby polacy powoli zapomnieli o tej dacie. Za kilkanaście lat w ogóle o tym nie będzie się mówić.pozdrawiam
nashorn Napisano 2 Wrzesień 2005 Napisano 2 Wrzesień 2005 Za to caly czas telewizja emancypuje sie tragedia Zydow...Boli mnie to ze pomija sie bohaterstwo Naszych Zolnierzy :-(Pozdro!Nashorn.
kolekcj Napisano 2 Wrzesień 2005 Napisano 2 Wrzesień 2005 http://www.slownik-online.pl/kopalinski/aa81d348b675856bc12565bd00634e57.php:)
wolfik_wwa Napisano 8 Wrzesień 2005 Napisano 8 Wrzesień 2005 noshorn, chyba epatują się...!!!! :DPozdrow
kolekcj Napisano 8 Wrzesień 2005 Napisano 8 Wrzesień 2005 Panowie, to już zakrawa na kpiny. Poprawiać z błędem. :D Nie epatuje się samego siebie, ale KOGOŚ i/lub CZYMŚ.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.