Skocz do zawartości

TVN Fakty

maxikasek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Dziś podali info o obchodach rocznicy obrony Poczty Polskiej w Gdańsku. Cytat pocztowcy uzbrojeni zaledwie w trzy karabiny i garść granatów". Jeszcze trochę i wyjdzie że bronili się stemplami pocztowymi. Może jakiś kurs gdzie szukać informacji fachowych dla dzienniakrzy by się przydał.
Napisano
W zasadzie to jest taki kurs co się nazywa studia dziennikarskie. Na tym kursie mówią, że trzeba potwierdzić informację w 2 niezależnym źródle. Tyle, że przy pospolitym olewactwie dziennikarzy niemal żadnemu nie chce się tego robić. Gdyby autor tego spotu o którym mówisz poszukał potwierdzenia informacji o owych 3 karabinach, to poprostu nigdzie by go nie znalazł. Ot, prosta recepta znana od dawna.
Napisano
Z tego co pamiętam to załoga Poczty Polskiej była uzbrojona w 3 KARABINY ale maszynowe (rkm wz. 28), granaty i broń krótką (w zasadzie nie używaną w walce).Innych karabinów nie było. Niech mnie ktoś poprawi jak ma książkę pod ręką. Czyli coś dziennikarz gdzieś usłyszał ale niedokładnie zrozumiał o co chodziło.Przeważnie tak to z nimi jest.
Napisano
To jeszcze nic.Dziennikarka prowadząca uroczystość prezentując życiorys prezydenta Niemiec podała,że Jego ojciec został SIŁĄ przesiedlony z Niemiec na Zamojszczyznę.Co też ci hitlerowcy robili ze swim narodem??
Passy
Napisano
tak mi do lba przyszlo (na goraco)
gdyby zalozyc osobna stronke z takimi gniotami
naszych pismakow
i cytowac z nazwiska skoro sie podpisuja :)
-kupa smichu"
Napisano
W TVN podali tez ze pocztowcy zostali rozstrzelani z pogwalceniem prawa miedzynarodowego a mnie sie do tej pory wydawalo ze zostali rozstrzelani z pogwalceniem prawa W.M. Gdanska, na ktorego terenie nie obowiazywala kara smierci. Ta tym gruncie stal tez sad niemiecki (w RFN) przeprowadzjac proces rehabilitacyjny.
Napisano
To, że naruszono prawo W.M.G wcale nie wyklucza naruszenia prawa międzynarodowego. Gdybyś zrobił czystkę etniczną w barze Wietnamskim naruszył byś tak samo prawo Polskie jak i międzynarodowe ;)
Napisano
I jeszcze powiedzieli, że część obrońców poległa w walce, pozostałych rozstrzelano z pogwałceniem (...)". Nikt nie przeżył? Wydawało mi się, że jednak kilka osób ocalało...
Napisano
Kolekcj, nie jestem ekspertem od prawa miedzynarodowego ale jak sobie przypominam to rzecz wygladala chyba nastepujaco: Nasza wina bylo to ze pocztowcy nie zostali zmobilizowani i nie stali sie w dniu 01.01.39 zolnierzami sluzby czynnej WP. Dlatego tez i to wlasnie zgodnie z owczesnym prawem miedzynarodowym Niemcy potraktowali ich jako dywersantow walczacych z bronia w reku przeciwko oddzialom niemieckim. Jak pamietam rowniez w 1914 r. na terenie Belgii rozstrzeliwali cywili ktorzy bronili swego kraju. Dlatego tez proces rehabilitacji (a ten otwieral droge do odszkodowan dla rodzin) trwal tak dlugo i jako kruczek umozliwiajacy korzystny dla nas wyrok uznano, prawo WM Gdanska nie przewidujace kary smierci i dlatego skazanie ich na smierc bylo nielegalne.

Krolik jak pamietam to przezylo 4 pocztowcow.
Napisano
prezydent Niemiec został przesiedlony ale z NAdniestrza, a nie z Niemiec. Co do pocztowców to mieli chyba zwykłe karabiny też- potajemnie przewieziono całą długą broń (posiadaną przez pocztowców)z Westerplatte (jak pamiętam). I był też jeden oficer wojska- na etacie pocztowca. Pewnie z II oddziału.
Napisano
Dla zainteresowanych (również dziennikarzy) hehe
http://pl.wikipedia.org/wiki/Poczta_Polska_w_Gda%C5%84sku

co prawda to tylko Wikipedia, ale artykuł rzetelny i warto przeczytać. Polecam.
Napisano
nie wiem czy zwróciliśce uwage na media w dniu 1 września. tak ważne w histori Polski wydarzenie było zaledwie liżnięte" przez dziennikarzy i media w ogóle. jedynie telewizje publiczna puściła dobre filmy o tej tematyce . Tak jakby komuś zależało aby polacy powoli zapomnieli o tej dacie. Za kilkanaście lat w ogóle o tym nie będzie się mówić.pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie