Skocz do zawartości

identyfikacja monetki

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam
wyszła mi dziś taka oto moneta. proszę was o identyfikacje jej.
w środku widać zarysy twarzy.
napisy które widać : ...IOAN...
a wizawi" ...S REX

Napisano
znaleziona 2 metry od litewskiej boratynki i metr od monetki o tych samych wymiarach ale nieczytelnej.

boratynka to bardzo prawdopodobne ale jaka?
  • 2 weeks later...
Napisano

witam ponownie mam jeszcze do identyfikacji monety które sa bardzo xle zachowane i mam duze trudnosci z okresleniem ich tozsamości.

prosze wiec was o zerkniecie na fotki i pomoc

Napisano
trudno byc tu na 100 % pewnym ale wydaje mi sie ze sa to szelagi koronne Jana Kazimieza (male) strzelam ze to 1665 rok.
Pozdrawiam
PIG
Napisano
dzieki pig123
przeszukałem troche allegro i znalazłem monetę z takim napisem. i trafiłeś w 10. tylko nie wiem jak z rocznikiem.
pozdrawiam
M
Napisano

witam

moneta po wyjęciu z piachu momentalnie zaczęła się rozsypywać. warstewka na której były widodzne zarysy odłazi strasznie niestety,

Napisano

moze mi ktos powiedzieć co ton jest
1859 r-- 1 coś

takie samo jak to
http://allegro.pl/show_item.php?item=64496079
ale w aukcji nie pisze co to za moneta.
dzię,ki za wszelkie info

Napisano
krecix
powiedz na jakiej podstawie twierdzisz że to fałszywka?
sa jakies zasady czy regóły w błedach fałszerzy że można to po tylu latach stwierdzić?
A może fałszywka" oznacza kiepski rodzaj metalu stosowany przez orginalną" mennice?
Napisano
Jest to na bank boratynka Polska a nie Litewska i falsyfikat z okresu jest ich do groma. Można stwierdzić brakiem szczegółówi i zniekształconymi postaciami króla ,niedokładnym rozmieszczeniem legendy co nie spomne o wykonaniu tego szeląga.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie