berkut Napisano 31 Sierpień 2005 Autor Share Napisano 31 Sierpień 2005 organizowanego przez IPN Oddział w Lublinie,jeden z epizodów bitwy zgrupowania AK-WiN Mariana Bernaciaka Orlika" z grupą operacyjną UBP-NKWD, która miała miejsce 24 V 1945 r. w rej. wspomnianej wyżej miejscowści.Wszystkich zdecydowanych i otwartych na tę propozycję proszę o kontakt,w celu uzgodnienia detali całego przedsięwzięcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kolekcj Napisano 31 Sierpień 2005 Share Napisano 31 Sierpień 2005 Co to było zgrupowanie AK-WiN? WiN powstał po rozwiązaniu AK. Nawet nie miały szans funkcjonować równolegle, nie mówiąc już o tym że wspólnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
berkut Napisano 2 Wrzesień 2005 Autor Share Napisano 2 Wrzesień 2005 Odnośnie uwagi co do sformuowania zgrupowanie AK-WiN". Jest to poprawna nazwa przyjęta w ogólnym dyskursie historycznym,i nie ma mowy w tym miejscu o żadnej pomyłce etc. A to z tej przyczyny, iż Zrzeszenie WiN" w prostej linii było kontynuacją AK. Gwoli ścisłości, jeżeli by się upierać, to w maju 1945 r., tj. w chwili stoczenia przez zgrupowanie Orlika" bitwy w Lesie Stockim, nie istniała ani AK (rozwiązana w styczniu 1945 r.) ani WiN (powstało we wrześniu 1945 r.),lecz DSZ (Delegatura Sił Zbrojnych), jako forma przejściowa między AK i WiN. Dlatego chciałbym raz jeszcze podkreślić, iż używając tego swoistego skrótu myślowego nie popełnia się żadnego błędu, wręcz przeciwnie jest to działanie zamierzone, w celu popdkreślenia ciągłości orgazacyjnej.Tak naprawdę wielu żołnierzy AK pozostających w konspiracji w okresie VII 1944-IV 1947, a nawet i dłużej, nie przywiązywało większej wagi do zmiany nazwy organizacji, często nie zdając sobie nawet z tego sprawy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kolekcj Napisano 2 Wrzesień 2005 Share Napisano 2 Wrzesień 2005 WiN była kontynuacją AK jedynie w sensie osobowym. Owszem, wiele osób opuściwszy AK przyłączyło się do WiN. Nie mniej nam tym bym zakończył podobieństwa formalne. Co prawda obie walaczyły z okupantem, jednak AK była regularną armią podległą rządowi, a WiN niezależną organizacją. W bodaj przedostaniej Polityce jest artykuł na ten temat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kolekcj Napisano 2 Wrzesień 2005 Share Napisano 2 Wrzesień 2005 Nie bronię doktryny wiary, więc dopuszczam swoją pomyłkę ;) W każdym razie nie widzę analogi między w podanym przez Pana przykładzie. - ZWZ rozwiązał się by powołać AK. AK nie rozwiązało się by powołać WiN.- ZWZ w całości został przekształcony w AK. Natomiast tylko nieliczna część żołnierzy AK walczyła później w WiN.Specjalistą w temacie nie jestem. Jednak zdaje mi się, że stawianie znaku równości AK=WIN jest nie do końca słuszne. Choćby ze względów formalnych. Proszę też nie myśleć, że w jakiś sposób chcę dezawuować WiN odcinając go od AK. Wręcz przeciwnie. W mojej ocenie każdy kto walczył z okupantem musiał mieć w sobie coś przyzwoitego.Przytoczonych przez Pana dokumentów nie znam i nie mam możliwości sięgnięcia do nich. Czy mógł by Pan wobec tego rozwinąć tezę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.