P.D Napisano 31 Sierpień 2005 Autor Share Napisano 31 Sierpień 2005 Witam,nabyłem ładny hełm policji niemieckiej z wkładem,niestety był uzywany w OSP i z tego wzgledu przemalowano go na czarno,pewnie zeby pozbyc sie emblematow.Wiem,ze ten watek juz gdzies byl,ale jak moge usunac wtorna farbe,probowałem rozpuszczalnikiem i nic!!:(:( farba ta ma tez swoje lata,pewnie dlatego...istnieje jakis srodek,zeby to zetrzec nie niszczac oryginalnej farby i kalkomani,ktore pewnie są..jaki to srodek,gdzie mozna go kupic??z gory dziekuje za pomoc:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TIX Napisano 31 Sierpień 2005 Share Napisano 31 Sierpień 2005 nie spotkałem się jeszcze ze środkiem chemicznym do farb który by usuwał tylko jedną warstwę - poprostu nie da się mechanicznie też nie usuniesz - juz najlepiej bedzie do żywego rwać a potem na nowo malować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maxim026 Napisano 31 Sierpień 2005 Share Napisano 31 Sierpień 2005 P.D witam jest szansa na usunięcie tej jednej warstwy farby;) a mianowicie jest takie coś jak ŻEL DO USÓWANIE FARB I LAKIERÓW , bieżeszten żel i malujesz pędzlem cały chełm po 5_20min. 1 warstwa farby zaczyna sie łuszczyć i robi się miękka jak guma i śmiało możesz ja ściągnąć . na początek pomaluj mały kawałek i zobaczysz jak to schodzi ..taki środek kosztuje okolo 50 zł. i jest jego w puszce kilogram, Ja stosowałem to na fotrynach 18wiecznych gdzie było kilka warstw farby olejnej , to jak pomalowalem ymn żelem to tylko schodziła jedna warstwa farby... a najłatwiej kupisz go w sklepie z farbami a jak tam nie dostaniesz to napewno gościo ciebie nakieruje gdzie mozesz kupic .Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 31 Sierpień 2005 Share Napisano 31 Sierpień 2005 Wygotuj w wodzie z proszkiem do prania. Zwykle pozostaje orginalna farba nie ruszona a następne warstwy ładnie odchodzą. Metoda ta wielokrotnie sprawdziła się na częściach motocyklowych.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P.D Napisano 1 Wrzesień 2005 Autor Share Napisano 1 Wrzesień 2005 Dzieki za sugestie,ale gotowanie w wodzie odpada,gdyz heł ma oryginalna ładnie zachowana wkładke..a gotowanie mogłoby ja zniszczyc...pozdrawiam Pawel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.