Skocz do zawartości

poski schron tradytorowy

omi30

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 67
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Witam,
Jesteście pewni, że to Sieradz, tam jest tylko 5 schronów z czego 3 są wkomponowane w wał przeciwpowodziowy, więc to może być tylko jeden z dwóch pozostałych. Żaden z nich mi nie pasuje bo nie widziałem (może źle pamiętam) żadnego budynku obok nich. Jeżeli ten budynek ma być przy torach (??) to z układu wynika że jest to 5-tka, a ten bunkier nie jest tak blisko toru (widać to teraz).
Pozdrowienia,
Snayper.
Napisano
A jeszcze jedno,
Autor mógł się pomylić przy opisie po wywołaniu zdjęć.
Napisano
Nie sądzę, że zdjęcie jest źle opisane. Od wojny mogło się dużo zmienić... Na podstawie tego zdjęcia można się jednak pokusić o ustalenie, o który tradytor dokładnie chodzi (widoczne duże slady trafień nad głowami i chyba w otworze strzelnicy).
Napisano
własnie dostałem wiadomosc od kolegi Gunshipa ze ten tradytor jest własnie w Sieradzu wiec niema mowy o zle opisanym zdjeciu
Napisano

O ile się nie mylę fotka przedstawia trn sam bunkier pod Sieradzem, tyle że z innej strony.
Zdjęcie posiada taki opis:
Am 5. september 1939 wurden im Abschnitt des IR 20 bei Sieradz dieser Bunker durch das III.IR 20 erobert."

Napisano
do Saypera czy Twoja wiedza nie pochodzi przypadkiem z tej strony ? bo skoro stwierdziłes ze moze to byc tylko 5 to niewidziałes tego obiektu.A na zdjeciach na stronie Pana Wrocławskiego takze niema fotografi tego schronu!
Napisano
W zwiazku z zaistniałą dyskusją wyslę kolege-mieszkanca Sieradza na sesje foto z cyfrówka" i jako człowiek obeznany w tamtych rejonach rozpozna czy to z Sieradza czy okolicy ten bunkier. Wyniki podam po świętach. Chyba ze bedzie ktos szybszy..

Pozdrawiam

Gunship
Napisano
Tylko dodam, że bunkier ten powinien raczej znajdować się przy torach kolejowych? Dlaczego? Inne zdjęcia z tej kolekcji na to wskazują (odbudowywane mosty kolejowe, zniszczone dworce etc.).

Pzdr,

jotes
Napisano
Ja raczej będę obstawał przy swoim, że bunkier jest z Mnichowa. Wszystkie bunkry z okolic Sieradza nie stoją w sąsiedztwie z zabudowaniami, wyjątkiem jest właśnie ten który stoi na skraju dlatego jest możliwe, że w 1939 krajobraz wyglądał właśnie tak.
Napisano
Przy okazji: jeszcze jeden bunkier do identyfikacji:

http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=3219929284&category=15504

Niby łatwiejszy, bo z Jasną Górą w tle, ale podejrzewam, że dzisiaj widok ten mogą przesłaniać już bloki...

Pzdr,

jotes
Napisano
Jeżeli wieża po lewej stronie zdjęcia to klasztor na Jasnej Górze to wydaje mi się,że jest to schron przy ul.Skrzetuskiego w Częstochowie(na terenie poligonu)
Napisano
Co do tego ostatniego zdjecia to wydaje mi sie ze to moze byc schron bojowy w rejonie Wizny w rejonie działań SGO Narew". Jezeli te zdjcia sa razem
to na pierwszym moze byc pokazana przeprawa przez rzeke Narew lub Biebrza. Polacy spalili lub wysadzili mosty w tamtym rejonie a Niemcy ustawili pontonowe. W rejonie działania SGO było kilkadzissiat schronów bojowych w tym ciezkich. Na samym 10 kilometrowym odcinku Wizna" bylo 6 schronów ciezkich i 8 lekkich.
Ukształtowanie terenu w sumie sie zgadza.... :-D

Pozdrawiam!
Gunship
Napisano
Jeszcze mała informacja. Przeglądnąłem swoje fotki z Lini Warty i jakoś nie natrafiłem na schron,który posiada ślady po uderzeniach. Jedyny obiekt posiadający takowe ślady usytuowany jest w wale przeciwpowodziowym i posiada małą wyrwę w narożniku stropodachu.Zastanawiam się więc czy obiekt pochodzi z okolic Sieradza. Mam spenetrowane polskie schrony z Przemościa Kalisz",Lini Prosny", Ślesin kanał" i również tego typu slady po uderzeniach tam nie występują.Pozdrawiam.
Napisano
Witam,
a co z tym schronem?Nasz czy nie ?

http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&category=15504&item=3220900794

Pzdr.
sten

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie